Lokše sú tradičné slovenské jedlo, ktorého hlavnými prísadami sú zemiaky a mak. Kto o nich ešte nepočul a jeho srdcovkou sú sladké jedlá, tak lokšom určite podľahne.
Tento recept na domáce zemiakové lokše poznali v minulosti všetci obyčajný ťažko pracujúci ľudia. Síce to bolo jedlo sviatočné, ale napriek tomu cenovo dostupné. Väčšinu ingrediencií budete mať navyše pravdepodobne doma v špajzi alebo v chladničke.
Čím naplniť lokše?
Lokše môžete naplniť plnkou podľa vlastného výberu. Môže ísť napríklad o džem, slivkový lekvár, mak s cukrom alebo vyskúšajte slanú alternatívu – lokše s kyslou kapustou alebo mletým mäsom. Podávať ich môžete aj samostatne, ako prílohu k jedlu. Obľúbené sú napríklad zemiakové lokše ku kačke s kapustou.
Recept na zemiakové lokše s makom
Pripravili sme pre vás sladkú verziu, teda recept na domáce lokše plnené makom.
Suroviny
Suroviny na cesto:
- múka – 300 g,
- maslo – 100 g,
- varené zemiaky – 600 g,
- štipka soli.
Suroviny na náplň:
- mak – 200 g,
- cukor – 200 g,
- mlieko – 200 ml.
Tip: Milujete tradičné recepty pripravené na sladko? Vyskúšajte pirohy s tvarohovou náplňou.
Postup prípravy
- Uvarte zemiaky aj so šupkou, v mierne osolenej vode. Až potom sa vrhnite na ich lúpanie, pôjde to ľahšie. Mali by ste dosiahnuť 600 gramov čistej hmotnosti varených zemiakov.
- Už vychladnuté zemiaky nastrúhajte na jemnom strúhadle. Výsledkom bude jemná kaša. Do vzniknutej kaše pridajte múku a soľ. Následne vypracujte cesto.
- Z cesta vyvaľkajte jeden dlhý valček, z ktorého budete odkrajovať menšie dieliky ako na koláčiky. Dielikov by malo byť zhruba 12–14.
- Tie potom na pomúčenom pracovnom stole rozvaľkajte na placky. Veľkosť 1 placky bude v priemere zodpovedať veľkosti plechu na pečenie.
- Vezmite liatinovú panvicu a rozpáľte ju nad ohňom. Ničím ju však nemažte! Placky smažte na strednom plameni pekne dozlatista z oboch strán. Hotové zemiakové lokše potrite veľkým množstvom masla a naskladajte na seba. Zatiaľ, čo budete pripravovať náplň, zakryte koláče čistou utierkou, aby zbytočne nestrácali teplo a neosychali.
Následne sa pustíme do prípravy makovej náplne do lokší na sladko.
- Mak sa musí pomlieť mlynčekom najemno (prípadne si kúpte už mak mletý).
- Mak zmiešajte s mliekom a vložte v kastróliku nad oheň. Varte zhruba 15 minút. Mlieko by sa malo odpariť a mak by sa mal drobiť.
- Nechajte ho vychladnúť a zmiešajte ho s mletým cukrom.
- Lokše, ktoré ste si nechali čerstvo usmažené na tanieri môžete konečne vytiahnuť a začať plniť.
- Keď placku pekne husto naplníte, stočte ju. Vznikne tak plnená trubička, skvelé makové lokše.
Pokiaľ ste si už prípravu cesta odskúšali a zistili, že jeho príprava je nadmieru jednoduchá, určite túto skúsenosť budete chcieť preniesť aj na iné pochutiny. Toto zemiakové cesto môžete využiť na zemiakové knedle, šišky a placky.