Teriyaki omáčka je tradičnou japonskou omáčkou, ktorá sa využíva pri úprave mäsa. Japonci na ňu nedajú dopustiť, naučte sa recept na domácu teriyaki omáčku aj vy.
Japonská kuchyňa
Hovorí sa, že japonská kuchyňa patrí medzi tie najzdravšie a najlepšie. A skutočne toto tvrdenie naozaj platí. Základom tejto kuchyne sú totiž samé zdravé ingrediencie ako sú morské ryby a plody, čerstvá zelenina, huby, omáčky a iné dochucovadlá a samozrejme veľa ryže. Japonci si veľmi potrpia na tom, čo konzumujú, preto je pre nich čerstvosť a kvalita pokrmov na prvom mieste. Dbajú tiež na tradície, podľa ktorých musí jedlo na stole pôsobiť esteticky.
Čo ste nevedeli o japonskej kuchyni
- Nie sú paličky ako paličky. Japonci jedia iba paličkami nazývanými „haši“. Na rozdiel od čínskych paličiek sú kratšie a oveľa tenšie.
- Tradičným japonským jedlom je sushi a pokrm z hovädzieho mäsa sukiyaki.
- Fugu alebo štvorzubec je v Japonsku obľúbená ryba, avšak pri nesprávnej príprave po nej môžete zomrieť. Preto ju môžu pripravovať len tí, ktorí na jej prípravu majú licenciu.
- Japonci rozlišujú päť chutí – slaná, sladká, horká, kyslá a umami.
- Tuniak je v Japonsku najobľúbenejšou rybou, jeho mäso sa často draží a suma tak dosahuje horibilné sumy.
- Japonský steak z hovädzieho Kobe je po svete vyhlásený, avšak ochutnáte ho iba v Japonsku, je prísne zakázané toto mäso z Japonska vyvážať.
Zloženie teriyaki omáčky
Japonská omáčka terijaki je vyrobená predovšetkým z fermentovaných sójových bôbov a praženej pšenice. Ďalej nesmie chýbať japonské víno, med, cukor, cesnak a zázvor. Dochucuje sa pomocou ananásového džúsu, mirinu alebo saké.
Sójová vs teriyaki omáčka
Hoci svojou tmavou farbou teriyaki omáčka pripomína omáčku sójovú, konzistencia a chuť sú úplne odlišné. Sójová omáčka je slaná a riedka (tekutá), zatiaľ čo teriyaki omáčka má sladkú chuť a je hustá.
Odporúčame: Vyskúšajte tiež recept na čínsku barbecue omáčku Hoisin.
Recept na teriyaki omáčku
Teriyaki omáčka by nemala chýbať vo vašej kuchyni rovnako ako omáčka sójová. Jej sladko-slaná chuť dodá mäsu to pravé orechové. Recept obsahuje suroviny s výraznými chuťami, výsledok je však dokonalý.
Suroviny
- ½ hrnčeka kvalitnej sójovej omáčky (napr. Kikkoman sójová omáčka),
- ½ hrnčeka medu,
- ¼ hrnčeka ryžového octu,
- ¼ šálky vývaru,
- 1 polievková lyžica sezamového oleja,
- 3 polievkové lyžice kukuričného škrobu,
- 3 polievkové lyžice vody,
- 1 malá cibuľa,
- 1 červená čili paprika,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 1 polievková lyžica zázvoru,
- mleté korenie.
Postup prípravy
- Cibuľku (alebo 5 šalotiek) očistite a nakrájajte nadrobno.
- Cesnak očistite a prelisujte, zázvor olúpte a nastrúhajte na jemnej strane strúhadla.
- Chilli papričku nakrájajte na veľmi drobné kúsočky.
- Všetky ingrediencie okrem kukuričného škrobu a 3 polievkových lyžíc vody zmiešajte dohromady a dôkladne premiešajte.
- Zmes priveďte za občasného miešania do varu.
- Medzitým si v malej miske rozmiešajte škrob a 3 polievkové lyžice vody.
- Do vriacej zmesi škrob nalejte a miešajte.
- Počas chvíľky škrob omáčku zahustí, môžete vypnúť sporák.
Využitie teriyaki omáčky v kuchyni
Použitie teriyaki omáčky vychádza priamo zo svojho názvu. Teri predstavuje niečo lesklé a yaki v Japonsku znamená grilovanie.
- Táto omáčka sa teda používa najmä na marinovanie mäsa alebo ako glazúra, ktorá sa potrie na mäso pred koncom pečenia či grilovania. Výborný je s touto omáčkou napríklad losos alebo grilované kura.
- Teriyaki omáčka sa tiež môže servírovať ako dip k rôznym jedlám, napríklad k sushi, rolkám alebo špízom.
- Pridáva sa tiež do jedál pripravovaných vo woku, k mäsu, zelenine a rezancom.
Ak vás zaujíma, kde kúpiť teriyaki omáčku, v každej ázijskej večierke určite uspejete. A keď nie, e-shopy zamerané na ázijské ingrediencie rozhodne nesklamú.
Zdroj: theguardian.com, epicurious.com