Rump steak je vyhľadávaným pokrmom v každom steak house. Je len na vás, aký stupeň prepečenosti zvolíte. Naučte sa ho pripravovať v pohodlí domova.
Čo je rump steak
Rump steak je steak vyznačujúci sa chudým a jemným mäsom. To sa u hovädzieho dobytka nachádza v hornej časti zadného stehna, jedná sa o tzv. kvetovú špičku, ktorá nie je príliš zaťažovaná pohybom zvieraťa. Táto časť mäsa je charakteristická jemným svalovým vláknom s tenkými tukovými žilkami.
Ako pripraviť rump steak
Rump steak je vynikajúci kus mäsa, ktoré je možné pripraviť rôznymi spôsobmi.
Na panvici
- Najprv nechajte mäso vopred odležať pri izbovej teplote, osoľte a okoreňte zo všetkých strán.
- Na panvici rozohrejte trochu olivového oleja na strednom plameni. Potom mäso položte na panvicu a opekajte asi 3 minúty na každej strane – v závislosti od hrúbky steaku.
- Stlmte plameň a dopekajte ďalších 6-8 minút – opäť v závislosti na miere prepečenia.
- Následne hotový steak položte na tanier a nechajte ho asi 5 minút odpočívať – vo vnútri steaku sa rovnomerne rozložia šťavy a mäso bude oveľa šťavnatejšie.
Na grile
- Mäso nechajte chvíľu odležať pri izbovej teplote, osoľte a okoreňte.
- Gril rozohrejte na vysokú teplotu.
- Položte mäso na rozohriaty gril a z každej strany opekajte asi 3-4 minúty – opäť v závislosti od hrúbky mäsa.
- Mäso prikryte pokrievkou a steaky dopekajte ešte asi 4-6 minút.
- Aj v tomto prípade nechajte mäso po opečení odpočinúť na tanieri.
Sous–vide
- Mäso vytiahnite z chladničky, osoľte, okoreňte.
- Spolu s korením podľa uváženia vložte do potravinovej fólie a sáčku, ktorý je určený na vákuáciu na prípravu sous-vide. Ďalej si nastavte požadovanú teplotu na zariadení, vložte zavákuované vrecko do vodného kúpeľa a nechajte pracovať.
- Akonáhle je mäso v sous-vide hotové, vytiahnite ho z vrecka, osušte, zbavte korenia a sprudka ho opečte na panvici – je potrebné, aby sa mäso zatiahlo, preto stačí opiecť 1 minútu. Týmto krokom dáte mäsu farbu a chuť.
Recept na rump steak
Kto by steaky nemiloval, či už well done alebo rare. Recept na rump steak je jednoduchý, nevyžaduje zložitú prípravu, a pokiaľ budete dodržiavať pravidlá opekania akéhokoľvek steaku, budete veľmi milo prekvapení nad tým, ako sa vám pokrm doma podarí.
Suroviny
- 4 ks rump steaku (približne 200 g/ks),
- 1 polievková lyžica olivového oleja,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 1 kávová lyžička mletého korenia,
- 1 kávová lyžička soli,
- 1 kávová lyžička tymiánu,
- 1 polievková lyžica masla,
- 1 cibuľa.
Postup prípravy
- Mäso vytiahnite z chladničky, aby malo izbovú teplotu.
- Potrite ho olivovým olejom, posoľte a okoreňte zo všetkých strán.
- Pridajte tymian a roztlačený cesnak.
- Panvicu rozohrejte na strednom plameni a pridajte olivový olej.
- Akonáhle je panvica rozohriata, vložte na ňu steaky a z každej strany ich opekajte 2-3 minúty.
- Následne stlmte plameň a mäso na miernom plameni opečte z oboch strán ďalších 5 minút – tento krok môžete dokončiť aj v rúre
- Steaky vložte do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečte asi 5-8 minút, pre prepečenejší steak voľte dlhší čas.
Užitočné tipy
- Je veľmi dôležité nechať mäso pred tepelnou úpravou odležať pri izbovej teplote aspoň pol hodiny pred prípravou. Len tak zaistíte rovnomerné upečenie a uvoľnenie štiav z mäsa.
- Pre plnšiu chuť rump steaku na panvici či na grile ho osoľte a okoreňte pred tepelnou úpravou.
- Hovädzí rump steak by mal byť z vonkajšej strany opečený, ale vo vnútri ružový a mäkký. Jeho vnútorná teplota by mala byť je 55-60 °C.
S čím podávať
Či už pripravujete rump steak v rúre, na panvici alebo na kontaktnom grile, podávať ho môžete aj s omáčkou. Vynikajúci je rump steak s omáčkou zo zeleného korenia alebo sladkou slivkovou.
Najlepšie marinády na rump steak
Aby ste podporili a zvýraznili chuť Ramp Steaku, odporúčame steak vopred marinovať.
Marináda z cesnaku a byliniek
Zmiešajte olivový olej, nasekaný cesnak, čerstvé bylinky (napr. tymián, rozmarín a oregano), soľ a korenie. Mäso potom vložte do marinády minimálne na 30 minút pred tepelnou úpravou.
Medová marináda s dijonskou horčicou
Zmiešajte med, dijonskú horčicu, olivový olej, ocot a korenie podľa chuti (napr. tymián, cesnak, paprika). Mäso dajte do marinády na 2 hodiny pred jeho prípravou.
Marináda z balsamica a javorového sirupu
Balsamico, javorový sirup, olivový olej, soľ, korenie a cesnak zmiešajte dohromady a mäso do tejto zmesi naložte na 2 hodiny pred jeho tepelnou úpravou.
Marináda z limetkovej šťavy a koriandra
Zmiešajte limetkovú šťavu, nasekaný koriander, olivový olej, soľ a korenie. Marinujte cca 1 hodinu pred prípravou.
Pivná marináda
Čierne pivo, cesnak, cibuľu, papriku, soľ a korenie zmiešajte dohromady a mäso v tejto zmesi nechajte marinovať cez noc.
Zdroj: foodandwine.com, olivemagazine.com
Ďalšie chutné recepty na mäsové pokrmy