Hoci môže byť názov obľúbeného múčnika z formy akokoľvek zavádzajúci, nenechajte sa zmýliť. Koláč srnčí chrbát neobsahuje mäso a najlepšie chutí s čokoládovou polevou a mandľami.
Prečo sa radí srnčí chrbát k tým najobľúbenejším múčnikom? Vyzerá totiž veľmi slávnostne, chutí po čokoláde a hodí sa na všetky príležitosti. Veľa z nás ho má tiež spojený s detstvom a Vianocami. Pripravte si počas voľného nedeľného popoludnia srnčí chrbát. Recept naň nie je príliš zložitý a pokiaľ za sebou už máte nejaké skúsenosti s pečením, nebude pre váš príprava vôbec zložitá.
Akú formu vybrať?
Než sa vrhnete do pečenia srnčieho chrbta, pripravte si kvalitnú formu a mriežku, kde bude po dopečení odpočívať a chladnúť. Forma na tento obľúbený múčnik je hore mierne vypuklá, a pokiaľ ju nemáte doma, za pár eur ju zoženiete v domácich potrebách. Bez tej správnej formy nevykúzlite ten najlepší možný čokoládový chrbát. Zároveň si nezabudnite s dostatočným predstihom vybrať maslo z chladničky.
Recept na srnčí chrbát
My vám prinášame základný recept na čokoládový srnčí chrbát, ktorý si ale môžete upraviť podľa svojej chuti a doplniť čímkoľvek vás len napadne. Poďte sa spoločne s nami vrátiť späť do detstva a pripravte si najlepší srnčí chrbát tak, ako ho pripravovala vaša babička a mamička.
Suroviny
- 100 g masla,
- 50 g cukru krupica,
- 4 vajcia veľkosti M,
- 50 g hladkej múky,
- 2 PL mlieka,
- 2 lyžičky prášku do pečiva,
- 50 g tmavej čokolády,
- zmes orechov – lieskových, vlašských a mandlí,
- mandle na ozdobenie,
- malinová/jahodová/rybízová/citrónová či iná vaša obľúbená marmeláda.
Na polevu
- 100 g kvalitnej horkej čokolády,
- 100 g masla.
Postup prípravy
- Začnite tým, že si pripravíte formu a dobre ju vymažete maslom a vysypete hladkou múkou.
- V mise vymiešajte maslo s cukrom a následne po jednom pridávajte vajcia. Do vzniknutej zmesi opatrne prisypávajte múku zmiešanú s kypriacim práškom, a nakoniec pridajte mlieko.
- Cesto následne zmiešajte s nahrubo nasekanou čokoládou a najemno namletou orechovou zmesou.
- Cesto prelejte do pripravenej formy a pečte v rozohriatej rúre po dobu jednej hodiny na 170 °C.
- Akonáhle do cesta pichnete špajľou a vyberiete ju suchú, srnčí chrbát je hotový.
- Po vyklopení srnčí chrbát nechajte vychladnúť a potom si pripravte domácu čokoládovú polevu.
- Pred aplikáciou čokoládovej polevy potrite vrch chrbta vašou obľúbenou marmeládou.
- Vo vodnom kúpeli nechajte rozpustiť čokoládu s maslom a akonáhle vám vznikne lesklá a tekutá poleva, opatrne ju polejte celý chrbát.
- Kým poleva zaschne, nezabudnite vrchnú časť múčnika posypať nasekanými mandľami.
Tip: Pokiaľ chcete experimentovať a vyskúšať obmenu tradičného receptu, vyskúšajte jogurtový srnčí chrbát. Je veľmi vláčny.
Kedy a ako vyklopiť srnčí chrbát?
Najťažšia časť prípravy je vyklopenie srnčieho chrbta. Ako spoznať, že nastal ten správny čas? Postupujte rovnako ako keď vyklápate bábovku. Akonáhle vyberiete formu z rúry, položte na ňu plytký tanier a oboma rukami formu opatrne otočte dnom nahor. Srnčí chrbát by sa mal okamžite vyklopiť. Pokiaľ sa tak ale nestane, nechajte formu položenú na tanieri a položte na ňu mokrú utierku. Cesto časom povolí a obsah formy sa nakoniec predsa len vyklopí do taniera.
Ako vylepšiť koláč srnčí chrbát?
Náplň srnčieho chrbta môžete striedať podľa chuti a nálady. Dobre dopadne použitie akéhokoľvek kandizovaného ovocia, ale aj hrozienok či nadrvených orieškov. Srnčí chrbát, koláč vášho detstva, môžete neustále obmieňať.
Zdroj: bettycrocker.com