ReceptyRecepty na bezmäsité jedláSlané jedlá

Recepty z tempehu – čo pripraviť z tejto zdravej suroviny

Recepty z tempehu – čo pripraviť z tejto zdravej suroviny

Mnohí ste už určite počuli slovo tempeh. Avšak pre našu kuchyňu je to stále vysoko neznáma surovina. Pochádza z Indonézie, kde je to tak tradičný pokrm, ako u nás bryndzové halušky či sviečková.

Čo je tempeh?

Tempeh patrí medzi produkty Jávancov, čo je etnická skupina žijúca na ostrove Jáva. Tento tradičný výrobok je tvorený sójou a vzniká fermentáciou. Okrem sóje však môže byť pripravený aj z ďalších strukovín, semien či obilnín. Ide o nutrične bohatú potravinu, v ktorej nájdeme množstvo vitamínov, a to hlavne zo skupiny B, sacharidy, vlákninu, minerály a stopové prvky. (horčík, železo, vápnik a iné).

Recept na tempehovú nátierku

Tempeh je považovaný za zdravú potravinu, teda aj táto veľmi ľahká nátierka na prípravu patrí do tejto kategórie. Teraz si povieme, ako na to.

Suroviny

  • 1 vetvička ligurčeka,
  • 1 hrsť goudy,
  • 1 cibuľa,
  • 100 g tempehu,
  • 1 téglik tvarohu,
  • korenie podľa chuti,
  • salsa podľa chuti.

Postup prípravy

  1. Cibuľu nakrájajte nahrubo. Polovicu tempehu dáme do nádoby, v ktorej ho budeme mixovať.
  2. Pridáte trochu nastrúhanej goudy a ligurček.
  3. Teraz použijete tyčový mixér a zmixujete na hladkú kašu. Potom pridáte tvaroh a znova mixujete, aby sa všetko spojilo.
  4. Túto nátierku si teraz len dokoreníte podľa chuti. Niekomu stačí soľ a korenie. Iný zase potrebujete niečo pálivejšie. Od toho je v surovinách uvedená salsa.
  5. Je lepšie nechať nátierku odležať v chladničke, ale to nie je podmienkou. Podáva sa s pečivom.
surový tempeh zo sóje
Zdroj foto: Ika Rahma H / Shutterstock.com

Keďže má nátierka z tempehu vysoký obsah bielkovín, je vhodným pokrmom pre vegetariánov.

Recept na kapustnicu s tempehom

Polievka je grunt, to hovorievali naše babičky a mamičky. Je to pravda. Sú výživné a dokážu nás pripraviť na hlavné jedlo. Nasmiesto tradičnej kapustnice si vyskúšajte pripraviť tento recept s tempehom.

Suroviny

  • 1 hrsť mletej rasce,
  • 200 g tempehu,
  • 6 zemiakov,
  • 3 bobkové listy,
  • 700 g kyslej kapusty,
  • 3 cibule,
  • 2 lyžice mletej sladkej papriky,
  • huby podľa chuti,
  • mleté ​​čierne korenie podľa chuti,
  • morská soľ podľa chuti,
  • sezamový olej podľa potreby,
  • kyslá smotana podľa potreby.

Postup prípravy

  1. Červenú alebo bielu cibuľu ošúpete a nakrájate nadrobno. Zemiaky taktiež očistíte a nakrájate na kúsky.
  2. Tempeh nakrájate na kocky a huby na plátky.
  3. Rozohrejete olej a na ňom orestujte cibuľu, pridáte mletú sladkú papriku a mletú rascu.
  4. Všetko zalejete vodou. Paprika sa nesmie dlho restovať – zhorkla by.
  5. Pridáte nakrájané zemiaky, bobkové listy, huby, tempeh, kyslú kapustu a varíte tak dlho, kým zemiaky nebudú mäkké.
  6. Pred koncom varu polievku osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Na úplný záver pridajte kyslú smotanu.

Recept na tempeh s bambusovými výhonkami a zeleninou

Ak sa o niečom dá povedať, že ide o netradičný recept s tempehom v našich podmienkach, je to celkom iste tento. Veľmi vhodný pre vegetariánov, ale napríklad zachutí aj tým, ktorí si mäso radi doprajú.

Suroviny

  • cesnak,
  • soľ,
  • korenie gyros,
  • garam masala,
  • cibuľa,
  • šampiňóny,
  • sterilizovanú kukuricu,
  • údený tempeh,
  • pór,
  • olivový olej,
  • bambusové výhonky,
  • červenú papriku.

Postup prípravy

  1. Na olivovom oleji osmažíte nakrájanú cibuľku.
  2. Potom zalejete vodou a pridáte nakrájanú papriku. Kto chce, môže použiť namiesto vody biele víno.
  3. Voda sa dolieva podľa potreby. Hlavné je, aby pod zmesou zostala po dokončení pokrmu šťava. Osolíte a necháte dusiť.
  4. Keď paprika trochu zmäkne, pridáte kukuricu, bambusové výhonky, cesnak, pór a šampiňóny.
  5. Dochutíte garam masalou, prípadne karí a troškou gyrosu. Nakoniec pridáte tempeh, prehrejete a môžete podávať.
  6. Takto pripravený tempeh sa môže podávať s cícerom, ryžou či zemiakmi.
  7. Množstvo každej suroviny si každý upraví podľa seba.
chutné recepty z tempehu a zeleniny
Zdroj foto: Elena Veselova / Shutterstock.com

Majte na pamäti, že všetka zelenina, mäso a všeobecne čo sa dá, by sa malo umyť pod tečúcou vodou.

Aj keď je u nás tempeh stále ešte pomerne neznámou surovinou, rozhodne stojí za to, aby ste ju vyskúšali. Ktorý recept sa vám páči najviac?