Pripravte si tradičnú slovenskú pochútku, ktorú pripravovali už naše babičky – strapačky s kyslou kapustou. Prinášame vám recept na zemiakové halušky s kapustou a slaninkou. Práve zemiakové cesto je to, čo dáva haluškám ich tradičnú a charakteristickú chuť a textúru.
Recept na strapačky
Recept na strapačky s kyslou kapustou je veľmi obľúbeným tradičným jedlom. Ak ste sa už teda prejadli klasických bryndzových halušiek, vyskúšajte túto alternatívu.
Suroviny
- 500 g zemiakov,
- 200 g hladkej múky,
- 1 vajce,
- soľ,
- 200 g kyslej kapusty,
- 100 g slaniny,
- cibuľa,
- čierne korenie.
Postup prípravy
- Zemiaky ošúpeme a nastrúhame do veľkej misy.
- Zamiešame ich s múkou, vajcom a soľou, a vytvoríme hladké cesto. Podľa potreby, vzhľadom na požadovanú konzistenciu, ešte môžeme zahustiť múkou. Cesto by malo byť pomerne husté, ale stále ľahko tvarovateľné.
- Pripravíme si hrniec s vriacou osolenou vodou. Postupne do vody cez haluškovač pretláčajte cesto.
- Varíme len krátko, kým halušky nevyplávajú na povrch. Uvarené zemiakové halušky scedíme.
- Odkvapkanú kyslú kapustu podusíme do mäkka. Zahustiť ju môžeme rozpusteným zemiakom. Ak vám nevadí chrumkajúca kapusta, dusiť ju nemusíte.
- Na panvici orestujeme nakrájanú slaninu a cibuľu.
- Nakoniec len zmiešame halušky s kapustou (môžete ich ešte omastiť výpekom zo slaniny). Navrch pridáme zmes slaninky a cibule.
Tip: Na záver môžete pridať aj čerstvú petržlenovú vňať alebo pažítku. Ak chcete zvýraniť kyslosť kapusty, môžete do nej pridať trochu jablčného octu.