Ricotta je mäkký čerstvý syr, ktorý sa hodí na výrobu rôznych pokrmov, či už ju chcete využiť do hlavného chodu, sladkého alebo slaného dezertu, či rôznych chuťoviek. Pre svoju jemnú chuť je v kuchyni veľmi obľúbená.
Recept na ricottový koláč
Hoci koláče väčšinou pripravujeme na sladko, ricotta sa skvele hodí aj na prípravu slaných verzií, napr. do francúzkeho quiche. Dnes vám však ponúkame recept na jednoduchý riccotový koláč so cherry paradajkami.
Suroviny
- 500 g ricotty,
- 200 ml kyslej smotany,
- 6 vajec,
- 300 g cherry paradajok,
- 25 g masla,
- 50 g parmezánu,
- lyžice olivového oleja,
- strúčik cesnaku,
- soľ a korenie,
- čerstvý tymián.
Postup prípravy
- Ešte, než začnete s prípravou, dajte si predhriať rúru na 180 °C. Maslom vymastite formu a potom ju vysypte nastrúhaným parmezánom.
- V miske zmiešajte paradajky s olivovým olejom, pridajte cesnak, soľ a korenie. Túto zmes pripravte na plech a nechajte 15 minút piecť, aby paradajky zmäkli.
- Zmiešajte ricottu s vajcami a dobre premiešajte, potom pridajte ešte kyslú smotanu. Následne osoľte a posypte trochou tymiánu.
- Zmes z ricotty pripravte do zapekacej formy, rozmiestnite paradajky a dokoreňte ešte tymianom.
- Na záver už stačí len pokvapkať olivovým olejom a nechať zhruba 20 minút piecť. Výsledkom by mal byť stuhnutý slaný koláč.
Recept na nátierku z ricotty
Tento recept na nátierku z ricotty je veľmi jemný. Kombinácia ricotty so sušenými paradajkami a parmezánom určite stojí za vyskúšanie.
Suroviny
- 250 g ricotty,
- 50 g píniových orieškov,
- 2 lyžice strúhaného parmezánu,
- 8 sušených paradajok,
- 2 strúčiky cesnaku,
- lyžice olivového oleja,
- sušená bazalka, soľ a korenie.
Postup prípravy
- Najskôr začnite opražením orieškov. Stačiť budú zhruba 2 minúty na suchej panvici.
- Do misky dajte oriešky, sušené paradajky, parmezán, ricottu, olivový olej a cesnak spoločne s bazalkou. Všetky suroviny dôkladne zmiešajte.
- Nátierku dokoreňte podľa chuti a môžete podávať s obľúbeným pečivom.
Recept na ricottové lievance
Vyskúšajte tentro recept z ricotty na sladko a doprajte si rýchle lievance bez kysnutia na raňajky alebo desiatu. Sú nadýchané a jednoducho skvelé.
Suroviny
- 250 g ricotty,
- 185 ml mlieka,
- 175 g hladkej múky,
- 2 vajíčka,
- 60 g krupicového cukru,
- lyžička jedlej sódy,
- lyžička kypriaceho prášku,
- kôra z citróna,
- soľ,
- olej na panvicu.
Postup prípravy
- Aby boli lievance nadýchané, mali by ste najskôr nechať všetky suroviny dosiahnuť izbovú teplotu.
- Všetky suroviny dajte do misy a starostlivo vymiešajte či rozmixujte do hladkého cesta. Potom ho nechajte ešte zhruba 10 minút stáť.
- Potom už len stačí vymazať panvicu trochou oleja a nechať ju dostatočne rozohriať.
- Lievance smažte z oboch strán.
- Dozdobiť a dochutiť ich potom môžete podľa svojich chutí. Skvelý je napríklad jogurt a med v kombinácii s obľúbeným ovocím.
Recepty s ricottou sú veľmi obľúbené a chutné. Tento syr sa totiž postará o jemnú skvelú chuť. Využiť ho tak môžete ako na sladko, tak aj naslano. Ponúka sa skutočne veľa možností.