Sushi je dobre známe po celom svete. Začalo byť obľúbené zhruba pred desiatimi rokmi, kedy sa tento trend v jedení surovej ryby v rolke začal rozširovať po celej Európe.
Dnes už nájdeme aspoň jeden sushi bar v každom väčsom meste, a to aj na Slovenku. Môžete si vybehnúť pochutnať na sushi v Trnave, Bratislave, Košiciach a podobne. Pravé sushi si však nemusíte dopriať len v reštaurácii. Jeho príprava je celkom jednoduchá a zvládne ju každý z vás hravo doma. Takže pokiaľ ste vyznávač a milovník týchto pokrmov, neváhajte ani minútu a skúste si ho pripraviť!
Z čoho pripraviť sushi
Hlavnou zložkou, bez ktorej sa žiadny recept na sushi nezaobíde, je ryža. Dá sa kúpiť v špecializovanej verzii alebo si môžete kúpiť obyčajnú okrúhlu ryžu s malou zrnitosťou.
Ďalej budete potrebovať balíček morských rias nori – túto surovinu zoženiete v každom veľkom obchode. Riasy na sushi obsahujú jód, železo, vápnik, fosfor, vitamíny A a D, takže môžu byť užitočným doplnkom vášho jedálnička.
Zvyšok ingrediencií závisí od zvolenej receptúry. Niektoré rolky obsahujú napríklad len zeleninu, naopak zložitejšie zahŕňajú rôzne typy rýb.
Sushi ryža
Vzhľadom k tomu, že ryža je neodmysliteľnou súčasťou pokrmu. Na jej kúpe nešetrite, aby sa vám doma nestalo, že recept s lacnou ryžou nebude fungovať. Istotou je kúpa sushi ryže, ktorú nájdete vo väčších supermarketoch. Na obale nájdete prípravu alebo návod sushi ryže. Pred varením ryžu dôkladne umyte, kým nebude púšťať biely povlak. Ryžu uvarte podľa návodu na jej obale, mala by byť mierne lepivá, aby dokázala zlepiť výslednú rolku dohromady.
Sushi ryby
Mnohí sa stále mylne domnievajú, že ryby sú jednou z hlavných súčastí sushi. Nie je tomu však tak. Môže obsahovať aj plátok zeleniny, najčastejšie uhorky. Pokiaľ je v recepte na sushi zahrnutá ryba, potom si vystačíte s akoukoľvek ľahko osolenou rybou, ktorá má ružové mäso. Je pochopiteľné, že čím čerstvejšia, tým lepšie bude pokrm chutiť.
Neodvažujte sa používať na sushi rybu pri ktorej máte pochybnosti o kvalite a zdravotnej nezávadnosti. Radšej kúpte čerstvú rybu v špecializovanom rybom pulte, ku ktorému máte dôveru. Doma nijak dlho neotáľajte a rybu čím skôr spracujte. Pamätajte totiž – ryba sa jej surová!
Recept na maki sushi z lososa
Pre tých, ktorí plánujú variť sushi prvýkrát a nedokážu si postup predstaviť, sme vybrali ten najjednoduchší recept na sushi. Pritom ide o klasiku, ku ktorej sa upínajú všetci šéfkuchári sveta. Rolky maki sa skladajú iba z troch hlavných prísad. Vrhnite sa s nami preto na recept sushi maki z čerstvého lososa.
Odporúčame tiež: Grilované kalamáre
Suroviny
- losos,
- morské riasy nori,
- ochutená ryža.
Postup prípravy
- Na podložku, vopred pokrytú potravinárskou fóliou, rozprestrite plát riasy nori. Ten je síce veľmi tenký, ale zato pevne drží pri sebe a len tak ho neroztrhnete.
- Na plát rozprestrite ryžu.
- Asi dva centimetre od jedného okraja položte na ryžu v úzkom prúžku náplň a všetko zviňte do valčeka. Najskôr to možno pôjde ťažko, ale po pár opakovaniach pocítite, že je to veľmi jednoduché.
Výsledné rolky maki sushi nakrájajte na centimetrové kolieska. Nemusíte hneď krájať všetko, pre lepšie uskladnenie v chladničke krájajte len to, čo pôjde rovno na servírovací tanier.
Zdroj: rokaakor.com
Ďalšie recepty z rýb