Tatársky biftek alebo tatarák je jedlo, ktoré sa pripravuje zo surového hovädzieho mäsa. Pre niekoho ide o zakázané jedlo z obavy surového mäsa, iný si nikdy neodoprie túto lahôdku. Pripravte si chutný recept na domáci tatarák.
Keď sa použije kvalitné a čerstvé surové mäso, správne suroviny a dodrží sa všetko, čo má, potom ide o skutočne výborné jedlo. Je potrebné zvoliť mäso z hovädzej sviečkovej, nevyužiť mlynček, ale špičku noža, ktorou mäso takzvane naškrábete. Dnes už existujú rôzne varianty tataráku. Medzi obľúbené patrí samozrejme pravý hovädzí tatarský biftek, lososový tatarák, cuketový tatarák, falošný paradajkový tatarák a iné.
Odporúčame tiež: Recept azu po tatársky
Recept na tatarák z hovädzieho mäsa
Pripravte si originál tatarák z hoväzdej sviečkovej u vás doma. Je to ľahké.
Suroviny pre 4 porcie
- 600 g hovädzieho mäsa (hovädzia sviečková),
- 4 žĺtky,
- 1 polievková lyžica worcesterovej omáčky,
- 1 polievková lyžica kvalitného kečupu,
- 1 polievková lyžica dijonskej horčice,
- 1 polievková lyžica kapary,
- 4 strúčiky cesnaku,
- 1 menšia cibuľa (môže byť aj šalotka),
- soľ,
- mleté korenie,
- krajce chleba na hrianky.
Postup prípravy
- Zo všetkého najskôr si pripravte mäso. To očistite, umyte, osušte a špičkou noža škrabajte. Pravý tatársky biftek by sa nemal nikdy mlieť, aj keď to tak v mnohých reštauráciách robia.
- K mäsu pridajte kapary, ktoré nasekáte nadrobno. Ďalej pridajte worcesterovú omáčku, kečup, horčicu a nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridajte žĺtky, opäť premiešajte a dochuťte soľou a korením podľa vlastnej chute.
- Krajce chleba opečte ako hrianky. Niekto pečie nasucho, iný využije hriankovač, iný smaží poctivé hrianky na masti.
- Hrianky potrite cesnakom, pridajte zmes tataráku a podávajte.
Pozor na skladovanie tataráku, pretože ide o surové mäso, rýchlo podlieha skaze. Keď si dáte záležať na príprave všetkých doplnkov vrátane hrianok, môžete si potom naservírovať na stôl tatarák ako z kvalitnej reštaurácie.
Zdroj: foodnetwork.com
Ďalšie recepty z hovädzieho mäsa