Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wordpress-seo domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/html/nejmag.cz/public_html/domains/futuriko.sk/www/wp-includes/functions.php on line 6114
Udržujte hygienu pri práci v kuchyni. Tu je niekoľko pravidiel - Futuriko.sk
PR články

Udržujte hygienu pri práci v kuchyni. Tu je niekoľko pravidiel

Udržujte hygienu pri práci v kuchyni. Tu je niekoľko pravidiel

Pri práci v kuchyni je nevyhnutné dodržiavať základné hygienické štandardy a dbať na bezpečnosť. Chyby pri skladovaní, manipulácií s potravinami a samotnej príprave jedál môžu mať vážne následky. Tu je niekoľko pravidiel, ktoré by ste mali mať neustále na mysli. 

Správne skladovanie potravín 

Aby sa zabránilo množeniu baktérií a potraviny si zachovali svoju kvalitu a čerstvosť, je dôležité skladovanie pri správnej teplote. Ideálna teplota v chladničke sa pohybuje okolo 4 °C, zatiaľ čo v mrazničke je to -19 °C. Surové potraviny (najmä mäso) skladujte oddelene od hotových pokrmov či surovín pripravených na okamžitú konzumáciu bez tepelnej úpravy. V opačnom prípade by mohlo dôjsť ku krížovej kontaminácii.

Používajte jednorazové pracovné rukavice

Jednorazové rukavice oceníte pri čistení kuchynských povrchov agresívnymi dezinfekčnými prostriedkami, ktoré by mohli poškodiť vašu pokožku. Sú tiež dôležité pre hygienu – napríklad pri manipulácii so surovým mäsom pomáhajú predchádzať prenosu škodlivých baktérií, ako sú tie z rodu Salmonella. Rukavice však nenahrádzajú umývanie rúk! Pred ich nasadením aj po zložení je dôležité si ruky poriadne umyť.

Ak pracujete s rybami alebo výrazne aromatickými surovinami rukavice ochránia ruky pred nepríjemným napáchnutím. A pri práci s farbiacimi potravinami, ako je napr. červená repa, zabránia zafarbeniu rúk. 

Pozor na krížovú kontamináciu

Čistite a dezinfikujte pracovné plochy, drez a iné kuchynské náčinie vždy ihneď po skončení práce s mäsom. Ideálne je, ak používate rôzne dosky a nože na krájanie surovín, napr. zvlášť na mäso, zeleninu či pečivo – zabránite tak prenosu baktérií z jednej potraviny na druhú.

Pracovná doska a zástena v centre diania

Ku krížovej kontaminácii môže dôjsť aj v dôsledku špinavej pracovnej dosky. Baktérie pritom nie sú voľným okom viditeľné, môžu sa však skrývať v póroch pracovnej dosky. Pravidelné utieranie je kľúčové. 

Môžu sa tiež zachytiť v škárach kuchynskej zásteny. Pokiaľ ich tu necháte hromadiť sa, ich odstraňovanie bude ťažké. V škárach navyše môže vznikať vplyvom vlhkosti a tepla v kuchyni pleseň. 

Tip: Na čistenie lesklých povrchov (napr. nerezových spotrebičov), ako aj leštenie sklenených povrchoch (napr. dvierka na rúre) sa skvelo hodia jemné mikrovláknové utierky, ktoré nezanechávajú po sebe šmuhy ani chĺpky. 

Udržujte drez a jeho okolie čisté

Vedeli ste, že drez môže byť jedným z najšpinavších miest v kuchyni? Prichádza do kontaktu so surovým mäsom, špinavým riadom, zvyškami jedál a ďalšími kontaminantmi, ktoré sa môžu zachytávať v odtoku a spôsobovať nepríjemný zápach, ak ho pravidelne nečistíte. Odpad a zvyšky jedál ihneď odstraňujte, aby ste predišli vzniku nepríjemných pachov. Raz za čas použite aj chemické prostriedky, ktoré pomôžu uvoľniť a rozpustiť zvyšky jedál, tukov a mastnoty v odtoku (jednorazové rukavice sú pri tomto úkone nevyhnutnosťou). 

Zdroj foto: Maridav / Adobestock.com