Súčasťou tradičnej slovenskej kuchyne je okrem iného španielsky vtáčik – pokrm z hovädzieho mäsa, plnený vajíčkom, uhorkou, slaninou a párkom. Najlepšou prílohou k tomuto jedlu je ryža alebo kysnutá žemľová knedľa. Ako na jeho prípravu?
Recept na španielskeho vtáčika
Dostali ste chuť pripraviť si klasického španielskeho vtáčika z hovädzieho mäsa? Máme pre vás recept, ktorým vás prevedieme krok za krokom. Ak chcete pripraviť španielskeho vtáčika trochu inak, môžete použiť mäso kuracie alebo napríklad bravčové karé.
Suroviny
Na prípravu 4 porcií španielskeho vtáčika budete potrebovať:
- 4 plátky hovädzieho stehna
- párok (rozdelený na 4 rovnako veľké diely)
- 100 g anglickej slaniny (nakrájanej na plátky)
- 2 natvrdo uvarené vajcia
- 2 stredné nakladané uhorky
- 100 ml šťavy z uhoriek
- 0,5 kg cibule (1 cibuľu nakrájajte na štvrtky, zvyšnú nahrubo)
- 5 polievkových lyžíc plnotučnej horčice
- 2 lyžice masti
- 20 g hladkej múky
- 1 l hovädzieho vývaru
- soľ
- korenie
- povrázok
Postup prípravy
- Najskôr plátky hovädzieho naklepte az oboch strán osoľte a okoreňte.
- Následne jednu stranu potrite horčicou a začnite na ňu ukladať plátky anglickej slaniny, kus párku, polovicu vajíčka, polovicu uhorky a štvrtku cibule. Všetko dôkladne zabaľte a previažte povrázkom.
- Takto vzniknuté balíčky opečte na horúcom oleji na spenenej cibuľke do hneda.
- Následne ich z hrnca vyberte na tanier a do hrnca pridajte múku, rôsol (štavu) z uhoriek a hovädzí vývar. Dôkladne premiešajte a vráťte do hrnca aj mäsové balíčky.
- Priveďte do varu, plameň upravte na minimum a pod pokrievkou duste domäkka (cca 1,5 hodiny). Pred podávaním z vtáčikov odstráňte povrázok a podávajte s ryžou alebo knedlou. Môžete použiť klasickú kysnutú alebo karlovarské knedlíky.
- Zalejte omáčkou z hrnca, ktorú pred podávaním dochuťte soľou a korením.
TIP: Alternatívou je aj príprava španielskeho vtáčika v tlakovom hrnci, ktorá vám ušetrí množstvo času, prípadne pečenie v rúre.
Odporúčame: Šťavnaté hovädzie na víne – jednoduchý recept nájdete tu
Prípravu španielskych vtáčikov zvládne aj jedinec, ktorý v kuchyni ešte len začína. Pokiaľ sa budete držať receptu a vtáčiky zabalíte, poriadne utiahnete a zviažete povrázkom, nehrozí, že by sa vám pri opekaní či varení v hrnci balíčky rozviazali.
Zdroj: culinarygoddesssite.com
Ďalšie tipy na hlavné jedlá z hovädzieho mäsa