Tento fit recept je naozaj jednoduchý. Pokiaľ teda máte radi varenie, ktoré nezaberie príliš úsilia a napriek tomu si pochutnáte, je zapekaný karfiol so syrom to pravé pre vás.
Recept na zapekaný karfiol so syrom
Dokonalé vegetariánske jedlo, ktoré si zamilujú aj mäsožravci – zapekaný karfiol v rúre.
Suroviny
- jeden stredne veľký karfiol,
- 3 lyžice olivového oleja,
- strúčik cesnaku,
- 2 lyžice strúhaného parmezánu,
- červenú mletú papriku
- soľ.
Postup prípravy
- Karfiol nechajte vcelku a vložte ho do vriacej osolenej vody. Varte ho do doby, než začne mäknúť, nenechajte ho však úplne uvariť.
- Karfiol vyberte, nechajte odkvapkať a prípadne osušte. Rozdrvte strúčik cesnaku, pridajte ho do olivového oleja.
- Touto zmesou potrite dôkladne celý karfiol. Karfiol ďalej posypte nastrúhaným parmezánom a štipkou červenej mletej papriky. Rúru si predhrejte na 180 °C.
- Položte ho na plech či inú vhodnú formu vyloženú papierom na pečenie. Doba pečenia bude trvať zhruba hodinu, je však dôležité karfiol strážiť, aby si udržal zlatistú farbu a syrová krustička sa nezačala páliť.
TIP: Pripravte si aj chutné karfiolové placky v rúre.
Tipy, ako vylepšiť recept
- Do olivového oleja s cesnakom môžete pridať aj ďalšie korenie podľa chuti. Hodí sa napríklad chilli pre ostrejšiu chuť alebo čerstvé bylinky, ktoré ozvláštnia chuť karfiolu. Kajenský korenie alebo kurkuma môžu tiež pridať pikantnosť.
- Na posypanie využite kombináciu rôznych druhy syrov, napríklad cheddar, gouda, ementál a parmezán, aby ste dosiahli bohatšiu chuť.
- Vyskúšať môžete aj zapekaný karfiol s bešamelom s výraznou chuťou muškátového orieška.
- Servírovať môžete s rôznymi dipmi alebo smotanou.
Tipy na ďalšie recepty