Zeleninová polievka z mrazenej zeleniny je jednoduchá a rýchla na prípravu. Pokiaľ chcete bleskovú polievku, tento recept z mrazenej zeleniny zvládnete behom pár minút.
Aká mrazená zelenina je vhodná do polievky?
Je jasné, že najlepšia zeleninová polievka bude zo zeleniny čerstvej. Výborná polievka sa však dá rozhodne pripraviť aj z mrazenej zeleniny. A aké druhy zeleniny využiť? Základom by mala byť mrkva a hrášok. Najlepšie ale je, keď je zeleninová polievka veľmi pestrá. Vhodné sú všetky zeleninové zmesi s karfiolom, ružičkovým kelom, fazuľovými strukmi alebo kukuricou.
Recept na zeleninovú polievku z mrazenej zeleniny
Zahustená zeleninová polievka z mrazenej zeleniny vás nadchne nielen tým, aká je jednoduchá, ale aj tým, ako veľmi je dobrá. Polievku budete mať pripravenú za chvíľu a hlavne nebudete musieť vopred nič krájať ani čistiť. Mrazená zelenina sa jednoducho len vysype z vrecka. Táto jednoduchá zeleninová polievka z mrazenej zeleniny na masle vám bude chutiť.
Suroviny
- 1 balíček mrazenej zeleniny podľa chuti,
- 1 liter vody (alebo zeleninový vývar),
- 2 ks zemiaky,
- 1 PL masť (alebo maslo),
- 1 PL hladká múka,
- korenie,
- soľ,
- rasca.
Postup prípravy
- V hrnci si rozpustíme masť a na nej orestujeme zmrazenú zeleninu a jemne osolíme.
- Potom prilejeme vodu (alebo zeleninový vývar).
- Keď sa polievka začne variť, ošúpte si zemiaky, nakrájajte a pridajte do polievky.
- Polievku nechajte variť 15 minút.
- Potom si pripravte zápražku. V malom hrnci si rozpálime olej (alebo masť) a prisypeme 1 PL hladkej múky, riadne premiešame, kým zápražka nebude hotová, podľa potreby zriedime pár kvapkami studenej vody.
- Zápražku vlejeme opatrne do polievky a riadne premiešame, tak aby v nej neboli hrudky.
- Polievku dochuťte soľou, čiernym korením, rascou alebo vegetou a nechajte povariť ešte 5 – 10 minút.
Ako vylepšiť zeleninovú polievku z mrazenej zeleniny?
Pokiaľ máte možnosť, do polievky môžete nakoniec pridať čerstvé nasekané bylinky, ktoré polievku prevoňajú a jemne dochutia. Ak si prajete mať zeleninovú polievku ešte hustejšiu a výdatnejšiu, pokojne do nej nakrájajte aj ďalšie dva väčšie zemiaky. Pridať môžete tiež krupicové halušky.
Ako skladovať zeleninu v mrazničke?
Ako iste viete, do mrazničky sa dá dať takmer čokoľvek, takže ak ste mali v lete väčšiu úrodu zeleniny, môžete si ju schovať do mrazničky na zimu, aby ste ju nemuseli kupovať. Najčastejšie sa mrazí hrášok, ktorý stačí vylúpať a uložiť do vrecka alebo krabičky a zamraziť. Inak pokiaľ sa rozhodnete mraziť zeleninu čerstvú a tepelne neupravenú, vždy ju riadne očistite a nakrájajte.
Blanšírovanie zeleniny
Odporúča sa tiež zeleninu najskôr blanšírovať. A čo je blanšírovanie? Vďaka nemu sa zelenina zbaví mikroorganizmov a tým sa predĺži doba trvanlivosti. Zelenina si potom navyše uchová svoju chuť aj farbu. Stačí, keď si zeleninu očistíte a pripravíte na zmrazenie, potom ju dáte do sita, a to na chvíľu ponoríte do vriacej vody. Je potrebné strážiť dobu, kedy je zelenina vo vriacej vode, pretože vzápätí sa musí ponoriť do vody studenej na rovnako dlhú dobu. Potom už stačí len zeleninu uložiť do vrecúšok vhodných do mrazničky či do pripravených krabičiek.
Potom si môžete robiť rôzne recepty z mrazenej zeleniny po celý rok až do ďalšej úrody. Dobrú chuť!
Zdroj: cookingclassy.com, inspiredtaste.net
Ďalšie recepty na chutné polievky