Coleslaw je populárny prevažne v Amerike, aj u nás však získava na obľúbenosti. Ide o pomerne jednoduchý šalát z pár surovín, avšak pri tej správnej príprave získate neodolateľný pokrm hodiaci sa hlavne k pečenému mäsu.
Recept na šalát coleslaw
Vyskúšajte chutný recept na coleslaw šalát s jednoduchou prípravou. Čo na recept potrebujeme?
Suroviny
- menšia hlávka kapusty (1–1,2 kg),
- 2 väčšie mrkvy,
- 20 g práškového cukru,
- 30 ml jablčného octu,
- 150 g majonézy,
- soľ,
- podľa chuti dijonská horčica.
Tip: Pre odľahčenú verziu môžete majonézu nahradiť jogurtom alebo kyslou smotanou.
Postup prípravy
- Kapustu očistite a rozkrojte na štyri časti. Každú z nich zbavte hlúbov. Nakrájajte na tenké rezančeky, veľkým nožom to pôjde najlepšie.
- Pripravte si misu a vložte do nej nakrájanú kapustu. Pridajte soľ a dobre premiešajte. Je dobré nechať ju zhruba pol hodiny odstáť, aby pustila šťavu.
- Následne sceďte a vytlačte, aby ste sa zbavili prebytočnej tekutiny.
- Očistenú mrkvu nastrúhajte na hrubom strúhadle a pridajte ju ku kapuste.
- V inej mise zmiešajte cukor s octom, premiešajte, aby sa cukor dobre rozpustil. Podľa chuti môžete pridať aj horčicu.
- Túto zmes primiešajte k majonéze. Vzniknutú zálievku pridajte k zelenine a dôkladne premiešajte. Prípadne môžete chuť ešte doladiť.
- Je dobré nechať šalát coleslaw aspoň 30 minút odpočinúť v chladničke, aby sa chute premiešali.
Tip: Pripraviť môžete aj chutný šalát coleslaw z červenej kapusty.
Tipy, ako na dokonalý coleslaw
Pri origináli šalátu coleslaw nie sú také kľúčové suroviny, ako skôr postup. Aj samotnou prípravou totiž môžete jeho chuť vylepšiť.
- Kľúčové je krájanie kapusty – pripraviť by ste mali čo najtenšie rezančeky.
- Ku chrumkavosti pomôže aj nasolenie – ak kapustu necháte pustiť šťavu, výsledok bude ešte lepší.
- Do zálievky môžete pridať aj štipku korenia na ozvláštnenie chuti, prípadne čerstvé bylinky, napr. kôpor alebo bazalku.
- Milujete sladko kyslý kontrast? Pridajte do šalátu napríklad jablko alebo ananás.
K čomu servírovať šalát coleslaw?
Kapustový šalát coleslaw sa skvele hodí k mnohým pokrmom, ide o univerzálnu prílohu. Medzi najobľúbenejšie spôsoby, ako ho servírovať, resp. k čomu ho podávať, patrí:
- ku grilovanému alebo pečenému mäsu,
- k BBQ pokrmom ako pečené rebierka, trhané bravčové mäso (pulled pork) či hamburgerom.
- ako náplň do tortilly, burrita alebo tacos.
Vychutnať si ho však môžete aj len tak, ako súčasť studeného bufetu na rodinných oslavách alebo ako zdravú večeru. Tento šalát je ľahký a svieži, pričom príprava nie je vôbec zložitá.
Tip: Ak čakáte návštevu, vyskúšajte aj rýchly domáci parížsky šalát s čerstvým pečivom.
Ďalšie obľúbené šaláty