Yorkshirský puding predstavuje tradičný britský pokrm, ktorý si vás získa svojou jednoduchosťou a perfektnou chrumkavosťou. „Yorkshire pudding“ vám zaberie len chvíľku času a prípravíte ho naozaj jednoducho.
Nie je puding ako puding – britská špecialita je v našich končinách pomerne netradičná. Ide však o zaujímavú prílohu, ktorá sa skvele hodí k pečenému mäsu. Vychutnať si ju môžete na mnoho rôznych spôsobov. Skôr než pudingu sa podobá pečivu.
Čo je jorkšírsky puding?
Yorkshirský puding, niekedy tiež označovaný ako jorkšírsky puding, je obľúbenou britskou prílohou. Pripravíte ho jednoducho z krémového cesta z múky, vajec a mlieka či prípadne vody. Podľa názvu by sa dalo očakávať, že ide o sladký dezert, avšak tento puding je podávaný spravidla k pečenému mäsu.
Predtým bol tento pokrm považovaný za jedlo pre chudobných. V tácke pod mäsom na pečenie sa zbierali šťavy a mastenec. Do toho bolo potom naliate cesto na puding, aby nič neprišlo nazmar. Výsledkom je na povrchu chrumkavé a vo vnútri krémové „pečivo“, ktoré možno využiť ako prílohu, ale aj predjedlo či jednoducho ako desiatu.
Pôvod jedla
Ako z názvu vyplýva, tento pokrm má svoj pôvod v lokalite Yorkshire, ktorá sa rozkladá na severe Anglicka. Toto pečivo je dobre známe po celej Británi, avšak práve v Yorkshire bol puding prvýkrát zaznamenaný v kuchárke z 18. storočia.
Recept na yorkshirský puging
S jednoduchým receptom si jorkšírsky puding pripravíte ľahko. Kľúčom správnej prípravy je dobre rozpálený tuk, do ktorého sa leje cesto. V priebehu pečenia potom neotvárajte dvierka rúry – prídete o prekvapenie a hlavne prekazíte správny postup pečenia.
Suroviny
- 140 g hladkej múky,
- 4 vajíčka,
- 200 ml mlieka,
- slnečnicový olej,
- soľ,
- korenie.
Postup prípravy
- Rúru dajte predhrievať na 230 °C.
- Trochou oleja vymažte pripravenú nádobu – hodí sa forma na veľké muffiny. Vložte ju do rúry a nechajte nahriať.
- Na prípravu cesta v mise zmiešajte múku a štyri vajíčka, aby vznikla hladká zmes.
- Potom postupne pridávajte mlieko a dobre vyšľahajte, aby v ceste neboli hrudky.
- Ochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Z rúry vyberte rozpálenú formu, do jednotlivých mištičiek rozlejte rovnomerne cesto.
- Formu s cestom vráťte do rúry a nechajte piecť zhruba 20-25 minút, aby puding nabehol a zhnedol. Potom môžete servírovať.
Na prípravu pudingu je vhodná forma na 6 veľkých muffinov. Zvoliť sa dá samozrejme aj plech na viac muffinov, vznikne vám tak viac kúskov. Pokiaľ nemáte formu, je možné využiť klasický plech, po upečení potom puding nakrájate na menšie kúsky.
Puding si môžete odložiť aj nabudúce – akonáhle je hotový, nechajte ho vychladnúť a vložte do mrazničky. Vydrží zhruba jeden mesiac.
S čím podávať yorkšírsky puding?
Recept na yorkshirský puding obsahuje len pár surovín. Kľúčové totiž je, čo budete podávať k nemu. Typicky ho servírujte s roastbeefom, teda pečeným hovädzím mäsom. Avšak použiť je možné samozrejme aj iné druhy mäsa, skvele sa dopĺňa napríklad s jahňacím.
V minulosti bol konzumovaný s hustou omáčkou, aby sa ľudia nasýtili lacnými surovinami, pretože mäso bolo drahé.
Zdroj: bbcgoodfood.com, tasteatlas.com
Ďalšie prílohy k mäsu