Špaldová múka je bohatá na živiny a vlákninu, čo robí z týchto palaciniek zdravú, avšak rovnako chutnú, alternatívu k tradičnému receptu. Doprajte si skvelý začiatok dňa s palacinkami zo špaldovej múky!
Špaldová múka
Špaldová múka získavaná z obilniny špalda je zdravšou alternatívou klasickej pšeničnej múky. Má vyšší obsah bielkovín, minerálnych látok i vlákniny. Okre toho zohráva úlohu pri udržiavaní stabilnej hladiny cukru, čo ocenia hlavne diabetici, ale aj tí, ktorí sa zameriavajú na zdravý životný štýl. Špalda sa hojne používa napríklad pri príprave pečiva, cestovín či palaciniek, ako si ukážeme aj v tomto recepte.
Recept na špaldové palacinky
Špaldové palacinky sú veľmi zdravé, mimoriadne hebké a chuťovo vynikajúce. Ale pozor! Špalda obsahuje veľké množstvo lepku, takže nič pre ľudí, ktorí sú na bezlepkovej diéte.
Suroviny
- 0,5 litra mlieka,
- 2 vajcia,
- 170 g špaldovej múky,
- vanilkový cukor,
- štipka soli.
Postup prípravy
- Vyššie uvedené suroviny mlieko, vajcia, špaldovú múku a vanilkový cukor vyšľaháme na hladké cesto, ktoré potom necháme pol hodiny odpočinúť. POZOR! Tento krok nevynechávajte, pokiaľ ich nenecháte 30 minút odpočinúť, tak sa vám budú palacinky trhať.
- Na troške oleja vyprážame rovnako ako klasickú palacinku (namiesto oleja môžete používať rozpustené maslo na panvici).
- Doprostred panvice nalejeme trošku cesta a krúžením tvarujeme guľatú, tenkú palacinku.
- Špaldové palacinky plníme podľa vlastného výberu. Jemne pocukrujeme.
Pri servírovaní môžete byť kreatívni. Marmeláda, prípadne džem sú klasickou voľbou na plnenie palacinky. Skvelou voľbou sú však aj zdravé špladové palacinky s tvarohom, osladené medom. Navrch sa hodí kvalitná domáca šľahačka, prípadne rozpustená horká alebo biela čokoláda s kúskami ovocia.
Zdroj: amummytoo.co.uk
Ďalšie recepty na obľúbené sladké jedlá