Tvarohová bábovka je vhodná pre sviatočné chvíle aj chvíle pohody. Vyskúšajte osvedčený recept na šťavnatú tvarohovú bábovku s polevou z bielej čokolády.
Recept na tvarohovú bábovku
Vyskúšajte recept na jednoduchú tvarohovú bábovku s olejom, ktorú zvládne aj začiatočník.
Suroviny
Na cesto
- 300 g polohrubej múky,
- 150 ml oleja,
- 4 vajcia,
- 250 g jemného tvarohu,
- 250 g práškového cukru,
- 1 ks prášku do pečiva,
- 6 lyžíc vlažného mlieka,
- kôra a šťava z jedného citróna,
- 100 g bielej čokolády,
- hrsť nasekaných mandlí,
- štipka soli.
Na polevu
- 100 g bielej čokolády,
- 50 ml smotany na varenie.
Postup prípravy
- Ako prvé si vo vodnom kúpeli necháme roztopiť bielu čokoládu. Pokiaľ si budeme pripravovať cesto, čokoláda nám pekne vychladne a budeme ju môcť primiešať k zmesi.
- Oddelíme si žĺtky od bielkov, z ktorých si následne vymiešame sneh.
- Žĺtky si vymiešame s cukrom a miešame, kým nám nevznikne pena. Postupne pridáme tekuté suroviny – teda mlieko, olej a na záver tvaroh.
- Do zmesi pridávame postupne aj všetky zmiešané sypké suroviny, ktorými sú múka, kypriaci prášok a štipka soli.
- Do cesta primiešame tie najdôležitejšie suroviny, a to citrónovú kôru a šťavu, vychladnutú bielu čokoládu a mandle, ktoré si nadrobno nasekáme.
- Na záver už len ručne primiešame hotový sneh a môžeme dať piecť.
- Svoju bábovku som piekla v silikónovej forme, preto nebolo nutné formu vymazať a vysypať múkou. Pečieme pri teplote približne 175 °C asi 50 minút.
- Keď máme bábovku upečenú, pripravíme si ešte polevu. Do malého hrnca si dáme na chvíľku zahriať smotanu. Nesmie sa variť.
- Do takto pripravenej smotany si nalámeme bielu čokoládu a miešame, kým sa nám celá nerozpustí.
- Vychladnutú bábovku si polejeme hotovou polevou, posypeme nasekanými mandľami a ozdobíme plátkami citróna. Hotovo – a môžeme podávať.
Tá najlepšia tvarohová bábovka bude tá, ktorá bude v kombinácii s vašim obľúbeným ovocím. Pripravte si napríklad tvarohovú bábovku s jablkami, ktoré si vopred nastrúhate a zamiešate do cesta. Pokiaľ však radšej máte radi banány, môžete vyskúšať recept na banánovo tvarohovú babovku, ktorú vám odporúčame doplniť menšími kúskami orechov.
Zdroj autorský text / Veronika Kaháková
Tipy na ďalšie bábovky