Zapekané avokádo chutí famózne, keď ho doplníte paradajkami. Tento recept z avokáda je možné pripraviť ako rýchlu chuťovku, neskoré raňajky alebo pokojne ako plnohodnotný obed.
Recept na zapekané avokádo
Jedná sa o zdravú rýchlovku, ktorá poteší aj maškrtnejších stravníkov. Avokádo okrem toho obsahuje veľké množstvo dôležitých látok pre náš organizmus a jeho kalorická hodnota na 100 g je cca 240 kcal. Viac sa o tomto ovocí môžete dozvedieť v tomto článku.
Suroviny
- 2 zrelá avokáda,
- balenie cherry paradajok,
- 2 strúčiky cesnaku,
- sezamový olej,
- olivový olej,
- sezamové semienka,
- 2 limetky,
- nasekaný koriander,
- soľ a korenie.
Postup prípravy
- Hneď na začiatok si dajte rúru rozohrievať na 180 °C.
- Avokáda rozpoľte, vyberte kôstky a lyžicou vydlabte trochu dužiny okolo miesta, kde bola kôstka.
- Paradajky nakrájajte na polovice, pridajte roztlačený cesnak. Zmiešajte s lyžičkou sezamového oleja, lyžičkou olivového oleja, riadne osoľte a okoreňte.
- Paradajky vyskladajte do pripravených priehlbín v avokádach, osoľte a okoreňte a môžete ešte pokvapkať olivovým olejom. Ak máte nejaké paradajky navyše, rozložte ich okolo avokád na plech, využiť ich môžete napríklad na zdobenie.
- Pečte zhruba 15–20 minút.
Hotové zapekané avokáda zľahka posypte sezamovými semienkami, pokvapkajte šťavou z limetiek, ozdobte čerstvými bylinkami a môžete podávať. Či už samotné, alebo s ľubovoľnou prílohou.
Tipy, ako recept vylepšiť
- Ak chcete recept ešte vylepšiť, môžete k cherry paradajkám pridať napríklad tuniaka alebo balkánsky syr.
- Počas letnej grilovacej sezóny si určite vyskúšajte pripraviť plnené avokádo na grile.
- Ako raňajková chuťovka je skvelé zapekané avokádo s vajcom. Pre labužníkov máme ešte jeden tip – namiesto sezamových semienok môžete túto alternatívu receptu posypať nadrobno nakrájanou slaninkou.
Zdroj: californiaavocado.com
Tipy na ďalšie zdravé recepty