Domácu zemiakovú knedľu by mala zvládnuť každá kuchárka. Je to totiž obľúbená pochúťka našich domácností a majú ju radi snáď všetci. Aj keď zdanlivo vyzerá jej príprava zložito, nie je na tom nič ťažké.
Ak chcete pripraviť rýchle domáce zemiakové knedle, stačí poznať pár základných fígľov, ako na ne, aby sa vám nerozpadli, alebo naopak neboli tvrdé ako betón.
Aké zemiaky vybrať na zemiakovú knedľu?
Základom dobrej knedle sú kvalitné zemiaky. Použite tie šalátové, nesmú byť ale prezreté. Mali by ste variť zemiaky v šupke a najlepšie deň vopred, aby pekne vychladli, odležali sa a hlavne boli suché – ale nevarte ich úplne domäkka. So soľou nešetrite, pretože zemiaky ju vstrebú do seba. Ale dajte si pozor, aby konečný výsledok potom nebol zbytočne presolený. Radšej cesto na zemiakové knedle pred dokončením ochutnajte.
Zistite viac v článku Ako dlho sa varia zemiaky.
Akú múku vybrať do zemiakových knedlí?
Môžete použiť hrubú múku, ale viac sa hodí detská krupica, ktorú využívame aj v recepte.
Čo k zemiakovým knedliam?
Môžete si pripraviť zemiakové knedle s kyslou kapustou a údeným mäsom. Hodia sa tiež k rôznym omáčkam a môžete ich pripraviť aj na sviatočný obed s pečeným mäsom, panenkou či bravčovým bôčikom.
Odporúčame tiež: Vepřo knedlo zelo – České národné jedlo
Recept na zemiakovú knedľu
Než sa pustíte do prípravy tých najlepších zemiakových knedlí bez múky, nachystajte si tieto suroviny, ktoré vám vyjdú na 4 porcie:
Suroviny
- 1 kg varených zemiakov,
- 2 vajcia veľkosti M,
- 2 lyžičky klasickej kuchynskej soli,
- 100 g detskej krupičky (môžete použiť aj hrubú múku, ale knedle nebudú také dobré),
- 1 lyžicu solamylu.
Postup prípravy
- Najprv si uvarte zemiaky v šupke v dostatočnom množstve dobre osolenej vody.
- Po uvarení zlejte vodu a nechajte zemiaky úplne vychladnúť a preschnúť.
- Pripravte si jemné strúhadlo, zemiaky zbavte šupky a všetky nastrúhajte.
- Cesto spracovávajte na doske. Vysypte naň zemiaky, posypte ich krupicou, soľou a solamylom.
- Pridajte vajcia a všetko spracujte do hladkého cesta, ktoré ale nesmie byť lepkavé.
- Pokiaľ sa vám zdá príliš riedke, zahustite ho ešte krupicou alebo hrubou múkou.
- Hotové cesto rozdeľte na 4 rovnomerné bochníčky, ktoré rozvaľkajte do tvaru knedle a dajte do vriacej osolenej vody.
- Uvarené knedle spoznáte tak, že budú plávať na povrchu. Trvá to zhruba 10 minút.
Pri výrobe cesta na zemiakové knedle musíte pracovať rýchlo, pretože čím viac ho budete miesiť, tým bude redšie.
Ako zohriať zemiakovú knedľu?
Nezohrievajte ju voľne v mikrovlnke, pretože bude suchá. Zemiaková knedľa by sa mala ideálne zohrievať v hrnci na sitku – naparíte ju zhruba za 3 minúty.
Dobrú chuť!
Ďalšie prílohy k hlavnému jedlu