Bábovky patria medzi najobľúbenejšie dezerty u nás. Každá má svoje čaro, vyskúšajte však tento recept na dokonalú šľahačkovú bábovku, ktorá vás prekvapí svojou chuťou a nadýchanosťou.
Bábovku piekli ako naše prababičky, tak naše babičky, mamičky – a teraz je rad zase na nás. Naučte sa niektorý z receptov, ktorý si bude pamätať mladšia generácia. Na nadýchanú šľahačkovú bábovku len tak nezabudnete.
Ako na nadýchanú šľahačkovú bábovku
Aby bola šľahačková mramorová bábovka nadýchanejšia, je potrebné zmeniť postup receptu. Najskôr vyšľahajte žĺtky s cukrom. Potom do tuha vyšľahajte sneh z bielok, a nakoniec vyšľahajte aj šľahačku. Šľahačka by mala byť skutočne vysokopercentná, pretože nahrádza mlieko aj olej. Sypké ingrediencie najprv vysypte do žĺtkovej peny s cukrom, pridajte šľahačku, a nakoniec opatrne a zľahka vmiešajte sneh. Bábovka bude jemnejšia a nadýchanejšia.
Recept na šľahačkovú bábovku
Všetci milujeme rýchle a jednoduché recepty, takže hrnčeková šľahačková bábovka je ideálnym múčnikom, keď sa vám ohlási nečakaná návšteva. Okrem toho bábovka zo šľahačky určite poteší vaše chuťové bunky.
Suroviny
- 2 hrnčeky polohrubej múky,
- 1 hrnček krupicového cukru,
- 1 balíček vanilkového cukru,
- 1 balíček prášku do pečiva,
- 1 polievková lyžica holandského kakaa,
- 2 hrnčeky vysokopercentnej šľahačky,
- 3 vajcia.
Postup prípravy
- Zo všetkého najskôr si predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Múku a kypriaci prášok preosejte cez sito.
- Pridajte cukor krupicu, vanilkový cukor a zamiešajte.
- Pridajte zvyšné suroviny okrem kakaa a poriadne cesto premiešajte.
- Do vopred vymastenej a vysypanej formy nalejte polovicu cesta.
- Do druhej polovice cesta pridajte preosiate kakao a zamiešajte.
- Pre mramorový efekt bábovky nalejte tmavé cesto doprostred cesta bieleho a potom pomocou špajle alebo vidličky zľahka vytvorte mramorovanie.
- Vložte do rúry a pečte asi 40 minút.
- Bábovku nechajte vychladnúť a potom ju vyklopte a pocukrujte mletým cukrom.
Tipy, ako vylepšiť šľahačkovú bábovku
- Ak chcete cesto trochu obmeniť a prekvapiť svoju návštevu, môžete do bábovky pridať napríklad nastrúhanú mrkvu, pohánku, mak či orechy
- Klasické cesto na bábovku môžete tiež naliať na plech alebo do formy na biskupský chlebíček a šľahačkovú bábovku posypať ovocím.
- Skvelú sviežosť dodá bábovke nastrúhaná pomarančová kôra.
Ako na bezlepkovú šľahačkovú bábovku
Dokonalá šľahačková bábovka môže potešiť aj tých, ktorí sa pasujú s celiakiou, a to alternatívou akou je bezlepková šľahačková bábovka. Tento recept je taký jednoduchý, že stačí vymeniť obyčajnú múku za bezlepkovú. Domáca šľahačková bábovka bez lepku je rovnako dobrá ako tá s lepkom.
Zdroj: thepioneerwoman.com, foodnetwork.com
Ďalšie recepty na bábovky