ReceptyRecepty na mäso a hlavné jedlá

Roastbeef – recept na pečenú hovädziu roštenku

Roastbeef – recept na pečenú hovädziu roštenku

Anglický roastbeef, teda pečená roštenka, je špecifický svojou prípravou. Kvalitné hovädzie mäso vynikne svojou skvelou chuťou, avšak ešte lepšie je, keď ho doplníte marinádou. Podávať ho môžete napríklad s grilovanou zeleninou alebo len tak za studena.

Recept na hovädziu roštenku na horčici

Pripravte si ten najlepší anglický roastbeef, z kvalitnej hoväzdej roštenky.

Suroviny

  • 800 g hovädzej roštenky,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja,
  • 10 vetvičiek čerstvého tymiánu,
  • 3 polievkové lyžice kremžskej či hrubozrnnej horčice,
  • drvené korenie,
  • soľ.

Postup prípravy

  1. Hovädzie mäso najskôr zbavte tuku a blán. Stačí špičkou ostrého noža zájsť medzi blanku a mäso a oddeliť ju. Potom by už mala ísť dolu ľahko.
  2. Aby sa roštenka rovnomerne prepiekla, je dôležité ju zviazať. Potrebovať budete špagát zhruba trikrát dlhší, než je mäso. Stačí vytvárať jednoduché slučky, ktorými mäso oviažete.
  3. Na prípravu marinády z vetvička tymiánu strhnite lístky, prípadne použije sušený tymián. Cesnak nakrájajte najemno.
  4. V mise zmiešajte horčicu, korenie a soľ – množstvo korenia odvíjajte od výraznosti horčice. Pridajte olej a tymián s cesnakom.
  5. Všetko dobre premiešajte, aby vznikla hustá marináda.
  6. Vzniknutú zmes naneste vo veľkej vrstve na mäso zo všetkých strán. Potom ho nechajte aspoň hodinu odpočívať v chladničke, lepšie však urobíte, pokiaľ ho necháte v chlade cez noc.
  7. Rúru dajte predhrievať na 190 °C. Zároveň rozpáľte panvicu s trochou oleja. Akonáhle je horúci, sprudka opečte pripravené mäso zo všetkých strán. Keď sa zatiahne, preložte ho do pekáča a vložte do rúry.
  8. Roastbeef musí v strede zostať ľahko krvavý, stačí ho teda piecť 35 až 45 minút.
  9. Akonáhle je mäso upečené, vyberte ho z rúry a nechajte ešte zhruba 15 minút odpočinúť.

Odporúčame: Recept na hovädziu roštenku

Ak chcete anglický roastbeef podávať teplý, môžete mäso krájať na širšie plátky. Avšak pokiaľ ho budete servírovať až za studena, je dôležité krájať ho na naozaj tenké plátky. Podávať potom môžete so zeleninou a rôznymi omáčkami.

Spomedzi receptov na roastbeef je obľúbená aj maďarská hovädzia roštenka. Súčasťou tohto receptu je rajčinový pretlak a mletá červená paprika. Podáva sa s ryžou, tarhoňou alebo zemiakmi.

S čím podávať roastbeef

  • cherry paradajky,
  • jarná cibuľka,
  • kyslá smotana,
  • zavarené brusnice,
  • obľúbený dresing,
  • grilovaná zelenina,
  • pažítka.

Správne pripravená hovädzia roštenka na horčici je skvelou lahôdkou pre každého milovníka mäsaHutná marináda vytvorí na mäse krustičku, pričom vďaka neprepečenému stredu si môžete užiť výraznú chuť mäsa.

Ďalšie recepty na hlavné jedlá