Vyskúšajte si praviť domáce zeleninové hranolky v rúre, ktoré sú skvelou prílohou k mäsu, no i lahodnou pochúťkou sami o sebe. Ktorá zelenina je vhodná a ktorú naopak nepoužívať?
Domáce zeleninové hranolky
Oproti klasickým vyprážaným hranolkám zo zemiakov sú tie zeleninové, pečené v rúre, oveľa zdravšie, plné chuti a sviežosti. Prípadne si môžete urobiť zemiakové hranolky v rúre. Navyše, ak ich dobre okoreníte, budete sa diviť, akou skvelou prílohou k chutnému mäsu môžu zeleninové hranolky byť. Vyskúšajte obľúbený recept zo zaujímavých druhov zeleniny.
Je však dôležité vedieť, ktoré druhy sú na pečenie v rúre vhodné a ktoré nie.
Pre zeleninové hranolky sa nehodí
- tekvicovité druhy zeleniny, napr. uhorky, cukety, …
- listová zelenina,
- karfiol,
- brokolica.
Naopak si pochutnáte na zelenine pečenej v rúre:
- tekvica Hokkaido,
- biela redkvička,
- baklažán a špargľa,
- kvaka,
- červená repa,
- mrkva a zeler,
- maslová tekvica,
- patizón.
Najväčšiu slávu zažila zelenina ako hranoliek pred pár rokmi, kedy sa na slovenskom trhu objavilo mnoho zeleninových chipsov ako zdravšia alternatíva klasických, vyprážaných chipsov či hranoliek zo zemiakov. Zeleninové chipsy sú jemne solené a bez zbytočného tuku navyše. Nejaký tuk v nich však predsa len nájdete.
Recept na domáce zeleninové hranolky
Tento recept na zdravšie hranolky v trúbe si obľúbite nielen kvôli výbornej výslednej chuti, ale aj vďaka jednoduchej a rýchlej príprave.
Suroviny
- 2 batáty,
- 1 mrkva,
- 1 koreň petržlenu,
- olivový olej,
- čerstvý rozmarín,
- sušený rozmarín,
- soľ a korenie.
Postup prípravy
- Zo všetkého najskôr si predhrejte rúru na 200 °C.
- Umyte všetku zeleninu a oškrabte ju. Nakrájajte do tvaru hranoliek dva batáty, mrkvu aj petržlen. Stačí asi jeden centimeter široký hranolček, odhadnite podľa vlastných priorít. Použiť môžete aj krájač na hranolky.
- Na papierom na pečenie vyložený plech rozložte batátové hranolky a na druhý petržlenové a mrkvové hranolky.
- Stačí pokvapkať malým množstvom oleja a pridať aj dostatok soli a korenia pre zaujímavejšiu chuť.
- Pre výraznú chuť pridajte aj sušený rozmarín, ktorý dodá zeleninovým hranolčekom na zaujímavosti.
- Korenie aj olej pridajte z oboch strán, jedine tak budú skvele chutiť. Nezabudnite ani na stonku rozmarínu, ten má v sebe veľa vône. Nasekajte stonku najemno a pridajte na hranolky.
- Zo všetkého najskôr upečte plech s mrkvou a petržlenom. V rúre pečte zeleninu asi desať minút. Po desiatich minútach môžete pridať aj plech s batátmi, mrkva a petržlen sa totiž pečú o niečo dlhšie.
- Ďalších šesť minút pečte všetky druhy zeleniny a po uplynulej dobe batátovej hranolky otočte. Oba plechy pečte ešte ďalších šesť minút, a potom rúru vypnite a plechy vyberte na kuchynskú linku.
Pokiaľ máte radi hranolky viac pečené a chrumkavé, nechajte zeleninu v rúre o trochu dlhšie, záleží skrátka na tom, ako vám a vašej rodine hranolky chutia. Tento druh hranoliek sa hodí k rybe alebo aj steaku. Dobrou voľbou sú aj zeleninové hranolky s dipom, ktorý zvýrazní chuť dobrých hranoliek.
Zdroj:www.pgfoodies.com
Ďalšie recepty na prílohy k mäsu