ReceptyRecepty na mäso a hlavné jedlá

Znojemská omáčka s bravčovým – recept tradičnej kuchyne

Znojemská omáčka s bravčovým – recept tradičnej kuchyne

Znojemská omáčka patrí medzi tie ľahké a chutné zároveň, ktoré obohatia každý stôl. Podávať ju môžete zakaždým inak, raz s ryžou, inokedy zase so žemľovou knedľou alebo tarhoňou.

Mäso na znojemský spôsob

Znojemská omáčka alebo mäso na znojemský spôsob by sa správne malo pripravovať z mäsa hovädzieho – zo stehna alebo roštenky. Mäso sa prešpikuje slaninou a na silnom cibuľovom základe sa dlho dusí. Lenže aj taký recept ako je znojemské hovädzie má svoje obmeny. 

Preto sa môžete stretnúť s receptami ako je znojemská omáčka s kuracím mäsom, znojemská omáčka s bravčovým mäsom a tradičná znojemská hovädzia omáčka.

História znojemnskej omáčky

Ako už sám názov napovedá, história tohto pokrmu skutočne vedie k Znojmu. Práve tam začal okolo roku 1572 Sebastian Freytag pestovať znojemnské uhorky, ktoré neskôr zaváral a zalieval známym sladkokyslým nálevom. Omáčka teda dostala názov po uhorkách zo Znojma, ktoré sa do nej pridávali.

Recept na znojemskú omáčku s bravčovým

Znojemská omáčka s bravčovými plátkami je chutnou, lacnou a rýchlou alternatívou pôvodného receptu.

Suroviny

  • 800 g bravčového stehna,
  • 100 g slaniny,
  • 1 veľká cibuľa,
  • 4-5 nakladaných uhoriek,
  • 0,5 l vývaru,
  • masť,
  • hladká múka,
  • sójová omáčka podľa chuti,
  • soľ a korenie na dochutenie.

Postup prípravy

  1. Zo všetkého najskôr si očistite mäso, naklepte z oboch strán, osoľte, okoreňte a zľahka obaľte v hladkej múke. 
  2. Na panvicu vložte masť a nechajte ju rozohriať. Akonáhle je masť rozohriata, sprudka na nej opečte obalené mäso v múke. To potom vložte do samostatného hrnca.
  3. Výpek z restovaného mäsa rozhodne vyhadzujte, pridajte doň cibuľu a slaninu a opečte. Akonáhle bude cibuľa hnedá a slanina opečená, prilejte do panvice vývar – výpek by mal získať krásnu hnedú farbu.
  4. Následne výpek vlejte do hrnca s opečeným mäsom, osoľte, pridajte sójovú omáčku a korenie a nechajte dusiť asi 45 minút.
  5. Akonáhle je mäso mäkké, vyberte ho na tanier a do hrnca pridajte nastrúhané uhorky (strúhajte na hrubej strane strúhadla, prípadne krájajte na drobné kocky).
  6. Pripravte si zápražku z múky a vody a tou zahustite omáčku.
  7. Omáčku ešte aspoň 10 minút prevarte a potom do nej vráťte mäso z taniera.

Môžete podávať s ryžou, knedľou alebo si vychutnajte znojemské mäso s tarhoňou.

Zdroj foto: stockfoto / Shutterstock.com

Ako vylepšiť znojemskú omáčku?

Znojemská omáčka z hovädzieho mäsa je chuťovo síce oveľa výraznejšia, avšak jej príprava je tiež o niečo dlhšia a náročnejšia. Ako sme už spomínali, alternatívou môže byť znojemská omáčka s bravčovým mäsom, ktoré buď slaninou prešpikujete alebo slaninu len opražíte na panvičke – záleží na vašich časových možnostiach. Milovníci kuracieho si môžu pripraviť recept na znojemskú omáčku z kuracieho mäsa, čo môže byť aj vhodná verzia pre deti.

Ak mäsu veľmi neholdujete, vyskúšajte si pripraviť aj falošnú znojemskú omáčku, kedy mäso nahradíte napríklad tofu. Pripraviť si ju môžete aj v prípade, keď v mrazničke nemáte ani kúsok mäsa, to nahraďte nakrájanou šunkou.

Pripravovaná znojemská omáčka v tlakovom hrnci vás ohromí, pretože v tlakovom hrnci vyniknú všetky jej chute. Pomalé dusenie hovädzieho mäsa je pre znojemskú omáčku to najlepšie.

A rada na záver – aby ste dosiahli tmavý cibuľový základ, ktorý je pre túto omáčku nevyhnutný, niekoľkokrát restovanú cibuľu podlejte vodou. Vodu nechajte vyvariť, a následne cibuľu opäť podlejte. Dobre pripravený základ je totiž tajomstvom úspechu.

Zdroj: pinchofyum.com, seriouseats.com

Ďalšie recepty z bravčového mäsa