Hľadáte tip na vyvážený a chutný obed? Vyskúšajte náš recept na šošovicový prívarok a zažite nostalgiu z detských čias. Pamätáte si na toto jedlo zo školskej jedálne?
Akú šošovicu použiť do prívarku?
Na prípravu sa tradične používa zelená šošovica (je potrebné ju variť dlhšie), použiť však môžete aj červenú šošovicu, ktorá pokrmu dodá sladkastú chuť. Okrem toho, červená šošovica má tendenciu sa pri varení rozpadnúť, vďaka čomu prívarok získa jemnejšiu textúru.
Recept na šošovicový prívarok
Suroviny
- 200g zelenej šošovice,
- 1 veľká cibuľa,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 3 bobkové listy,
- 1 PL octu,
- soľ,
- celé čierne korenie,
- 250 ml smotany na varenie,
- olej,
- 1 – 2 PL hladkej múky na zahustenie.
Postup prípravy
- Šošovicu opláchnite vo vlažnej vode a dajte variť spolu s bobkovým listom a niekoľkými zrniečkami celého čierneho korenia. Voda by mala byť cca 2 cm nad povrchom šošovice.
- Medzitým si pripravte zápražku. Cibuľu a cesnak nakrájajte na malé kúsky.
- V malom hrnci rozpáľte olej a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Opražte ich do zlatohneda. Poprášte hladkou múkou a chvíľku ešte restujte. Za stáleho miešania prilievajte šľahačkovú smotanu a miešajte (pozor, aby sa nevytvorili hrudky), kým to nezačne variť.
- Keď je šošovica mäkká (varí sa približne 30 min.), postupne po menších dávkach prilejte pripravenú zápražku.
- Ak by bol prívarok príliš hustý, na zriedenie môžete pridať ešte mlieko alebo vodu.
- Následne šošovicový prívarok dochuťte octom a soľou a nechajte prevariť cca 10 minút.
TIP: Ak sa rozhodnete pre prívarok z červenej šošovice, obohaťte recept aj o orestovanú koreňovú zeleninu, napr. zemiaky alebo mrkvu.
S čím podávať šošovicový prívarok
- Šošovicový prívarok sa najčastejšie podáva s uvareným vajcom alebo volským okom. Ako urobiť vajce na rôzne spôsoby sa dozviete TU.
- K prívarku však môžete podávať aj opraženú špekačku, párok alebo klobásku.
- Ak máte na prípravu pokrmu viac času, zaručeným úspechom bude šošovicový prívarok s fašírkou a zemiakmi.
Tipy na ďalšie jedlá zo strukovín