Vajce Benedikt, populárne raňajky či brunchový pokrm, si získalo srdcia gurmánov po celom svete. Základom je krehké pečivo, pošírované (stratené) vajíčko a hladká holandská omáčka. Pripravte si tieto svetoznáme raňajky aj u vás doma. Obávate sa prípravy holandskej omáčky? Nemusíte. S týmto receptom nemáte čo pokaziť.
Čo je vajce Benedikt
Vajce Benedikt je obľúbeným americkým raňajkovým jedlom. Tento pokrm sa skladá z opečených anglických muffinov, na ktoré sa kladú plátky pečenej šunky alebo slaniny, poširované vajcia (ozn. aj stratené vajce) a tie sa zalejú maslovou holandskou omáčkou.
Tip: V súčastnosti sa stretávame s viacerými obmenami tohto receptu. Ak napríklad nemáte doma anglické muffiny, ako alternatíva poslúži plátok toastového chleba, ciabatta alebo kaiserka.
Ako vajce Benedikt vzniklo
Okolo pôvodu tohto jedla traduje množstvo legiend. Najpopulárnejší príbeh pochádza z konca 19. storočia z New Yorku, kde si vraj bohatý burzový finančník Lemuel Benedict objednal v hoteli Waldorf-Astoria vlastnú raňajkovú kombináciu, aby liečil svoju opicu – opečený toast, poširované vajcia, chrumkavú slaninu a trochu holandskej omáčky k tomu. Jeho objednávka inšpirovala šéfkuchára hotela, ktorý pokrm upravil (vymenil toast za anglický muffin) a zaradil ho do menu hotela.
Recept na vajce Benedikt
Suroviny
- 1 vajce,
- 2 plátky šunky alebo slaniny,
- 1 toast alebo iné pečivo,
- 1 lyžica octu,
- pažítka a údená červená paprika.
Tip: Dotiahnite recept do dokonalosti s domácou žemľou. Jej príprava je jednoduchšia, než si myslíte.
Na holandskú omáčku
- 3 žĺtky,
- 1 PL citrónovej šťavy,
- 100 g rozpusteného masla,
- soľ.
Postup prípravy
Príprava holandskej omáčky
- Začnite s holandskou omáčkou. Pripravte si vodný kúpeľ. Do hrnca dajte vodu a priveďte do varu.
- Do misky dajte žĺtky, citrónovú šťavu a trošku soli.
- Misku dajte na hrniec s vriacou vodou a šľahajte nad parou do peny.
- Potom postupne po menších častiach pridávajte rozpustené maslo a šľahajte, kým sa nespojí s maslom a nevytvorí krémovú konzistenciu. A omáčka je hotová.
Príprava strateného vajca
- Prišiel čas na prípravu strateného vajca. Do hrnca dajte vodu a priveďte do varu – stačí, pokiaľ začnú jemne vychádzať zospodu bublinky.
- Pridajte lyžicu octu.
- Lyžicou vodu uveďte do rotačného pohybu – vytvorte vír, do ktorého jemne vyklopíte rozbité vajíčko.
- Varte cca 3 minúty. Bielko vďak víru pekne obalí žĺtok.
- Vajce vyberte z vody a hneď servírujte.
Servírovanie
- Na plátok toastu alebo napolovicu rozkrojenú žemľu dajte plátok šunky alebo slaninky, ideálne opraženej, položte vajíčko a zalejte pripravenou holandskou omáčkou.
- Na ozdobenie môžete použiť nasekanú pažítku a mletú červenú papriku.
Ďalšie spôsoby servírovania
- Namiesto šunky či slaniny môžete použiť napríklad aj kvalitné prosciutto alebo údeného lososa.
- A čo tak vyskúšať naloženú vegetariánsku verziu? Šunku stačí nahradiť grilovanými šampiňónmi, paradajkami, rukolou či baby špenátom. Ako základ na pečivo si môžete pripraviť aj avokádovú nátierku quacamole.
Zdroj: simplyrecipes.com, bbcgoodfood.com