Mnohí ste už určite počuli slovo tempeh. Avšak pre našu kuchyňu je to stále vysoko neznáma surovina. Pochádza z Indonézie, kde je to tak tradičný pokrm, ako u nás bryndzové halušky či sviečková.
Čo je tempeh?
Tempeh patrí medzi produkty Jávancov, čo je etnická skupina žijúca na ostrove Jáva. Tento tradičný výrobok je tvorený sójou a vzniká fermentáciou. Okrem sóje však môže byť pripravený aj z ďalších strukovín, semien či obilnín. Ide o nutrične bohatú potravinu, v ktorej nájdeme množstvo vitamínov, a to hlavne zo skupiny B, sacharidy, vlákninu, minerály a stopové prvky. (horčík, železo, vápnik a iné).
Recept na tempehovú nátierku
Tempeh je považovaný za zdravú potravinu, teda aj táto veľmi ľahká nátierka na prípravu patrí do tejto kategórie. Teraz si povieme, ako na to.
Suroviny
- 1 vetvička ligurčeka,
- 1 hrsť goudy,
- 1 cibuľa,
- 100 g tempehu,
- 1 téglik tvarohu,
- korenie podľa chuti,
- salsa podľa chuti.
Postup prípravy
- Cibuľu nakrájajte nahrubo. Polovicu tempehu dáme do nádoby, v ktorej ho budeme mixovať.
- Pridáte trochu nastrúhanej goudy a ligurček.
- Teraz použijete tyčový mixér a zmixujete na hladkú kašu. Potom pridáte tvaroh a znova mixujete, aby sa všetko spojilo.
- Túto nátierku si teraz len dokoreníte podľa chuti. Niekomu stačí soľ a korenie. Iný zase potrebujete niečo pálivejšie. Od toho je v surovinách uvedená salsa.
- Je lepšie nechať nátierku odležať v chladničke, ale to nie je podmienkou. Podáva sa s pečivom.
Keďže má nátierka z tempehu vysoký obsah bielkovín, je vhodným pokrmom pre vegetariánov.
Recept na kapustnicu s tempehom
Polievka je grunt, to hovorievali naše babičky a mamičky. Je to pravda. Sú výživné a dokážu nás pripraviť na hlavné jedlo. Nasmiesto tradičnej kapustnice si vyskúšajte pripraviť tento recept s tempehom.
Suroviny
- 1 hrsť mletej rasce,
- 200 g tempehu,
- 6 zemiakov,
- 3 bobkové listy,
- 700 g kyslej kapusty,
- 3 cibule,
- 2 lyžice mletej sladkej papriky,
- huby podľa chuti,
- mleté čierne korenie podľa chuti,
- morská soľ podľa chuti,
- sezamový olej podľa potreby,
- kyslá smotana podľa potreby.
Postup prípravy
- Červenú alebo bielu cibuľu ošúpete a nakrájate nadrobno. Zemiaky taktiež očistíte a nakrájate na kúsky.
- Tempeh nakrájate na kocky a huby na plátky.
- Rozohrejete olej a na ňom orestujte cibuľu, pridáte mletú sladkú papriku a mletú rascu.
- Všetko zalejete vodou. Paprika sa nesmie dlho restovať – zhorkla by.
- Pridáte nakrájané zemiaky, bobkové listy, huby, tempeh, kyslú kapustu a varíte tak dlho, kým zemiaky nebudú mäkké.
- Pred koncom varu polievku osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Na úplný záver pridajte kyslú smotanu.
Recept na tempeh s bambusovými výhonkami a zeleninou
Ak sa o niečom dá povedať, že ide o netradičný recept s tempehom v našich podmienkach, je to celkom iste tento. Veľmi vhodný pre vegetariánov, ale napríklad zachutí aj tým, ktorí si mäso radi doprajú.
Suroviny
- cesnak,
- soľ,
- korenie gyros,
- garam masala,
- cibuľa,
- šampiňóny,
- sterilizovanú kukuricu,
- údený tempeh,
- pór,
- olivový olej,
- bambusové výhonky,
- červenú papriku.
Postup prípravy
- Na olivovom oleji osmažíte nakrájanú cibuľku.
- Potom zalejete vodou a pridáte nakrájanú papriku. Kto chce, môže použiť namiesto vody biele víno.
- Voda sa dolieva podľa potreby. Hlavné je, aby pod zmesou zostala po dokončení pokrmu šťava. Osolíte a necháte dusiť.
- Keď paprika trochu zmäkne, pridáte kukuricu, bambusové výhonky, cesnak, pór a šampiňóny.
- Dochutíte garam masalou, prípadne karí a troškou gyrosu. Nakoniec pridáte tempeh, prehrejete a môžete podávať.
- Takto pripravený tempeh sa môže podávať s cícerom, ryžou či zemiakmi.
- Množstvo každej suroviny si každý upraví podľa seba.
Majte na pamäti, že všetka zelenina, mäso a všeobecne čo sa dá, by sa malo umyť pod tečúcou vodou.
Aj keď je u nás tempeh stále ešte pomerne neznámou surovinou, rozhodne stojí za to, aby ste ju vyskúšali. Ktorý recept sa vám páči najviac?