Tekvicová bábovka je obľúbený dezert, ktorý sa pečie skôr na jeseň, kedy je veľká úroda tekvíc. Je obľúbená pre svoju vláčnosť, bohatú chuť a charakteristickú tekvicovú arómu.
Zásady pri pečení bábovky
Aby sa vaša vynikajúca bábovka z tekvice podarila čo najlepšie, je dôležité dodržať základné zásady.
- Suroviny musia byť vždy čerstvé a kvalitné, tekvica musí byť sladká a dostatočne zrelá.
- Pred pridaním tekvice ju vysušte, dužina môže obsahovať veľa vody, ktorá by vám pečenie sťažila.
- Pokiaľ pridávate do bábovky korenie ako je klinček, škorica, muškátový oriešok a ďalšie, je potrebné ich pridať vo vyváženom pomere.
- Keď budete miešať ingrediencie, dajte pozor, aby ste ich nepremiešali. V tomto prípade by sa v ceste vytvoril lepok a bábovka by bola príliš hutná.
- Udržujte konštantnú teplotu pečenia, aby nebola bábovku vo vnútri vysušená.
- Po vybratí z rúry nechajte prvýkrát bábovku trochu vychladnúť, kým budete „vysypávať“ z formy.
Aká tekvica je vhodná do bábovky?
Najvhodnejšia tekvica na pečenie bábovky je taká, ktorá je dostatočne zrelá a neobsahuje veľa vody.
- Hokkaido tekvica – vyznačuje sa sladkou orieškovou chuťou. Zároveň jej sýta farba dodá bábovke šmrnc.
- Butternut tekvica – túto tekvicu môžete použiť aj na viac druhov pečenia, nielen na bábovku, pretože má málo vláknitú textúru.
- Muškátová tekvica – má typickú sladkastú chuť, na pečenie bábovky je ako stvorená.
- Kabocha tekvica – táto tekvica sa často používa v ázijskej kuchyni, ale na bábovku je tiež skvelá.
- Delicata tekvica – najväčšou výhodou je, že šupka tejto tekvice je jedlá, teda vám ušetrí čas pri príprave bábovky.
Vždy ale vyberte takú tekvicu, ktorá má kvalitnú a vyzretú dužinu.
Recept na tekvicovú bábovku
Pripravte si jednoduchý a rýchly recept na tekvicovú bábovku.
Suroviny
- 250 g tekvicovej dužiny olúpanej, zbavenej semienok a nakrájanej na kocky,
- 315 g hladkej múky,
- 2 ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva,
- 1 ½ čajovej lyžičky mletej škorice,
- ½ čajovej lyžičky mletého muškátového orieška,
- ½ čajovej lyžičky soli,
- 4 veľké vajcia,
- 300 g cukru,
- 240 ml rastlinného oleja (napr. slnečnicový),
- 1 lyžička vanilkového extraktu.
Postup prípravy
- Predhrejte rúru na 175 °C, vymažte a vysypte formu na bábovku.
- V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, škoricu, muškátový oriešok a soľ. Dajte bokom.
- V inej miske šľahajte vajcia a postupne pridávajte cukor.
- Pridajte olej a vanilkový extrakt a dobre premiešajte.
- Postupne pridávajte suché ingrediencie do mokrých, miešajte, kým nedostanete hladké cesto.
- Pridajte nakrájanú tekvicovú dužinu a opatrne ju vmiešajte do cesta.
- Nalejte cesto do pripravenej formy na bábovku a vyrovnajte povrch.
- Pečte v predhriatej rúre po dobu 50-60 minút.
- Nechajte bábovku chvíľu vychladnúť v miske, potom ju opatrne vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
- Podávajte nakrájanú na plátky a môžete ju ozdobiť práškovým cukrom alebo glazúrou, ak si prajete.
Tento recept je základom, ktorý môžete upravovať podľa svojich preferencií, napríklad pridaním orechov, sušeného ovocia alebo zmenou korenia. Pamätajte, že každá rúra je trochu iná, takže pečenie sledujte a prispôsobte podľa potreby. Možností prípravy bábovky je veľa, pripraviť si môžete napríklad tekvicovú bábovku s orechmi, z tekvicového pyré, s kokosom, verziu bez múky a ďalšie.
Tip: Obľúbená je aj banánová bábovka. Vyskúšajte ju.
Ako vylepšiť tekvicovú bábovku?
- Pridajte do cesta trochu nastrúhanej pomarančovej kôry a štipku zázvoru, aby ste jej chuť ozvláštnili.
- Zabudnite na klasické posypanie cukrom – polejte bábovku karamelovou polevou, ktorá jej dodá skvelú arómu.
- Do cesta môžete pridať strúhaný kokos, ktorý ide skvele dohromady s tekvicou.
- Okrem základného korenia môžete do cesta pridať napríklad kardamóm, klinčeky či štipku korenia.
- Tekvica ide tiež skvele dohromady s kávovou chuťou, preto môžete do základu cesta pridať niekoľko lyžičiek instantnej kávy.
- Pridajte do cesta smotanový syr alebo tvaroh. Tekvicová bábovka s tvarohom je obľúbená forma pre fitness nadšencov.
Zdroj: sallysbakingaddiction.com, allrecipes.com
Aké ďalšie dezerty si môžete doma upiecť?