Obdobie zavárania uhoriek je v plnom prúde, a tak je čas sa na túto akciu pripraviť. Určite sa zamerajte na správny výber uhoriek, jedine tak budú chrumkavé a lahodné ku každému budúcemu pokrmu. Ako pripraviť tie najlepšie nakladané uhorky?
Zo všetkého najdôležitejšie je nielen dodržať presný postup zavárania uhoriek, ale aj výber samotnej zeleniny a správny pomer ingrediencií v náleve. Vo všetkých týchto bodoch sa rozhodne neoplatí experimentovať, a tak radšej stavte na tradičný recept zavárania uhoriek od našich babičiek.
Čo patrí do pohára zavarených uhoriek?
Pokiaľ hodláte zavárať vašu úrodu uhoriek, pripravte si radšej tie menšie a tvrdšie plody. Oveľa lepšie sa totiž skladajú do pohárov, navyše zostanú stále chrumkavé. Oproti nim sú tie väčšie uhorky oveľa horšie skladné a môžu sa ľahko rozvariť.
Uhorky nie sú ale jedinou ingredienciou, ktorú do pohára môžete pridať.
- Často sa totiž pridávajú kolieska mrkvy, cibule alebo aj kôpor.
- Pre pokročilých kuchárov, ktorí už majú skúsenosti so zaváraním, môžu skúsiť experimentovať a pridať aj chren alebo feferónku.
Nálev si pripravte vopred
Niektoré recepty na nálevy sa pripravujú aj niekoľko dní pred samotným zaváraním, to pre silnejšiu a oveľa výraznejšiu chuť všetkého korenia. Môžete si kúpiť už pripravené nálevy, ktoré zriedite podľa uvedeného návodu vo vode. Nie je však nič lepšie, než keď si pripravíte vlastný nálev podľa tradičného receptu.
Ako zavariť uhorky?
- Podľa babičiek by v troch litroch vody mal byť rozmiešaný jeden liter octu.
- Do takého roztoku pripadne 400 gramov soli, asi 16 guľôčok nového korenia a 8 bobkových listov spolu s 20 klinčekmi.
- Celú zmes nechajte prevariť a odstáť 3 dni, než sa pustíte do samotného zavárania uhoriek.
Tipy na zaváranie uhoriek
Pokiaľ máte správne pripravený nálev, vybrané tie najlepšie uhorky aj samotné zaváracie poháre, môžete sa pustiť do zavárania. To prebieha jednoducho, dokonca môžete vybrať z mnohých variantov. Zavárať uhorky môžete vo veľkom hrnci, ale tiež v umývačke riadu či v mikrovlnnej rúre. Najčastejšie sa využíva na zaváranie uhoriek rúra, klasická – na pečenie, alebo veľký hrniec na sporáku.
Prečítajte si tiež: Zaváranie v rúre – ako trvanlivo uchovávať potraviny.
Pokiaľ sa vám uhoriek urodilo toľko, že neviete čo s nimi, náš tip je vyskúšať studenú uhorkovú polievku tarator z bulharskej kuchyne. Alebo vám radšej chutí klasická uhorková polievka?
Ďalšie tipy do kuchyne