Objavte nový spôsob, ako si vychutnať zemiakovú polievku – pripravte ju pre zmenu s chutnými špaldovými haluškami. Tento recept spája tradičné chute s množstvom zdraviu prospešných výhod, ktoré prináša špalda.
Recept na zemiakovú polievku s haluškami
Tieto jednoduché halušky zo špaldovej múky môžete pokojne využiť aj pri iných receptoch na polievky.
Suroviny
- 125 g čerstvých húb,
- 4 zemiaky,
- 2 mrkvy,
- zelenú petržlenovú vňať,
- 3 PL masla,
- 50 g špaldovej múky,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 1 ČL majoránu,
- mleté korenie,
- soľ
- 1,5 litra vody.
Na halušky
- 1,5 hrnček hladkej špaldovej múky,
- 1/2 hrnčeka vlažnej vody,
- 1 menšie vajce,
- 2 PL oleja,
- soľ
Postup prípravy
- Zeleninu a zemiaky olúpeme a nakrájame na kúsky.
- V hrnci rozpustíme maslo a na ňom orestujeme kúsky húb, ktoré následne zaprášime múkou a zapražíme.
- Z odmeraného množstva vody nalejeme do hrnca len časť, rozmiešame prípadné hrudky a až potom dolejeme zvyšok.
- Prihodíme zeleninu, zemiaky a privedieme do varu. Polievku osolíme, okoreníme a varíme zhruba 20 minút, kým nám zmäknú zemiaky.
- Medzitým si pripravíme cesto na hališky.
- K múke pridáme torchu soli, olej, vajce a postupne prilievame aj vlažnú vodu. Všetko dobre premiešame, kým nevznikne vláčne cesto. Nesmie byť ani riedke, ani príliš tuhé, takže podľa potreby môžeme pridať ešte múku alebo vodu. Do polievky ich haluškárom pridáme tesne pred dovarením polievky.
- Hotovú polievku dochutíme soľou, čiernym korením, prelisovaným cesnakom a zelenou petržlenovou vňaťou a podávame.
Vyskúšajte aj ďalšie recepty na zemiakové polievky