Červená repa, resp. cvikla, je zdravá a chutná zelenina, ktorá má veľký potenciál využitia v kuchyni. Ak milujete krémové rizoto, vyskúšajte aj túto menej známu, no zato veľmi chutnú alternatívu – cviklové rizoto v kombinácii s kozím syrom.
Akú ryžu na rizoto použiť?
Výber ryže je dôležitý – mala by byť schopná absorbovať veľa tekutín a na druhej strane uvoľniť dostatok škrobu, vďaka čomu bude rizoto dokonale krémové. Najvhodnejšia je ryža Arborio, Carnaroli alebo Vialone Nano.
Ako pripraviť cviklu do rizota?
Červenú repu na rizoto môžete pripraviť 2 spôsobmi – varením alebo pečením.
- Rizoto z pečenej cvikle – cviklu ošúpeme a očistéme, tzn. odkrojíme vrchnú a spodnú časť, pokrájame na kocky a rozložíme na plech. Pokvapkáme ju olejom, pridíme soľ a korenie. Môžeme premiešať a následne pečieme v rúre cca 45 minút pri 200°C. Neskôr cviklu rozmixujeme na pyré, ktoré na konci do rizota primiešame.
- Rizoto z varenej cvikle – červenú repu povaríme v hrnci cca 30 minúť, následne ju ošúpeme, nastrúhame (ideálne na hrubšej strane strúhadla) a pridáme do rizota.
Recept na cviklové rizoto
Poďme na to! Vyskúšajte recept na jednoduché krémové rizoto z červenej repy s kozím syrom. Táto kombinácia je jednoducho božská!
Suroviny
- 3 stredne veľké červené repy,
- 250 g ryže na rizoto,
- 1 l vývaru,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 1 cibuľa,
- 1 PL olivového oleja,
- 2 PL masla,
- 150 ml vína (biele alebo červené),
- kozí syr,
- soľ a mleté čierne korenie.
Postup prípravy
- Najskôr si pripravíme cviklu. Môžeme ju upiecť alebo uvariť (rýchlejší súôsob). V tomto recepte použijeme cviklu varenú. Cviklu umyjeme a dáme variť cca na pol hodinu do hrnca s vodou. PO uvarení ju ošúpeme a nastrúhame na strúhadle.
- Ďalej si pripravíme vývar. Môže byť kurací, zeleninový, prípadne z bujónu.
- V hlbokej panvici zohrejeme olivový olej, pridáme na malé kúsky nakrájanú cibuľu, cesnak a orestujeme.
- Následne pridáme ryžu, ktorú tiež chvľu (1-2 min.) restujeme a potom podlejeme pohárom vína.
- Keď sa víno odparí, pridáme nastrúhanú cviklu a začneme postupne po naberačkách prilievať aj horúci vývar. Vždy, keď sa vývar vstrebe, pridáme ďalšiu naberačku a premiešame.
- Za občasného miešania takto ryžu varíme približne 15 – 20 minút, kým nie je al dente.
- V tomto momente, kým sa ryža varí, je potrebné rizoto dochutiť. Pridáme soľ, korenie, prípadne nejaké bylinky, napr. tymián.
- Po dovarení do rizora primiešame maslo, ktoré sa v ňom pekne rozpustí a kozí syr.
Podávavať môžete s opraženými vlašskými orechmi alebo píniovými orieškami, extra dávkou kozieho syra navrchu, či rukolou. Servírujeme ihneď po dovarení.
Tipy, ako cviklové rizoto vylepšiť
- Ak máte doma „mäsožravce“, pripraviť môžete aj cviklové rizoto s kuracím mäsom. To si orestujte na panvici zvlášť a na záver ho len primiešajte do rizota. Touto kombináciou nič nepokazíte.
- Cviklové rizoto sa niekomu môže zdať príliš sladké, preto skúste pridať trochu kyslosti, napr. pomocou citrónovej štavy alebo balzamikového octu.
- Bylinky, ktorú dodajú pokrmu komplexnejšiu chuť. V kombinácii s cviklou dobre funguje tymián, rozmarín alebo kôpor.
- Kozí syr môžete nahradiť parmezánom alebo pecorino syrmi (syry z ovčieho mlieka). Ak milujete výrazné chute, vyskúšajte cviklové rizoto s bryndzou.
Vyskúšajte aj ďalšie recepty na rizoto