Syrová roláda z plátkového syra rozhodne nepatrí medzi jedlo, ktorým by ste mali zaháňať hlad a dávať si ju len tak s chlebom na večeru. Patrí skôr medzi slávnostné slané delikatesy. Hanbu vám neurobí na žiadnom slávnostne prestretom stole.
Šunkovo syrová roláda je skvelá lahôdka, ak chcete potešiť svojich hostí. Robí sa z tepelne upraveného syra, ktorý je chutnejší a dobre sa s ním pracuje. Skúsenejší kuchári si môžu pripraviť aj inú alternatívu – syrovú roládu s bryndzou.
Recept na roládu z plátkového syra
Tento recept na syrovú roládu bez vaľkania je naozaj jednoduchý. Na prípravu syrovej rolády z plátkového syra pre 8 osôb budete potrebovať:
Suroviny
- 200 g plátkového syra, najlepšie sa vám bude pracovať s eidamom,
- 200 g chudej šunky,
- 1 nátierkové maslo,
- 1 tavený syr,
- 1 hrsť sterilizovaných kapií,
- 1 jarnú cibuľku,
- 1 vajce veľkosti M,
- 1 lyžičku plnotučnej horčice,
- soľ a čerstvo mleté korenie.
Postup prípravy
- Pripravte si papier na pečenie a poukladajte naň plátky syra trochu cez seba, aby sa pekne spojili.
- Na malú chvíľu dajte syr do rúry, ale pozor, aby sa veľmi neroztiekol.
- Nechajte vychladnúť.
- Medzitým si pripravte plnku tak, že zmiešate nátierkové maslo, tavený syr, kapiu, najemno nasekanú jarnú cibuľku, vajíčko, soľ a čerstvo pomleté korenie v stredne veľkej mise.
- Plnku rozotrite po celej dĺžke plátkového syra, len na jednej strane ju nedávajte úplne ku kraju. Nechajte si tak 2 cm čistý priestor.
- Teraz po celej ploche položte šunku a všetko pevne stočte do rolády a zabaľte do alobalu.
- Dajte do chladničky.
Takto pripravenú syrovú roládu môžete po 2 hodinách podávať, ale ešte lepšie bude, keď ju necháte odležať do druhého dňa.
A čím podávať roládu?
K takému slanému dezertu sa skvele hodí banketka alebo napríklad zapekaná bageta. Bagetu môžete upraviť hneď na niekoľko spôsobov. Potrite ju pred zapečením bylinkovým maslom alebo cesnakom. Potom spoločne so syrovou roládou vznikne skutočne vynikajúce pohostenie.
Tipy na ďalšie chutné recepty