ReceptyRecepty na torty a dezerty

Tortové lízanky – recept na originálny dezert na špajli

Tortové lízanky – recept na originálny dezert na špajli

Tortové lízanky alebo tiež pop cake či cake pops sú hitom a pripravíte ich ľahko. Čakáte návštevu alebo pripravujete oslavu pre deti? Určite s nimi potešíte malých aj veľkých.

Čo sú tortové lízanky – cake pops?

Cake pops teda tortové lízanky sú vlastne malé tortičky, ktoré sa môžu ľubovoľne a krásne ozdobiť a sú napichnuté na špajli. Ide teda o originálny a drobný dezert, ktorý sa bude páčiť hlavne deťom. Cake pops sa zdobí čokoládou, farebnými cukrárskymi polevami alebo cukrárskym posypom, perličkami a podobne.

Forma na tortové lízanky

Lízanky sa pečú v silikónových formách. Tie môžu byť rôznych tvarov a veľkostí. Vďaka formám môžu mať tvar srdiečok, hviezdičiek, kvietkov, zvieratiek, ovocia, ale najčastejšie sú guľaté a bohato sa zdobia.

Recept na tortové lízanky

Môže sa zdať, že pripraviť tortové lízanky je pracné, ale opak je pravdou. Tortové lízanky sú upečené veľmi rýchlo, cesto je ľahké a namiesto neho sa dá využiť aj napríklad tortový korpus. S čím je však potrebné sa pohrať, je zdobenie. To môže baviť najmä deti.

Suroviny

  • 100 g polohrubej múky,
  • 100 g práškového cukru,
  • 50 g masla,
  • 120 ml mlieka,
  • 0,5 kávovej lyžičky prášku do pečiva,
  • 1 vajce,
  • vanilkový extrakt,
  • soľ,
  • špajle.

Na krém

  • 100 g mascarpone
  • cukor alebo Salko

Na ozdobenie

  • cukrársku polevu alebo čokoládu
  • cukrársky posyp

Postup prípravy

  1. Ako prvé si pripravíme cesto. Zmäknuté maslo spoločne s cukrom a vajcom si vyšľaháme tak, aby vznikla pena.
  2. Do peny pridáme kvapku vanilkového extraktu a mlieko. Všetko potom dôkladne premiešame.
  3. V druhej mise si potom zmiešame múku, prášok do pečiva a štipku soli.
  4. Sypkú zmes potom opatrne vmiešame do peny a pomaly vypracujeme hladké cesto.
  5. Cesto dáme na plech, ktorý vyložíme papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 20–30 minút.
  6. Počas pečenia sa pustíme do prípravy krému. Ten vytvoríme zmiešaním mascarpone s cukrom alebo sladkým zahusteným mliekom Salkom.
  7. Po dopečení cesto necháme vychladnúť a potom ho nalámeme do mixéra. Cesto je potrebné rozmixovať na jemnú drť.
  8. Drť z cesta potom zmiešame s krémom a zo vzniknutej hmoty tvarujeme guličky či iné tvary. Hmotu môžeme dať priamo do formičiek na tortové lízanky. Potom je potrebné dať vytvarované mini lízanky do chladničky stuhnúť asi na 2 hodiny.
  9. Do stuhnutých lízaniek napicháme špajle, necháme ešte chvíľu v chlade odpočívať a môžeme sa pustiť do zdobenia.
  10. Lízanky zdobíme v rozpustenej čokoláde, či v cukrárskej poleve. Možno ich potom ľubovoľne ešte posypať cukrárskym posypom.

TIP: Špajle budú v lízankách lepšie držať, keď ich pred zapichnutím namočíte v rozpustenej čokoláde alebo cukrárskej poleve. Až budete mať lízanky namočené v poleve či čokoláde celé, nechajte ich zaschnúť. Ideálne špajle zapichnite do kúska polystyrénu.

Žena zdobiaca tortové lízanky.
Zdroj foto: Agnes Kantaruk / Shutterstock.com

Akú náplň použiť dovnútra?

Lízanky samozrejme môžu mať aj ľubovoľnú náplň. Na to môžete využiť kúsok ovocia alebo oriešky.

Tipy na zdobenie lízaniek

Tortové lízanky sa dajú ozdobiť rôzne, pri príležitosti oslavy narodenín alebo inej príležitosti, je možné ich ozdobiť tematicky. Z lízaniek je možné vytvoriť hlavy zvieratiek, obľúbených postavičiek. Na Vianoce ich potom môžete zdobiť ako ozdoby na stromček a podobne.

Skúšali ste niekedy pripraviť tento sladký dezert doma? Ak náhodou nie, určite sa do toho pustite, výsledok stojí za to a pochutnajú si nielen vaše chuťové poháriky, ale aj zrakové zmysly, pretože lízanky môžete naozaj krásne ozdobiť podľa vlastnej fantázie.

Dobrú chuť!

Zdroj: seriouseats.com, nhs.uk


Ďalšie sladké recepty