Slané muffiny sú vďačnou pochúťkou, ktorá môže slúžiť ako pohostenie pre návštevy alebo tiež zaženie hlad ako rýchla desiata, alebo plnohodnotná večera. Vďaka univerzálnemu cestu sa ponúka množstvo možností, ako ich pripraviť.
Z čoho pripraviť slané muffiny?
Rovnako ako sladké muffiny, tak aj tie muffiny na slano sa môžu pripraviť takmer z akýchkoľvek ingrediencií. Základ je spravidla vždy rovnaký – nesmie chýbať múka, vajcia, sóda alebo prášok do pečiva, vajíčka. Ako si slané muffiny dochutíte, je už len na vás.
Pripraviť si tiež môžete aj slané muffiny bez múky, tú skúste nahradiť napríklad syrom, ovsenými vločkami alebo drvenou pohánkou.
Medzi tie najlepšie slané muffiny patrí klasika v podobe slaných muffinov so šunkou a syrom. V sezóne cukiet sa nemusíte báť vyskúšať ani slané cuketové muffiny. Milovníkov zeleniny určite tiež potešia karfiolové muffiny, zemiakové či špenátové. Vďaka zelenine sa tak z obyčajných muffinov stanú zdravé slané muffiny, ktoré potešia najmä mamičky a tiež priaznivcov zdravého životného štýlu.
Recept na slané muffiny so šunkou a syrom
Tento recept patrí medzi recepty na jednoduché slané muffiny, ktoré zvládne každý a sú pripravené behom chvíľky. Šunka a syr sú obľúbenými ingredienciami, ktoré nesmú chýbať v žiadnom slanom recepte, čerstvá petržlenová vňať dodáva muffinom ešte lepšiu chuť.
Suroviny
- 300 g polohrubej múky
- 120 g šunky
- 200 g tvrdého syra
- 2-3 vajcia
- 250 ml mlieka
- 50 g masla
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
- soľ, korenie, nasekaná čerstvá petržlenová vňať na dochutenie
Postup prípravy
- Rúru rozohrejte na 180 stupňov a formičky na muffiny vymažte maslom alebo olejom.
- Syr a šunku nastrúhajte na strúhadle.
- Žĺtky vyšľahajte spoločne s rozpusteným maslom – maslo musí byť vychladnuté.
- Pridajte preosiatu múku, sódu, soľ, korenie, petržlenovú vňať a mlieko.
- Cesto poriadne premiešajte, a nakoniec pridajte syr a šunku.
- Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh, ktorý opatrne vmiešajte do cesta.
- Cesto dajte do formičiek na muffiny a pečte asi 10 minút.
Môžete ich podávať ešte teplé, rovnako tak aj studené. Ako príloha môže byť čerstvý zeleninový šalát.
Ako vylepšiť slané muffiny?
Cesto na muffiny je vždy univerzálne a záleží na každom z nás, čo do neho pridáme. Slané muffiny so šunkou sú obľúbené najmä u detí, chuťovo výraznejšie sú však so slaninou a syrom alebo aj s olivami alebo paradajkami a mozarellou, či dokonca slané muffiny s vajíčkom, ktoré stačí iba opatrne vyklepnúť na cesto vo formičke a vložiť do rúry.
Aby boli nadýchané slané muffiny ešte vláčnejšie, môžete mlieko vymeniť za jogurt alebo kefír. Ideálnym syrom na prípravu muffinov je gouda, avšak nič nepokazíte ani chedarom alebo parmezánom. Nezabudnite ešte syr nasypať aj na povrch muffinov, kde pri pečení vytvorí chrumkavú krustičku.
Ako dlho vydržia slané muffiny?
Domáce slané muffiny vám vydržia pokojne aj štyri dni v chladničke, záleží na tom, z čoho ich pripravujete.
Slané muffiny sú tiež vynikajúcim a rýchlym pohostením pre návštevu. Navyše ich dokážete pripraviť vždy na iný spôsob a využiť všetko, čo doma nájdete v chladničke. Zvyknete doma pripravovať slanú variantu alebo preferujete skôr klasické sladké muffiny?
Zdroj: healthyseasonalrecipes.com, saveur.com
Ďalšie obľúbené recepty na muffiny