Chuť a vôňa vody sa môže líšiť v závislosti od jej chemického zloženia, napríklad vodárne pridávajú do vody chlór ako dezinfekčný prostriedok, ktorý zabíja baktérie a iné patogény. V pitnej vode sa však môžu nachádzať aj iné látky, ktoré majú na svedomí zvláštnu chuť, zápach či sfarbenie, a to najmä v prípade, ak čerpáte vodu zo studne.
Problémy, ktoré odhaľuje chuť vody
Ak má vaša voda kovovú chuť, môže to byť spôsobené koróziou železných alebo medených rúrok (nejde nevyhnutne o zdravotné riziko). Kovová chuť však môže signalizovať aj zvýšený obsah železa alebo mangánu vo vode samotnej (v podzemných zdrojoch). Sladká chuť vody je často spôsobená prítomnosťou minerálov, ako je vápnik a horčík, ktoré sú síce neškodné, ale ich vysoká koncentrácia môže znamenať, že voda je tvrdá, a to je už problémom pre spotrebiče, ktorým sa tak skracuje životnosť.
Problémy, ktoré odhaľuje zápach vody
Ak má voda nepríjemný zemitý zápach (môže byť badateľný aj na chuti), môže to znamenať prítomnosť organických látok vo vode. Ani tie nemusia hneď znamenať zdravotnú závadnosť vody. Voda z podzemných zdrojov však môže byť kontaminovaná organickým materiálom z okolitých septikov, poľnohospodárskej činnosti alebo skládok a v takom prípade by sa mala otestovať na prítomnosť baktérií – nechajte si preto urobiť laboratórny rozbor vody. Podzemná voda niekedy prichádza do kontaktu so sírou v horninách a mineráloch, čo sa môže prejaviť zápachom pripomínajúcim zhnité vajcia.
Zakalená voda
Mliečny alebo zakalený vzhľad pitnej vody je často spôsobený vzduchovými bublinami, ktoré sa dostali do vody v potrubí (napr. počas zmeny tlaku). Tento jav je neškodný a po chvíli, keď voda odstojí, zákal zmizne. Ak je pitná voda z kohútika čierna alebo hnedá, môže to znamenať prítomnosť mangánu vo vode, alebo v potrubí. Pozor, voda s vysokým obsahom mangánu môže mať negatívny vplyv na zdravie. Červenkasté sfarbenie zase môže byť znakom hrdzavejúceho potrubia.
Ako riešiť problémy s pitnou vodou?
Dôležité je poznať príčinu, preto by ste si mali nechať urobiť laboratórny rozbor, ktorý odhalí znečistenie vody na mikrobiologickej, fyzikálnej a chemickej úrovni. Na základe toho sa môžete rozhodnúť pre spôsob úpravy vody. Ak je napríklad problémom kovová chuť, najefektívnejším spôsobom bude inštalácia filtra na vodu na železo a mangán.
S tvrdou vodou vám pomôže zmäkčovač vody alebo reverzná osmóza, ktorá nielenže odstraňuje nadbytočné minerály vo vode, ale aj zhruba 98% všetkých ostatných kontaminantov, chemických i mikrobiologických. So zemitým zápachom účinne bojuje uhlíkový filter, ktorý absorbuje organické látky a eliminuje zápach.
Zabezpečenie kvalitnej pitnej vody je investíciou do vášho zdravia, jej správna úprava je preto dôležitým krokom. Ak sa vám na vode niečo nezdá, nečakajte a problém začnite riešiť hneď.
Zdroj foto: Serhii Moiseiev / Adobestock.com