ReceptyRecepty na bezmäsité jedláSlané jedlá

Zubáč na víne s francúzskym zemiakovým šalátom

Zubáč na víne s francúzskym zemiakovým šalátom

Zubáč je sladkovodná ryba, jej mäso je skvelé samo o sebe, preto nie je potrebné vymýšľať zložité recepty. Stačiť vám bude len pár surovín, vďaka ktorým podčiarknete jeho lahodnú chuť. K tejto rybe sa skvele hodí francúzsky zemiakový šalát.

Recept na zubáča

Vyskúšajte overený a chutný recept na panvici pečeného zubáča na víne.

Suroviny

  • 400 g filétov z zubáča,
  • 100 ml suchého bieleho vína (rizling rýnsky),
  • vetvička čerstvého rozmarínu,
  • 2 lyžice ghí,
  • soľ a čerstvo namleté ​​korenie,
  • citrón na ozdobu.

Postup prípravy

  1. Pred samotným varením vložte vetvku rozmarínu do pohára s vínom.
  2. Začnite rozohriatím tuku na panvici. Filety zo zubáča osoľte a okoreňte z oboch strán. 
  3. Potom ich kožou dole vložte na panvicu a nechajte opiecť.
  4. Ak sú filety nižšie, budú stačiť len zhruba 2 minúty opekania z každej strany.
  5. Potom zubáča otočte a prilejte víno spoločne s rozmarínom.
  6. Nechajte víno zredukovať, alkohol sa odparí, avšak jeho chuť sa vstrebe do mäsa.
  7. Akonáhle je ryba hotová, odložte ju na tanier a polejte šťavou z panvice. 
  8. Môžete dozdobiť kúskom citróna.

Recept na francúzsky zemiakový šalát

Zubáča môžete podávať so zemiakmi či chlebom, avšak skvele sa k nemu hodí práve tento zemiakový šalát bez majonézy.

francúzsky zemiakový šalát bez majonézy
Zdroj foto: photosimysia / Shutterstock.com

Suroviny

  • 800 g zemiakov,
  • 100 ml suchého bieleho vína,
  • hrsť čerstvého petržlenu,
  • 2 šalotky,
  • lyžička hrubozrnnej horčice,
  • lyžička medu,
  • jarná cibuľka,
  • 3 lyžice olivového oleja,
  • lyžice citrónovej šťavy,
  • vetvičky čerstvého estragónu,
  • soľ a korenie.

Postup prípravy

  1. Zemiaky olúpte a uvarte. Potom ich krájajte na plátky tenké zhruba 1 centimeter. Zalejte ich vínom a nechajte vychladnúť.
  2. Pripravte si zálievku z byliniek, jarnej cibuľky a šalotky a pridajte ju k zemiakom.
  3. Všetko dobre premiešajte a nechajte oddýchnuť v chladničke.
  4. Pred prípravou je dobré nechať šalát chvíľu v izbovej teplote, aby sa chute rozvinuli.

Zubáč ponúka veľmi chutné mäso, v kombinácii so zemiakovým šalátom s cibuľkou získate skvelé jedlo nielen v letných dňoch.


Ďalšie obľúbené recepty z rýb