Slivkovú omáčku a jej recept, kde hlavnú úlohu hrá lekvár, má rád jednoducho každý. Táto omáčka nesmie chýbať v žiadnom jedálničku. Ako ju pripraviť?
Slivková omáčka alebo aj trnková omáčka je pomerne známa. Podáva sa predovšetkým k údenému mäsu, divine, rybám, panenke alebo varenému jazyku. Je len na vás, či ju budete podávať ako plnohodnotnú omáčku ku knedliam alebo ako dresing k steakom. Viete ju pripraviť?
Recept na slivkovú omáčku
Tento recept na slivkovú omáčku z lekváru je naozaj jednoduchý a výsledok stojí za to!
Suroviny
- 200 g slivkového lekváru,
- 2 polievkové lyžice masla,
- 1 polievková lyžica hladkej múky,
- škorica, soľ, citrónová kôra, cukor na dochutenie.
Postup prípravy
- Najskôr si pripravte zápražku.
- Maslo rozohrejte v hrnci a pridajte k nemu múku.
- Miešajte, kým múka nezačne ružovieť.
- Následne pridajte vodu a poriadne rozmiešajte.
- Postupne do zápražky pridávajte lekvár a dôkladne premiešajte.
- Varte ešte aspoň 5 minút, pridajte škoricu a citrónovú kôru.
- Na záver dochuťte soľou a cukrom.
Ako vylepšiť slivkovú omáčku?
- Aby vám jednoduchá slivková omáčka chutila čo najviac, odporúčame ju ochutiť ešte rumom – množstvo je na vašom zvážení.
- Omáčku si môžete priostriť, a to pomocou chilli papričky. Slivková chilli omáčka môže slúžiť ako dresing k steakom.
- Slivková omáčka zo sušených sliviek je tiež vynikajúca, jej chuť je o niečo výraznejšia.
- Slivková omáčka z čerstvých sliviek bude rovnako dobrá ako tá z lekváru.
Slivková omáčka má mnoho variantov. Tento druh omáčky nemusí isť nutne iba k mäsu, môžete ju použiť aj ako preliv na múčniky, napríklad také kysnuté knedle s omáčkou zo sliviek sú absolútnou delikatesou.
Zdroj: recipes.co.nz, eatingwell.com
Ďalšie tipy na omáčky