Ak túžite po netradičnom šaláte, či patríte medzi milovníkov japonskej kuchyne, šalát z wakame je pre vás ako stvorený. Svojou jedinečnou chuťou totiž rozhodne zaujme.
Na wakame šalát potrebujeme zdanlivo podivnú surovinu – morskú riasu. Tá vás prekvapí svojou chuťou aj skvelou výživovou hodnotou. Tento šalát sa hodí ako príloha k rôznym pokrmom.
Čo je wakame?
Wakame je druh morskej riasy, ktorá je využívaná najmä v japonskej kuchyni. Ide o obľúbenú surovinu na prípravu rôznych pokrmov, jedným z nich je práve aj šalát.
Kde kúpiť wakame riasy?
Pokiaľ vás zaujíma, kde kúpiť wakame, ponúka sa bežný hypermarket. Nie v každom ju však nájdete, ďalšou možnosťou sú preto ázijské obchody – menšie aj tie väčšie. Pokiaľ však chcete ísť na istotu, je možné ju jednoducho objednať online. Riasa je spravidla predávaná v sušenom stave. Ide teda o malé vrecko plné tmavo zelených lístkov.
Prípadne je k dispozícii wakame šalát mrazený – už pripravený a ochutený. Oveľa lepšie je však samozrejme pripraviť si ho doma čerstvý a dochutiť podľa svojich predstáv.
Zdravotné účinky wakame
Mnoho z nás si pod pojmom „morská riasa“ predstaví podivne vyzerajú slizkú hmotu s nevábnou arómou. Avšak riasy sú v posledných rokoch s obľubou konzumované, dokonca sú označované ako morská zelenina. Obsahujú totiž mnoho skvelých látok, vďaka ktorým ponúkajú morské riasy účinky prospešné pre naše telo.
Wakame je bohatá na antioxidanty, ktoré chránia organizmus pred voľnými radikálmi, ktoré spôsobujú poškodenie buniek. Navyše vďaka obsahu omega-3 mastných kyselín pôsobia protizápalovo – pomáhajú tak predchádzať chronickým ochoreniam ako je napríklad cukrovka, ochorenie srdca či problémy s trávením.
Bez problému je možné konzumovať morské riasy v tehotenstve, s množstvom by ste to však nemali preháňať. Obsah soli a jódu je nezanedbateľný, avšak pri občasnej konzumácii v rozumnej miere nie sú riasy pre tehotné ženy škodlivé a wakame šalát zdravie plodu neohrozí.
Čo obsahuje Wakame?
Riasa wakame je bohatá na minerály, vitamíny a vlákninu. Veľkú časť tvorí voda, ktorá zaisťuje typickú konzistenciu. Okrem toho však obsahuje relatívne veľké množstvo bielkovín, zatiaľ čo obsah tuku je nízky.
Obsahuje významné množstvo vápnika, železa, fosforu, horčíka, mangánu, draslíka a sodíka. Z vitamínov potom ide najmä o vitamín C a B3.
Recept na wakame šalát
Pokiaľ si chcete pripraviť japonský wakame šalát ako z reštaurácie, tento recept vám s tým pomôže. Príprava je blesková, stačí len pár minút. Kľúčom sú výrazné ochucovadlá – omáčky a korenia, ktoré zaistia tú pravú chuť pre lahodný šalát z riasy wakame.
Suroviny
- 50 g sušenej wakame
- ½ šalátové uhorky
- 1 strúčik cesnaku
- 3 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica ryžového octu
- 1 lyžica ryžového vína
- 1 lyžica sezamového oleja
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžička strúhaného zázvoru
- ½ lyžičky bieleho sezamu
- ½ lyžičky čierneho sezamu
- ¼ lyžičky červeného korenia
Postup prípravy
- Morskú riasu vložte do misky a zalejte ju vodou. Nechajte ju zhruba 10 minút nasať vlhkosť.
- Zatiaľ čo sa riasa máča, pripravte si zálievku. V inej miske zmiešajte sójovú omáčku, ryžový ocot, víno, cukor, zázvor, roztlačený cesnak, sezamový olej a korenie. Zmes odložte bokom.
- Akonáhle je riasa pripravená, zlejte zvyšnú vodu a wakame dobre prepláchnite. Snažte sa vymačkať čo najviac vody.
- Do misky so zálievkou dajte riasu, najemno nakrájanú (či nastrúhanú) uhorku a sezamové semienka. Dobre premiešajte, aby sa zálievka dostala všade.
- Misku zakryte a nechajte odpočinú v chladničke zhruba 30-60 minút.
- Pri servírovaní môžete ešte posypať ďalšími sezamovými semienkami.
Ako vylepšiť wakame šalát?
Ak máte radi ostré jedlo, môžete pridať aj čili vločky alebo čili pastu do zálievky. Máčanie wakame je dôležité – riasa zmäkne, dostane lepšiu chuť a ľahko zosvetlí. Dbajte však na to, aby ste ju dobre vytlačili, prebytočná voda by zhoršila konzistenciu a chuť šalátu.
Využitie wakame rias
Táto riasa je jednou z najpoužívanejších. Má jemnú arómu a sladkastú chuť, hodí sa tak do rozmanitých pokrmov. Okrem šalátu je možné ju pridať do miso polievky, či rôznych pokrmov s ryžou. Niekedy je pridávaná tiež k sushi, na ozvláštnenie chuti a na ozdobu.
Pridať ju možno do množstva rôznych ázijských pokrmov s ryžou alebo zeleninou. Doladíte tak chuť, a hlavne je možné týmto spôsobom aj zvýšiť výživovú hodnotu finálneho pokrmu.
Ďalšie morské riasy využívané v kuchyni
Chuť morskej riasy je veľmi špecifická a určite stojí za vyskúšanie. Okrem wakame existujú aj ďalšie druhy rias, ktoré sú bežne využívané na prípravu rôznych pokrmov. Jednou z nich je nori, ktorá je používaná pri výrobe sushi. Obľúbená je aj kombu, ktorá je chuťovo veľmi výrazná a používa sa najmä pri varení polievok a omáčok. V neposlednom rade potom stojí za vyskúšanie aj arame, ide o hnedú morskú riasu, ktorá má jemný chuťový profil a ozvláštni každé jedlo. Pripraviť si teda môžete šalát z morských rias, ale pokojne ich použiť ako korenie či výživovo hodnotný doplnok.
Zdroj: thecookierookie.com, allrecipes.com
Ďalšie recepty na šaláty