Šalát Waldorf je kombináciou sviežich jabĺk, chrumkavého zeleru, orechov a lahodnej omáčky. Naučte sa pripravovať túto dobrotu, ktorá osvieži najmä teraz, v teplých dňoch.
Čo je waldorfsalad?
Šalát Waldorf patrí medzi klasické šaláty, ktoré sa skladajú len z niekoľkých hlavných ingrediencií. V tomto prípade sa jedná o jablká, výrazný stopkový zeler, orechy a majonézový dresing. Tento šalát bol prvýkrát podávaný v hoteli Waldorf Astoria v New Yorku na začiatku 20. storočia a odvtedy sa zaradil do bežných jedálnych lístkov
- Jablká – používajte iba čerstvé, ideálne kombinácie kyslého a sladkého jablka, ktoré nakrájajte na tenké prúžky. Jablká dodajú šalátu sladkú chuť a sviežosť.
- Zeler – stopkový zeler nakrájajte taktiež na tenké plátky, vďaka nim je šalát chrumkavý a osviežujúci.
- Orechy – najčastejšie sa do šalátu pridávajú vlašské alebo lieskové orechy, ktoré nasekajte nadrobno. Orechy pridávajú šalátu chrumkavosť, bohatú chuť a obohatia ho zdravými tukmi.
- Majonézová zálievka – majonéza v kombinácii s jogurtom alebo kyslou smotanou nesmie v šaláte chýbať, je to základná omáčka tohto šalátu. Kyslá smotana (jogurt) šalát osvieži a zľahčí, zatiaľ čo majonéza mu dodá bohatú a krémovú chuť.
Okrem týchto základných ingrediencií sa niekedy do šalátu Waldorf pridáva aj hroznové víno, hrozienka alebo citrónová šťava na ďalšiu chuť.
Tip: Vyskúšajte tiež recept na zdravú zelerovú nátierku.
Recept na šalát waldorf
Zelerový šalát Waldorf s jablkami je ideálny ako ľahký obed, predjedlo alebo ako súčasť obeda či večere. Jeho sviežosť a lahodná kombinácia sladkých a slaných chutí príjemne poteší vaše chuťové bunky.
Suroviny
- 2 jablká (najlepšie sladká a kyslá odroda),
- 2 stopkové zelery – stonky,
- 1 hrsť orechov (napríklad vlašské alebo lieskové),
- 100 g hrozna,
- 100 g hrozienok,
- 150 g kyslej smotany,
- 2 polievkové lyžice majonézy,
- šťava z 1 citróna,
- soľ a korenie na dochutenie.
Postup prípravy
- Jablká umyte, olúpte a nakrájajte na tenké prúžky (julienne) alebo kocky. Pokiaľ máte radi intenzívnejšiu chuť, šupku na jablkách nechajte.
- Stonky zeleru umyte a nakrájajte na tenké prúžky. Môžete tiež použiť listy zeleru pre príjemnú vôňu.
- Orechy nasekajte na menšie kúsky a zľahka ich opražte na panvici.
- Do misy dajte nakrájané jablká, zeler, orechy, hrozno prekrojené napoly a hrozienka. Premiešajte.
- V samostatnej miske zmiešajte kyslú smotanu, majonézu a citrónovú šťavu. Pridajte soľ a korenie podľa chuti.
- Poriadne premiešajte, zálievka musí byť hladká a tekutá.
- Všetko zalejte zálievkou a dozdobte orechmi a petržlenovou vňaťou.
- Šalát vložte aspoň na pol hodinky do chladničky, aby sa jeho chute spojili.
Waldorfský šalát podávajte na listoch ľadového šalátu, ktorý zvýrazní jeho farbu a pridá na chrumkavosti a krehkosti.
Tipy na vylepšenie šalátu
Pokiaľ chcete šalát Waldorf ešte viac vylepšiť a dodať mu nejaké chute navyše, inšpirujte sa nasledujúcimi tipmi:
- Namiesto citrónovej šťavy môžete použiť aj pomarančovú alebo grapefruitovú šťavu. Využite aj kôru z citrusov, ktorú do šalátu len ľahko nastrúhajte.
- Je šalát málo kyslý? V tom prípade využite nálev z kyslých uhoriek a pokvapkajte ním šalát. Prípadne môžete pridať nálev z kapary. Takto zvýšite kontrast medzi sladkými jablkami a chrumkavým zelerom.
- Namiesto tradičných vlašských alebo lieskových orechov môžete skúsiť iné druhy orechov, ako sú mandle, para orechy alebo pistácie. Každý druh orecha dodá šalátu inú textúru a chuť.
- Ak máte radi bylinky, skúste do šalátu pridať nasekanú petržlenovú vňať, koriander alebo mätu. Tieto bylinky dodajú šalátu sviežosť a aromatickú vôňu. Aby bol šalát ešte viac bohatší, pridajte do neho nastrúhaný syr – ideálny syr kozí alebo nivu.
- Okrem jabĺk a zeleru môžete do šalátu pridať aj ďalšiu čerstvú zeleninu. Skúste na rezančeky nakrájanú mrkvu, reďkovky alebo papriku. Šalát bude farebnejší.
- Zostalo vám z nedeľného grilovania grilované kura? Čo si tak pripraviť Waldorfský šalát s kuracím mäsom? Kuracie mäso môžete vymeniť aj za krevety. Šalát získa na bielkovinách a na úplne inom chuťovom rozmere.
S čím podávať
Waldorfsalat môžete podávať prakticky s čímkoľvek. Najlepší je s čerstvým a chrumkavým pečivom. Podávať ho môžete aj ako prílohu k mäsu, ideálne ku grilovanému alebo pečenému lososovi. Naplniť ním môžete aj sendviče alebo ho využite ako prílohu k zemiakovým pokrmom, ako sú pečené zemiaky, zemiaková kaša alebo zemiakové placky.
Dobrú chuť!
Zdroj: latimes.com, savethefood.com
Aké ďalšie šaláty si môžeme pripraviť?