Pokiaľ máte radi ovocné koláče, je tento recept to pravé pre vás. Užite si chuť výborného maslového cesta v spojení s tvarohom a lahodnými slivkami. Ovocie do tohto koláča môžete použiť podľa vlastných preferencii či sezónnosti. Vyskúšajte recept na slivkovú galetku!
Recept na slivkovú galetku
Suroviny
Cesto:
- 125 g masla,
- 220 g hladkej múky,
- 3 PL trstinového cukru,
- 3 PL studenej vody,
- štipka soli,
- 1 vajce na potretie.
Náplň:
- 6 PL hrudkovitého tvarohu,
- hrsť nadrobno nasekaných arašidov,
- 2-3 PL lyžice Cheat Spread – Peanuts & Milk Chocolate,
- 500 g sliviek,
- 1 PL kukuričného škrobu,
- 1 PL práškového cukru.
Postup prípravy
- Najskôr si pripravíme cesto na galetku. Všetky suroviny si nachystáme do misky a ručne ich spracujeme na cesto. To si zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme ho na 30 – 60 minút do chladničky.
- Slivky si nakrájame na tenké polmesiačiky a v miske ich zmiešame s kukuričným škrobom a práškovým cukrom.
- Vychladnuté cesto si vyvaľkáme na potravinovej fólii do pravidelného kruhu. Z fólie ho preklopíme na plech s papierom na pečenie, a môžeme začať plniť.
- Na vyvaľkané cesto si rovnomerne nanesieme 6 lyžíc tvarohu, približne 2 cm od okraja cesta. Náplň nesmie byť až po okraj cesta, pretože okraje budeme ohýbať.
- Tvaroh polejeme arašidovo-čokoládovým Cheat spreadom, a už len do tvaru kruhu poukladáme nakrájané slivky.
- Nakoniec už len okraje zahneme dovnútra, potrieme rozšľahaným vajcom a môžeme dať piecť.
- Pečieme na 175 stupňov asi 25 – 30 minút.
Odporúčame tiež: Slivková omáčka
Uvarte si šálku kávy a vychutnajte si k nej tento výborný dezert. Slivková galetka vám zaručene ulahodí.
Zdroj: autorský text / Veronika Kaháková