Pripravte si poctivú domácu sekanú, ktorá nebude vysušená a popraskaná, ale šťavnatá a nadýchaná. Vyskúšajte nasledujúci jednoduchý recept na sekanú z mletého mäsa.
Aké mäso vybrať na sekanú
Pri výbere zabudnite na to, že vhodné mäso na sekanú je chudé mäso. Pokiaľ ju chcete mať naozaj skvelú, stavte na silne prerastené časti mäsa. Môžete si ju pripraviť na 3 spôsoby:
- sekaná z hovädzieho mäsa,
- sekaná z bravčového mäsa,
- sekaná z mletého mäsa – kombinácia hovädzieho a bravčového.
Sú to totiž práve ony, ktoré dodajú pravej sekanej šťavnatú chuť. Chudé mäso sa rýchlejšie vysuší, dobre nezmäkne a samozrejme nepustí toľko potrebnú šťavu. Toto pravidlo je skutočne nesmierne dôležité a mali by ste sa ním riadiť. Bez neho nikdy nedocielite skvelý výsledok. Často sa tento pokrm kombinuje aj so slaninou.
Sekaná z mletého mäsa
Namlieť mäso na obyčajnom domácom mlynčeku dá niekedy poriadne zabrať, zvlášť ak sa snažíte pomlieť šľachy a blany v mäse. Preto by ste si mali najskôr mäso nakrájať v smere, ktorým vedú vlákna. Tieto kúsky potom prekrájajte na menšie kocky a pomeľte. Vzniknutú zmes dostatočne osoľte a aby váš výsledok stál naozaj za to, pomeľte ho ešte raz. Tak docielite, že mäso bude naozaj kvalitne rozomleté a soľ sa rovnomerne rozptýli do celej zmesi.
Výhodou poriadne spracovaného mäsa je to, že zmes bude dobre lepiť a ľahko sa na ňu naviaže mlieko a ďalšie suroviny, ktoré do domácej sekanej z mletého mäsa potrebujete dostať. Má to však aj svoju nevýhodu. Mäso sa pri miešaní nesmie príliš zahriať. V ten moment by totiž došlo k poruche emulzií a pri pečení by sa vám začal oddeľovať tuk od mäsa, čo rozhodne nie je žiaduce.Sekaná by potom bola vysušená a veľmi pravdepodobne by vám popraskala.
Čo nesmie v najlepšej sekanej chýbať?
Už ste určite počuli, že do sekanej sa pridáva rožok či veka namočená v mlieku. Má to svoje opodstatnenie. Takto pripravené pečivo vám ju poriadne zahustí, a hlavne kvalitne spojí. Je to tiež skvelý spôsob, ako do nej dostať dostatočné množstvo tekutiny, aby bola naozaj šťavnatá. Pokiaľ doma práve nemáte po ruke mlieko, vôbec nevadí. Ľahko ho môžete nahradiť vodou. Výsledok bude prakticky rovnaký.
Recept na sekanú s vajcom
Poďme si teraz vyskúšať recept na domácu sekanú s vajcom. Táto pečená sekaná z mletého mäsa je pre 4 osoby (porcie).
Suroviny
- 2 ks menšej cibule,
- soľ,
- 4 strúčiky cesnaku,
- 2 vajcia,
- trochu mlieka,
- 1 lyžicu majoránky,
- 2 rožky,
- čerstvo mleté čierne korenie,
- 1 lyžicu drvenej rasce,
- hladkú múka na zaprášenie,
- 500 g prerasteného bravčového mäsa,
- 500 g prerasteného hovädzieho mäsa.
Pracovný postup
- Najprv si nameľte oba druhy mäsa, osoľte a znovu pomeľte.
- Rožky nakrájajte na malé kocky a zalejte mliekom. Mlieka nedávajte veľa, musí všetko vsiaknuť do rožkov.
- Pridajte nasiaknuté rožky do veľkej misy, kde máte nachystané mleté mäso, a všetko dôkladne premiešajte.
- Potom pridajte najemno nakrájanú cibuľu, soľ, korenie, vajcia, majorán, rascu a rozdrvený cesnak.
- Korenia sa nebojte a pokojne ho pridajte ešte viac.
- Celú zmes poriadne premiešajte, a nakoniec zľahka po povrchu zaprášte múkou.
- Pokiaľ sa vám zmes zdá riedka, môžete ju zahustiť strúhankou.
- Celú zmes nakoniec ešte ďalších 5 minút miešajte, aby sa použité ingrediencie naozaj poriadne spojili, a nakoniec utvorte požadovaný tvar.
- Tú dajte do pekáča, ktorý ste potreli olejom.
- Predhrejte si rúru na 200 ° C a kým do nej vložíte pekáč, celú sekanú poriadne potrite vodou. Potom zapekajte zhruba 10 minút.
- Po tejto dobe stiahnite teplotu v rúre na 150 ° C pečte ďalších zhruba 45 minút.
- Zmes občas podlievajte, aby sa nevysušovala.
K takto pripravenej sekanej s vajcom sa skvele hodia varené zemiaky potreté maslom a posypané pažítkou – spoločne s kyslými uhorkami.
Ďalšie recepty z mletého mäsa