ReceptyRecepty na koláče a múčniky

Veľkonočný mazanec – jednoduchý a chutný recept z kvásku

Veľkonočný mazanec – jednoduchý a chutný recept z kvásku

Upečte výborný veľkonočný mazanec a pripravte tak lahodnú jarnú pochúťku pre celú rodinu. Veľká noc sa blíži a mazanec u nás dozaista patrí medzi tradičné veľkonočné recepty.

Jar je tu a s ňou aj Veľká noc, na ktorú sa treba pripraviť trochu dopredu. Popri dôkladnom jarnom upratovaní a dekoráciách sa vaša oslava jari môže dotknúť aj tradičných receptov. Pripravte si sviatočný nadýchaný mazanec a doprajte si lahodné raňajky vo veľkonočnej atmosfére.

Recept na veľkonočný mazanec

Pokiaľ patríte k milovníkom Veľkej noci a tradícií, potom nemôžete vynechať pečenie veľkonočného kváskového mazanca. Jeho príprava je jednoduchá, musíte jej však venovať dlhší čas kvôli kvásku.

Suroviny

  • 100 g masla,
  • 3 vajcia,
  • 100 g cukru,
  • 500 g polohrubej múky,
  • soľ,
  • hrozienka a mandle,
  • muškátový oriešok,
  • citrónovú kôru,
  • 1 kocku droždia.

Postup prípravy

  1. Ako prvé si určite pripravte kvások. Do vlažného mlieka dajte droždie, prisypte štipku soli, cukor a trochu polohrubej múky. Nechajte vykvasiť.
  2. Do väčšej misy si zatiaľ pripravte múku a zmiešajte ju s rozpusteným maslom, žĺtkami, citrónovou kôrou, muškátovým orieškom aj hrozienkami.
  3. K tejto zmesi nakoniec pridajte aj pripravený vykysnutý kvások a všetko dôkladne premiešajte na spojenie všetkých ingrediencií.
  4. Starostlivo premiešané cesto prikryte bavlnenou utierkou a nechajte asi hodinu kysnúť, aby dobre vykyslo a výsledný mazanec bol vláčny a nadýchaný.
  5. Po hodine odpočinku cesto znovu prepracujte a vytvorte z neho úhľadný bochník, ktorý nechajte ešte chvíľu vykysnúť.
  6. Veľkonočný bochník potrite zvyšným vajcom a navrch nasypte lahodné plátky mandlí.
  7. Pokiaľ máte veľkonočný bochník pripravený, predohrejte si rúru na 200 °C a vložte do rúry na plechu s papierom na pečenie. Prvých dvadsať minút pečte veľkonočný mazanec pri 200 °C, potom môžete teplotu ubrať na 160-180 °C a nechať upiecť dozlatista.
  8. Podávajte ho pocukrovaný práškovým cukrom, na ozdobu môžete pridať aj jarné kvety.

Tip: Ak nie ste veľmi zručným pekárom, čo sa kysnutého cesta týka, môžete vyskúšať mazanec z domácej pekárne (nastavte na program „cesto“) a prácu si tak značne uľahčiť.

mazanec
Zdroj obrázku: JMiks / Shutterstock.com

Mazanec z kvásku, naservírovaný na slávnostnom podnose, dozdobený veľkonočnými vajíčkami, je krásnou tradíciou pri veľkonočnom stole. Aby mal veľkonočný obed tú správnu slávnostnú atmosféru, premyslite si ako prestrieť stôl tak, aby potešil celú rodinu, ktorá si zaň spoločne sadne a oslávi tak tieto sviatky.

Dobrú chuť!


Ďalšie chutné recepty