Žemlovka je vynikajúce sladké jedlo z jabĺk. Recept na túto jablkovú žemľovku nie je zložitý, postačí vám pár surovín. Pripraviť ju môžete z rožkov, vianočky či žemlí. Akú máte najradšej?
Snáď každý sa s týmto saldkým pokrmom stretol v škôlke alebo na základnej škole. A v tej chvíli ste sa do žemlovky z vianočky alebo rožkov buď zamilovali, alebo ju skrátka nemáte radi. Ako si takú šťavnatú jablkovú žemlovku pripraviť doma v kuchyni?
Recept na jablkovú žemľovku
Hoci ste možno predpokladali, že na žemlovke s jablkami sa nedá nič veľmi obmieňať, nie je to tak. Už samotné rozhodnutie, či na prípravu zvolíte žemle, rožky alebo napríklad vianočku, rozhodne o jej výslednej chuti. Ďalšou ingredienciou, ktorej voľba je len na vás sú napríklad hrozienka, tvaroh či pokojne môžete pridať do žemľovky aj puding.
Suroviny
Na prípravu 4 porcií budete potrebovať:
- nakrájané pečivo – žemle, rožky lebo vianočka,
- 500 ml mlieka,
- 2 väčšie jablká, olúpané a nakrájané na tenké plátky,
- 4 vajcia,
- rumová aróma/lyžica rumu,
- 5 lyžíc krupicového cukru,
- 1 lyžička mletej škorice.
Podľa chuti môžete tiež pridať:
- hrsť nasekaných vlašských orechov,
- hrsť hrozienok,
- citrónová kôra,
- práškový cukor na poprášenie hornej vrstvy.
Postup prípravy
- Pred samotným pečením si predhrejte rúru, ideálne na 160 ° a zvoľte program horúci vzduch.
- Nádobu, v ktorej budete žemlovku piecť, si vymažte maslom a postupne ju vykladajte vrstvou pečiva, jabĺk a pokiaľ chcete, tak aj orieškami a hrozienkami.
- Hornú vrstvu vytvorte z pečiva. Následne celú formu zalejte krémom z mlieka, vajec, cukru, rumovej arómy/rumu, mletej škorice a citrónovej kôry.
- Po zaliatí ešte môžete posypať práškovým cukrom.
- Pečte pol hodiny dozlatista.
Je milovaná aj zatracovaná, ale rozhodne patrí k sladkým múčnikom našej kuchyne. Ak sa do prípravy receptu na žemlovku s jablkami pustíte, prajeme vám dobrú chuť!
Zdroj: allrecipes.com
Ďalšie recepty na sladké jedlá