ReceptyRecepty na bezmäsité jedlá

Šafránové rizoto – recept na vynikajúce krémové rizoto

Šafránové rizoto – recept na vynikajúce krémové rizoto

Šafranové rizoto má ohromujúcu chuť, je ľahké na prípravu a má výbornú krémovú konzistenciu. Vyskúšajte recept na pravé rizoto so šafranom.

Pravé šafranové rizoto

Pravé rizoto si všetci spájame s Talianskom a práve v talianskom Miláne vzniklo šafránové rizoto. Pri jeho príprave je potrebné dbať na presný postup, obávať sa toho ale určite nemusíte, rizoto je pomerne ľahké na prípravu a určite si na ňom pochutnáte.

Do šafránového rizota môžete pridať aj iné ingrediencie, napríklad huby či krevety. Šafranové rizoto s krevetami, s hubami alebo s kuracím mäsom zvládnete pripraviť ľahko. Začnite ale so základným receptom na šafranové rizoto.

Šafran v kuchyni

Šafran je k dostaniu v každom obchodíku s korením či so zdravou výživou. Používa sa ako korenie najmä v španielskej, francúzskej ale aj orientálnej kuchyni, okrem toho sa ale využíva aj ako bylinka napríklad na prípravu čaju.

Šafran je vynikajúcou, ale aj pomerne vzácnou surovinou. Patrí k najdrahším druhom korenia na svete, a to dokazuje aj fakt, že na výrobu jedného kilogramu korenia sa využíva približne 200 tisíc kvetov šafranu. Ako korenie sa používa už po stáročia, okrem svojej chuti a vône ale môže zaujať aj účinkami na zdravie. Šafran totiž obsahuje:

  • vitamíny,
  • vlákninu,
  • horčík,
  • zinok,
  • omega- 6 kyseliny,
  • kyselinu listovú a ďalšie.

Tiež má vplyv na dobré zažívanie, upokojuje žalúdok aj organizmus a podporuje aj dobrú náladu. V kuchyni sa šafran najčastejšie pridáva práve do krémového rizota, ďalej sa pridáva do cestovinových jedál alebo do kuskusu a vyníma sa aj v polievkach. Šafran je tiež vynikajúci v kombinácii s  morskými plodmi alebo pokrmami z rýb.

krémové šafranové rizoto s hubami
Zdroj foto: Ale02 / Shutterstock.com

Recept na šafranové rizoto

So šafranom sa musí pracovať opatrne, ale stojí to za to. Príprava krémového šafranového rizota je veľmi jednoduchá. Skúsite to a pochutnáte si.

Suroviny

  • 160 g ryže arborio,
  • 1 šalotka,
  • 1 lyžica olivového oleja,
  • 1 l najlepšie zeleninového vývaru,
  • 3 vetvičky šafranu,
  • 50 g prepusteného masla,
  • soľ a korenie,
  • 1 hrsť sušených húb, ktoré namočíme vopred vo vode.

Postup prípravy

  1. Šalotku olúpeme a nakrájame najemno.
  2. Na panvičke si rozpálime olivový olej a šalotku na ňom opražíme.
  3. Potom pridáme ryžu, ktorú budeme krátko asi tri minúty opekať, kým nezosklovatie.
  4. Troškou vývaru potom ryžu zalejeme, pridáme šafran, huby a vývar necháme do ryže vsiaknuť.
  5. Vývar ďalej budeme k ryži pridávať vždy po malých naberačkách, vždy necháme vývar do ryže vsiaknuť a takto postupujeme, pokiaľ sa ryža neuvarí a všetka tekutina neodparí.
  6. Nakoniec rizoto dochutíme soľou a korením a pridáme doň rozpustené maslo na zjemnenie.

Huby môžeme pridať aj čerstvé, je len nutné ich ešte pred pridaním do rizota opražiť na inej panvičke. Do rizota môžeme pridať aj parmezán, ktorý mu dodá úplne inú chuť a v talianskej kuchyni je súčasťou krémového rizota vždy.

Odporúčame: Obľúbenou pochúťkou je tiež cuketové rizoto, ktoré je zdravé a chutné. Recept nájdete tu.

Tipy pre najlepšie šafranové rizoto

  • Predtým, než pridáte ryžu na panvičku, ju nikdy neoplachujte. Ryža sa pridáva do rizota vždy v suchom stave, tak ako bola kúpená. Inak by totiž nevytvorila správnu konzistenciu.
  • Ryžu vždy vyberajte guľatozrnú, okrem druhu arborio to môže byť ešte ryža carnaroli
  • Okrem vývaru sa do talianskeho rizota ešte bežne pridáva biele víno. Malo by ísť o suché biele víno, ktoré si potom nalejete aj na večeru, až budete rizoto jesť.

Dobrú chuť!

Zdroj: kyleecooks.com, modernhoney.com