Pripravte si doma tento recept na slovenskú klasiku – zemiakový prívarok na kyslo. Pochutia si na ňom mäsožravci (v prípade servírovania s fašírkou), ale aj vegetariáni (podávajte s uvareným vajíčkom).
Zemiakový prívarok je typickým pokrmom pre viacero stredoeurópskych a východoeurópskych krajín, kde zemiaky tvorili základnú súčasť stravy už v minulosti. Kým pre nás je typický zemiakový prívarok s fašírkou, v Maďarsku ho nájdete pod označením „krumlipaprikás“ – ochutený je paprikou a podávaný s klobásou.
Recept na zemiakový prívarok
Poďme na to! Vyskúšajte recept na tento rýchly prívarok zo zemiakov.
Suroviny
- 1 kg zemiakov,
- 1 cibuľa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 2 lyžice hladkej múky,
- 2 lyžice octu,
- 1 lyžica cukru,
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- majorán,
- olej,
- 250 ml smotany na šľahanie (33%).
Postup prípravy
- Cibuľu a cesnak očistíme, nakrájame nadrobno a orestujte na oleji.
- Prihodíme očistené a na kocky pokrájané zemiaky, soľ, mleté čierne korenie, majorán.
- Zalejeme vodou, premiešame a varíme do zmäknutia zemiakov, cca. 30 minút.
- Medzitým si v miske pripravíme zátrepku – rozmiešame smotanu s múkou.
- Za stáleho miešania prilievame zátrepku k uvareným zemiakom.
- Nakoniec pridáme ocot a povaríme ešte niekoľko minút.
S čím podávať zemiakový prívarok
- Najobľúbenejšou voľbou je zemiakový prívarok s fašírkou.
- Alternatívou môže byť aj opražený hrubý párok alebo sekaná (recept nájdete TU).
- Častou prílohou sú aj vajíčka na trvo, voľské oko alebo pošírované vajíčko.
- Opečená cibuľka alebo chrumkavé kúsky slaninky na vrchu sú tiež chutnou alternatívou, ako vylepšiť tento prívarok.
- Ak sa vám nechce nič vymýšľať, pokojne siahnite len po čerstvom pečive.
Tip: Ako dlho variť vajce – na mäkko, na tvrdo či stratené vajce.
Ďalšie recepty na prívarky