Zeleninová polievka je základ a existuje mnoho receptov, ako si ju môžete pripraviť. Vyskúšajte tento veľmi rýchly recept na chutnú polievku zo zeleniny s krupicou.
Každý recept na zeleninovú polievku je iný, výborná zeleninová polievka je napríklad z čerstvej koreňovej zeleniny, jarná zeleninová polievka je zase svieža a plná byliniek, ale receptov samozrejme existuje mnoho.
Hustá zeleninová polievka zase poteší všetkých v zime, babičkina zeleninová polievka by nemala byť ochudobnená o huby. A akú polievku máte najradšej vy? Zeleninová polievka pre deti by mala byť jemná, krémová zeleninová polievka sa musí vždy riadne rozmixovať, a potom ju môžete podávať aj tým najmenším.
Akú zeleninu využiť do zeleninovej polievky
Na prípravu zeleninovej polievky je možné využiť akýkoľvek druh zeleniny. Použiť môžete zeleninu čerstvú aj mrazenú, stačí sa pozrieť, čo práve máte doma a môžete sa pustiť do varenia. Koreňová zelenina je základom, ale v zeleninovej polievke nesmie chýbať ani hrášok. Pridať môžete aj karfiol, brokolicu, ružičkový kel, fazuľové struky, niekto má rád aj kukuricu či paradajky v polievke. K zeleninovej polievke potom patria aj zemiaky, ale aj tie sa dajú nahradiť. Pripraviť si môžete aj zeleninovú polievku s vajíčkom. Pokiaľ je to možné, použite na dochutenie polievky čerstvé bylinky.
Recept na klasicku zeleninovú polievku
Náš recept na zeleninovú polievku so zemiakmi na masle je veľmi jednoduchý, takže si ju zvládnete pripraviť kedykoľvek, aj keď nemáte príliš času, ktorý môžete v kuchyni pri varení stráviť.
Ingredience
- 1 balíček mrazenej zeleniny (mrazenú zeleninu ale môžete nahradiť aj čerstvou)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica detskej krupice
- maslo
- majorán
- soľ
- korenie
- 2 veľké zemiaky
Postup prípravy
- Zemiaky si olúpeme a nakrájame na menšie kocky.
- V hrnci si rozpustíme maslo, na to vsypeme pripravenú zeleninu a krátko orestujeme.
- Potom prilejeme vodu, podľa toho, koľko chceme mať polievky.
- Pridáme pokrájané zemiaky a polievku privedieme do varu.
- Dochutíme soľou a korením a varíme asi dvadsať minút, kým nezmäknú zemiaky.
- V troške vody si rozmiešame lyžicu detskej krupice, aby nám vznikla jemná kašička.
- Tú pridáme do polievky a riadne premiešame.
- Povaríme ešte asi päť minút a dochutíme majoránom a prelisovaným cesnakom.
Ak máte radšej silnú polievku, môžete namiesto vody pridať vývar, napríklad kurací vývar. Polievka sa dá dochutiť aj bylinkami a podávať ju môžete s pečivom alebo opečenými krutónmi.
Odporúčame: Pokiaľ máte mrazenú zeleninu, pripravte si polievku z mrazenej zeleniny
TIP: Ochutnajte tiež taliansku zeleninovú polievku Minestrone
Čím zahustiť klasickú zeleninovú polievku?
Okrem zápražky alebo krupičky, ako sme to v recepte urobili my, môžete zeleninovú polievku zahustiť aj rozšľahaným vajíčkom, ovsenými vločkami alebo tak, že do nej pridáte viac zemiakov, ktoré najskôr nastrúhajte. Zahusťovať sa dá aj chlebom, pokojne starším chlebom, ktorý si nastrúhate. Chlieb sa ale musí v polievke dostatočne rozvariť. A pamätajte, že čím viac zeleniny do polievky pridáte, tým bude hustejšia, niekedy už netreba ani dohusťovať.
TIP: Hustá zeleninová polievka
Skúsiť môžete aj kvapkanie do polievky alebo halušky. Pokiaľ chcete dosiahnuť veľa krémovej polievky, zeleninu rozmixujte, pridať potom môžete aj vysokopercentnú smotanu. Takáto zeleninová polievka bude chutiť určite aj deťom. Zeleninovú polievku môžete zahustiť aj červenou šošovicou, ktorá sa varí len asi desať minút a je plná vlákniny a bielkovín.
Zdroj: inspiredtaste.net, loveandlemons.com
Ďalšie recepty na zeleninové polievky