Zubáč je sladkovodná ryba, jej mäso je skvelé samo o sebe, preto nie je potrebné vymýšľať zložité recepty. Stačiť vám bude len pár surovín, vďaka ktorým podčiarknete jeho lahodnú chuť. K tejto rybe sa skvele hodí francúzsky zemiakový šalát.
Recept na zubáča
Vyskúšajte overený a chutný recept na panvici pečeného zubáča na víne.
Suroviny
- 400 g filétov z zubáča,
- 100 ml suchého bieleho vína (rizling rýnsky),
- vetvička čerstvého rozmarínu,
- 2 lyžice ghí,
- soľ a čerstvo namleté korenie,
- citrón na ozdobu.
Postup prípravy
- Pred samotným varením vložte vetvku rozmarínu do pohára s vínom.
- Začnite rozohriatím tuku na panvici. Filety zo zubáča osoľte a okoreňte z oboch strán.
- Potom ich kožou dole vložte na panvicu a nechajte opiecť.
- Ak sú filety nižšie, budú stačiť len zhruba 2 minúty opekania z každej strany.
- Potom zubáča otočte a prilejte víno spoločne s rozmarínom.
- Nechajte víno zredukovať, alkohol sa odparí, avšak jeho chuť sa vstrebe do mäsa.
- Akonáhle je ryba hotová, odložte ju na tanier a polejte šťavou z panvice.
- Môžete dozdobiť kúskom citróna.
Recept na francúzsky zemiakový šalát
Zubáča môžete podávať so zemiakmi či chlebom, avšak skvele sa k nemu hodí práve tento zemiakový šalát bez majonézy.
Suroviny
- 800 g zemiakov,
- 100 ml suchého bieleho vína,
- hrsť čerstvého petržlenu,
- 2 šalotky,
- lyžička hrubozrnnej horčice,
- lyžička medu,
- jarná cibuľka,
- 3 lyžice olivového oleja,
- lyžice citrónovej šťavy,
- vetvičky čerstvého estragónu,
- soľ a korenie.
Postup prípravy
- Zemiaky olúpte a uvarte. Potom ich krájajte na plátky tenké zhruba 1 centimeter. Zalejte ich vínom a nechajte vychladnúť.
- Pripravte si zálievku z byliniek, jarnej cibuľky a šalotky a pridajte ju k zemiakom.
- Všetko dobre premiešajte a nechajte oddýchnuť v chladničke.
- Pred prípravou je dobré nechať šalát chvíľu v izbovej teplote, aby sa chute rozvinuli.
Zubáč ponúka veľmi chutné mäso, v kombinácii so zemiakovým šalátom s cibuľkou získate skvelé jedlo nielen v letných dňoch.
Ďalšie obľúbené recepty z rýb