Chcete si pripraviť zeleninovú polievku, ktorá bude hustá a zasýti? Vyskúšajte náš recept na rýchlu zeleninovú polievku s vajcom.
Túto výbornú zeleninovú polievku môžete pripravovať z čerstvej i mrazenej zeleniny a je jedno, aký druh zeleniny použijete. Skúsite ju?
Ako zahustiť zeleninovú polievku?
Spôsobov, ako zahustiť polievku so zeleninou, je niekoľko. Ak sa chcete vyhnúť múke úplne, určite použite na zahustenie samotnú zeleninu. Čím viac zeleniny do polievky dáte, tým bude hustejšia a nakoniec môžete zeleninu ešte rozmixovať. Je to ideálny spôsob, ako pripraviť zdravú zeleninovú polievku pre deti. Zahusťovať zdravo ale môžete aj zemiakmi, stačí pridať do polievky nakrájaný väčší zemiak a riadne ju povariť až do úplného zmäknutia.
Klasikou v zahusťovaní je zápražka, ktorá sa pripravuje z masla a hladkej múky, dnes sa dajú dokonca kúpiť aj zápražky hotové. Ďalšou možnosťou je obyčajné zaprášenie múkou alebo kukuričným škrobom. Tieto spôsoby určite všetci poznáme, ale polievky sa dajú zahustiť aj inak.
Ak máte radi krémové polievky, môžete skúsiť zahustiť zeleninovú polievku smotanou. No a v prípade, že chcete pripraviť veľmi výdatnú polievku, ktorá pokojne vydá aj za hlavný chod, naučte sa zahusťovať ovsenými vločkami alebo krupicou. Pripravte si výbornú hustú zeleninovú polievku. Zeleninová polievka s krupicou a vajcom určite toto splní na sto percent.
Recept na zeleninovú polievku s vajíčkom
Chcete si pripraviť rýchlu a chutnú večeru pre celú rodinu? Pri tejto zeleninovej polievke z mrazenej zeleniny určite nebudete tráviť hodiny.
Suroviny
- 1 balíček mrazenej zeleninovej zmesi
- olej
- hladká múka
- maslo
- soľ
- korenie
- 2 vajcia
Postup prípravy
- V hrnci si dáme roztopiť plátok masla a asi jednu lyžicu oleja, pridáme zhruba dve lyžice hladkej múky a riadne rozmiešame. Tým si pripravíme základ, teda zápražku, ktorú potom zalejeme približne jedným litrom vody.
- Opäť riadne zamiešame, pokiaľ sa tvoria hrudky, pomôžeme si metličkou.
- Do základu prisypeme mrazenú zeleninu, plameň na platni mierne stiahneme a za občasného miešania privedieme do varu.
- Osolíme a okoreníme podľa chuti a polievku varíme pod pokrievkou približne pätnásť minút.
- V mise si rozklepneme dve vajcia a jemne ich vidličkou rozšľaháme.
- Vajcia potom pridáme ku koncu varenia do polievky, zamiešame a varíme ešte asi dve minútky.
Polievku je vhodné dozdobiť ešte bylinkami, najlepšie nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou. Do polievky je tiež možné pridať ešte opečené krutóny zo staršieho pečiva.
Odporúčame: Zeleninová polievka z mrazenej zeleniny
Zeleninová polievka so strateným vajcom
Milujete tekutý žĺtok a chcete vyskúšať niečo nové? Zeleninová polievka so strateným vajcom je vynikajúca, ide totiž už o trošku zložitejšie kulinárske umenie. Nie vždy sa totiž stratené vajcia naozaj podaria.
Ako pripraviť stratené vajce
Stratené vajce sa pripravuje tak, že sa voda v hrnci privedie do varu spolu s trochou octu a rýchlo sa zamieša. Doprostred rozmiešanej vody, ktorá v tom okamihu vytvorí vír, sa vyklepne vajíčko a bielok by v tom momente mal obaliť žĺtok.
Akonáhle je možné vidieť, že je bielok pevný, odstaví sa hrniec z platne a je hotovo. Pokiaľ sa stratené vajíčko pripravuje do polievky, je možné naberačkou priamo do polievky vajce vložiť a povariť ho priamo v polievke. Čo jedna porcia, to jedno stratené vajce. Ak sa vám stratené vajce podarí, spoznáte to tak, že žĺtok po nakrojení nádherne vytečie.
Prečítajte si tiež: Ako dlho variť vajce na mäkko, na tvrdo či stratené vajce
A do ktorých polievok sa hodia stratené vajcia okrem tej zeleninovej? Určite vyskúšajte stratené vajcia v kôprovej polievke, v cesnačke alebo v kapustnici. So strateným vajcom bude polievka zase chutiť o trochu inak.
Dobrú chuť!
Zdroj: cookingclassy.com, inspiredtaste.net
Ďalšie recepty na polievky