Thajská kuchyňa sa vyznačuje kombinovaním výrazných a pikantných chutí. Výnimkou nie je ani tento recept na thajskú polievku Tom Kha Gai s kuracím mäsom a kokosovým mliekom. Vyskúšate ho?
Čo je Tom Kha Gai?
Ide o tradičnú thajskú polievku, v ktorej nesmie chýbať kokosové mlieko, kura, huby a rôzne koreniny. Táto polievka odráža chute typické pre Thajsko – je sladká, pikantná, kyslá a krémová. Názov je kombináciou slov „Tom“, čo je polievka, Kha, teda galgant – druh korenia pripomínajúci zázvor, a Gai, teda kura.
Recept na thajskú kuraciu polievku
Táto kuracia polievka patrí v Thajsku medzi ich tradičné pokrmy. Ak hľadáte nejakú zmenu na váš jedálenský stôl, za vyskúšanie rozhodne stojí.
Suroviny
- 1 lyžicu slnečnicového oleja,
- 1 väčšiu šalotku,
- 1 strúčik cesnaku,
- kúsok čerstvého zázvoru (asi 5 cm),
- kúsok čerstvej chilli papričky (záleží na vašej chuti),
- 1 kuracie prsia,
- 2 veľké šampiňóny,
- 250 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru,
- 400 ml kokosového mlieka,
- 1 stonka citrónovej trávy,
- 2 lyžice rybacej omáčky,
- 1 lyžica trstinového cukru,
- šťavu z polovice limetky.
Postup prípravy
- Najskôr si najemno nakrájajte šalotku s cesnakom.
- Potom na tenké plátky nakrájajte zázvor a chilli.
- Kuracie mäso umyte a nakrájajte na rezančeky.
- Citrónovú trávu vložte do mažiara a roztlačte.
- Šalotku s cesnakom zľahka opražte na slnečnicovom oleji a po chvíľke pridajte chilli (restujte asi dve minúty).
- Potom zmes zalejte kuracím vývarom a kokosovým mliekom.
- Pridajte citrónovú trávu a zázvor, a nechajte aspoň desať minút povariť.
- Nakoniec do hrnca vložte kuracie mäso, očistené a nakrájané šampiňóny, rybiu omáčku, cukor a šťavu z limetky.
- Polievku varte asi 10 minút (kým nebude mäso uvarené).
- Na záver z polievky vytiahnite citrónovú trávu a podľa chuti ju môžete ešte dochutiť a podľa fantázie dozdobiť.
Zdroj: kitchensancturary.com
Vyskúšajte tiež recept na