ReceptyRecepty na mäso a hlavné jedlá

Vepřo knedlo zelo – recept na české národné jedlo

Vepřo knedlo zelo – recept na české národné jedlo

Vepřo knedlo zelo už od nepamäti patrí na český stôl, predovšetkým pri slávnostnejších príležitostiach ako sú hody, oslavy a podobne. Dokážete si túto českú klasiku pripraviť aj vy?

Knedlo vepřo zelo je tradičné české jedlo, ktoré sa skladá z pečeného bravčového mäsa, knedlí a dusenej kapusty. Patrí medzi najpopulárnejšie pokrmy a nájdete ho takmer na každom českom ale aj našom jedálnom lístku. Je to jedlo plné chuti a vône, ktoré dokáže potešiť aj tých najnáročnejších gurmánov.

Aké mäso použiť?

Na prípravu sa najčastejšie používa bravčové mäso, konkrétne stehno alebo pliecko. Tieto časti sú pomerne tučné, čo im dodáva vynikajúcu chuť a arómu po upečení. Je dôležité zvoliť kvalitné mäso, vyhýbajte sa však mäsu šľachovitému a výrazne prerastenému tukom. Ideálne je tiež, keď je mäso mierne prešpikované, to mu dodá ešte väčšiu šťavnatosť a chuť.

Na prípravu však môžete použiť aj bravčovú krkovičku. Dôležité je, aby mäso bolo pred pečením správne naložené a ochutené korením podľa vašich predstáv.

Recept na vepřo knedlo zelo

Recept nie je zas až tak zložitou záležitosťou. Stačí sa držať postupu a príprava vám pôjde od ruky.

Suroviny

Na mäso

  • 1,5 kg bravčového stehna alebo pliecka,
  • majoránka, rasca, soľ korenie,
  • masť alebo olej.

Na dusenú kapustu

  • 1 hlávka kapusty,
  • cukor, soľ, rasca,
  • 1 veľký zemiak alebo zápražka z vody a múky,
  • masť alebo olej.

Na domáce knedle

  • 400 g hladkej múky,
  • 2 vajcia,
  • 250 ml mlieka,
  • 1 kocka droždia,
  • 1 lyžička cukru.

Postup prípravy

  1. Najskôr si pripravte mäso – umyte ho a osušte papierovou utierkou.
  2. Mäso osoľte, okoreňte, potrite prelisovaným cesnakom a posypte majoránom.
  3. Potom nechajte minimálne hodinu odpočinúť v chladničke, aby sa korenie dostalo dovnútra.
  4. Medzitým si zarobte cesto na knedle.
  5. Do misy nasypte preosiatu múku, pridajte soľ, vajcia a mlieko.
  6. Hotový kvások pridajte do misy s múkou a vymiešajte cesto.
  7. Hotové cesto nechajte oddýchnuť a nakysnúť.
  8. Kapustu nakrájajte na tenké prúžky a dajte ho do väčšieho hrnca.
  9. Pridajte soľ, cukor, rascu a olej a zalejte trochou vody. Zakryte hrniec pokrievkou a nechajte kapustu dusiť na miernom ohni.
  10. Kapustu nakoniec zahustite buď trochou zápražky, alebo nastrúhaným zemiakom.
  11. Rúru predohrejte na 180 °C.
  12. Do pekáča vložte naložené mäso, podlejte ho trochou vody a zakryte ho pokrievkou alebo alobalom.
  13. Mäso pečte asi hodinu a pol, kým nie je mäkké a šťavnaté.
  14. Medzitým si uvarte knedle. Do veľkého hrnca nalejte vodu, osoľte a priveďte do varu.
  15. Z nakysnutého cesta vytvorte knedle.
  16. Knedle vložte do vriacej vody a varte cca 20 minút – v závislosti od ich veľkosti, ideálne ich varte na každej strane 10 minút.
  17. Hotové knedle prepichnite niekoľkokrát vidličkou, potrite olejom a nechajte chvíľu odpočinúť.

Vynikajúci je tento pokrm aj so zemiakovou knedľou bez múky. Použiť môžete ako kyslú kapustu, tak kapustu sladkú.

recept na vepřo knedlo zelo, tradičné české jedlo
Zdroj foto: stockfoto / Shutterstock.com

Tipy, ako pripraviť najlepšie knedlo vepřo zelo

  • Použite kvalitné mäso – kvalitné mäso je základom. Zvoľte kvalitné stehno alebo pliecko od spoľahlivého predajcu.
  • Použite čerstvé suroviny – kapusta by mala byť čerstvá a pevná. Ak použijete kapustu, ktorá je už mäkká alebo má hnedé listy, kapusta nebude tak dobrá.
  • Opečte mäso na panvici – pokiaľ chcete, aby bolo mäso naozaj šťavnaté, opečte ho najskôr na panvici. Tým zaistíte, že sa v ňom zachovajú chute a vône.
  • Duste kapustu dostatočne dlho – dusenie kapusty by malo trvať najmenej hodinu a pol, aby bola mäkká a mala skvelú chuť. Ak kapustu varíte príliš krátko, môže byť tvrdá a vláknitá.
  • Cesto na knedle mieste opatrne – pri miesení cesta na knedle sa snažte nepracovať s cestom príliš tvrdo a hrubo, nemuselo by sa vám to vyplatiť, knedle nemusia byť nadýchané a mäkké.
  • Nenechajte knedle variť príliš dlho – knedle by nemali variť dlhšie ako 25 minút, inak môžu byť tvrdé a suché.

Zdroj: seriouseats.com, bbcgoodfood.com


Ďalšie obľúbené recepty z bravčového mäsa