Red Velvet je slávna torta, ktorú túži ochutnať každý milovník sladkého. Príprava je náročnejšia, výsledok vás však nadchne. Vyskúšajte recept na red velvet cake, ktorý chutí skvele.
Red Velvet torta
Torta Red Velvet je na prípravu náročnejšia, ale výsledok stojí za to. Túto tortu, ktorej sa tiež hovorí červený zamat, si ale môžete pripraviť aj viac diétne. Pripraviť môžete napríklad Red Velvet z červenej repy, ďalej ju pripraviť aj ako muffiny či Red Velvet cupcakes. Existuje mnoho variantov, ako prvý ale určite skúste nadýchanú tortu v jej pôvodnej podobe.
Stručná história
Torta Red Velvet pochádza z Marylandu, kde sa začala pripravovať na začiatku 20. storočia. Naozaj sa táto torta ale preslávila, keď ju svojim hosťom začal podávať slávny hotel Waldorf Astoria, ktorý sa nachádza v New Yorku. Vedeli ste, že z tohto hotela pochádza aj známy šalát Waldorf?
Prečo je Red Velvet torta červená?
Cesto torty je sfarbené do tmavočervenej farby, preto tiež dostal tento názov. Predtým sa dosahovalo požadovanej farby chemickou reakciou medzi kakaovým práškom a kyslými prísadami. Dnes sa ale najčastejšie dosahuje typická červená farba použitím potravinárskeho farbiva.
Ako chutí Red Velvet?
Torta Red Velvet sa považuje za druh čokoládovej torty, je veľmi jemná až zamatová a tiež nadýchaná. Cesto sa prekladá jemným krémom, a aj preto je jej chuť skvelá a určite ani vy neodoláte. Torta Red Velvet s mascarpone a šľahačkou je skutočnou delikatesou.
Recept na tortu Red Velvet
Existujú rôzne varianty receptov, pokiaľ ale chcete doma skúsiť prípravu tejto populárnej torty úplne prvýkrát, vyskúšajte náš recept, vďaka ktorému to zvládnete, aj keď nie ste najzdatnejšími cukrármi.
Suroviny
Na korpus
- 250 g hladkej múky,
- 250 g cukru kryštál,
- 2 vajcia,
- 0,5 lyžičky soli,
- 2 lyžice kakaa,
- 110 g masla,
- 240 ml cmaru,
- 1 lyžička sódy bikarbóny,
- 1 lyžička jablčného octu,
- 0,5 lyžičky gélového potravinárskeho farbiva – červeného,
- vanilkový extrakt.
Na krém
- 500 g mascarpone,
- 400 ml smotany na šľahanie,
- 100 g cukru múčka.
Postup prípravy
- Ako prvé si predhrejeme vopred rúru na 175 stupňov a pripravíme si tortovú formu, ktorú vymažeme tukom a vysypeme hrubou múkou.
- Do misy preosejeme múku a kakao, pridáme soľ.
- V druhej mise si zmiešame cmar s potravinárskym farbivom.
- Zmäknuté maslo si vyšľaháme s cukrom, pridáme vajcia a vanilkový extrakt a stále zmes šľaháme.
- Úplne nakoniec do cesta postupne zašľaháme múku a zafarbený cmar.
- Jedlú sódu si dáme do hrnčeka, zalejeme jablčným octom a akonáhle nám zmes vybehne, vmiešame ju opatrne do cesta.
- Hotové cesto vlejeme do pripravenej formy a pečieme dozlatista. Každá rúra pečie inak, preto red velvet korpus priebežne kontrolujeme a strážime. Nakoniec skúsime, či je upečený pomocou špajle.
- Upečený korpus necháme vychladnúť a dáme ho do chladničky asi na dve hodiny.
- Krém medzitým pripravíme tak, že zmiešame mascarpone s cukrom a vyšľaháme. Šľahačku si tiež vyšľaháme a potom ju opatrne vmiešame do mascarpone. Krém by mal byť krásne vyšľahaný a jemný.
- Korpus vyberieme z chladničky a rozpolíme. Potom ho naplníme pripraveným krémom a znovu už hotovú tortu dáme na chvíľu vychladiť do chladničky.
- Tortu je vhodné ešte dozdobiť, môžete zvoliť cukrársku polevu, marcipán alebo fondán.ä
Tip: Pred zdobením nechajte tortu poriadne vychladnúť.
Aké farbivo použiť?
Okrem gélového potravinárskeho farbiva je možné tortu Red Velvet zafarbiť aj klasickým práškovým potravinárskym farbivom, ktoré sa vopred musí rozpustiť v troške vody. Je možné tiež použiť tekuté potravinárske farbivo alebo priamo zmes určenú na prípravu torty Red Velvet.
Môže sa umelé farbivo v torte nahradiť niečím zdravším?
Tip: Skvelým farbivom je červená repa. Práve zdravý variant tohto receptu cviklu obsahuje.
Ako ozdobiť Red Velvet tortu?
Pokiaľ nemáte radi fondán alebo marcipán, je možné tortu dozdobiť cukrárskou polevou. Dozdobiť ju ale môžete aj:
- čerstvým ovocím, napríklad jahody, maliny alebo šučoriedky,
- nastrúhanou čokoládou alebo čokoládovými hoblinkami,
- cukrárskymi farebnými guličkami,
- nasekanými orechami alebo mandľovými lupienkami,
- mrveničkou, tzn. odrežte časť vrchného korpusu, rozdrvte ho a posypte ním tortu.
- obľúbeným dekoračným prvkom sú dnes aj jedlé kvety.
Tip: Inšpirácie na zdobenie torty nájdete na tomto odkaze.
Skúšali ste už upiecť vlastnú tortu s názvom červený zamat? Spojenie chutí korpusu a krému je vynikajúce, svojou chuťou vás dozaista nadchne. Ak sa vám už zbiehajú sliny, dajte sa do pečenia a vyskúšajte si upiecť vlastnú slávnu červenú tortu. Dobrú chuť!
Zdroj: goya.com, loveandlemons.com
Ďalšie recepty na torty