ReceptyRecepty na mäso a hlavné jedlá

Recepty z tekvice – hokkaido omáčka s mäsom či tekvicový prívarok

Recepty z tekvice – hokkaido omáčka s mäsom či tekvicový prívarok

Tekvicová omáčka či prívarok je výborný recept na obed, ktorý neváhajte vyskúšať. Tekvica je plná vitamínov aj betakaroténu, takže ide o zdravé jedlo. Aké sú najlepšie recepty z tekvice?

Potrebujete inšpiráciu, ktorou by ste ozvláštnili nedeľný obed? Vyskúšajte tekvicový prívarok alebo tekvicu na smotane, tzv. falošnú sviečkovú z hokkaido tekvice s hovädzím mäsom.

Prečo je tekvica zdravá

Tekvica obsahujú veľa živín (najmä vitamín C, E a beta karotén), ktoré sú prospešné pre našu pokožku. Keďže naše telo si nevie samo vytvárať vitamín C, je dôležité ho získavať zo stravy. Vitamín C sa podieľa na tvorbe kolagénu, ktorý udržuje pokožku sviežu a pevnú, tiež napomáha predchádzať modrinám a podporuje hojenie rán.

Vitamín E je vynikajúci antioxidant a spolu s vitamínom C pomáha pokožku chrániť pred vplyvom slnkom a vysušením. Vitamín C uľahčuje tiež činnosť imunitných buniek a zvyšuje počet bielych krviniek. Obmedzuje srdcové choroby. Vitamín A alebo beta-karotén sa tiež podieľa na ochrane pokožky pred slnečným žiarením, najmä pred jej spálením a zohráva dôležitú úlohu pri podpore imunitných funkcií.

Tekvica je tiež vynikajúcim zdrojom dvoch karotenoidov zvaných luteín a zeaxantín, ktorých hladiny boli spojené so zníženým rizikom vzniku šedého zákalu. Podporuje imunitný systém

tekvica hokkaido
Zdroj foto: Artem Oleshko / Shutterstock.com

Tekvica a jej živiny sú tiež skvelým pomocníkom v boji proti cukrovke, obezite a vysokého krvného tlaku, ktoré často vedú k rôznym srdcovým chorobám alebo dokonca mŕtvici. Môže pomôcť predchádzať rakovine.

Recept na tekvicový prívarok

Ak ste sa rozhodli recepty z tekvice vyskúšať, najobľúbenejšou je tekvica Hokaido, ktorú je možné v súčasnosti pripraviť aj na sto spôsobov. Od hokkaido polievky, cez koláče až po tekvicový prívarok s kôprom.

Suroviny

  • stredne veľká tekvica hokkaido
  • 2 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL masla
  • 500 ml smotany
  • 2 PL hladkej múky
  • 1 ČL jemne nakrájaného čerstvého kôpru
  • 1 ČL trstinového cukru
  • 1 PL vínneho octu
  • soľ
  • nové korenie
  • bobkový list

Postup prípravy

  1. Tekvicu očistite, zbavte semienok a nastrúhajte na hrubej strane strúhadla.
  2. Na masle orestujte najemno nakrájanú cibuľu, pridajte nastrúhanú tekvicu, prelisovaný cesnak, zalejte vodou, pridajte soľ a korenie a nechajte 10 minút dusiť.
  3. Medzitým zmiešajte smotanu s hladkou múkou, poriadne rozmiešajte a vlejte k dusenej tekvici.
  4. Pridajte nasekaný kôpor a varte ešte 15 minút.
  5. Trstinový cukor zmiešajte s octom a pridajte k tekvici. Nakoniec dochuťte podľa seba.
  6. Podávajte najlepšie so zemiakmi alebo vajcom natvrdo. Obľúbený je aj tekvicový prívarok s fašírkou alebo s mäsom, či osmaženým párkom.
tekvicová omáčka
Zdro foto: hsunny / Shutterstock.com

Táto omáčka je výborná aj sama o sebe, preto sa často používa tekvicová omáčka na cestoviny alebo k inej prílohe. Vyskúšať môžete aj talianske gnocchi s tekvicovou omáčkou, ktoré sú menej tradičné, ale chutia výborne.

Recept na tekvicovú omáčku s hovädzím mäsom

Ide o tekvicu na smotane, tzv. falošnú sviečkovú. Ak milujete tradičnú sviečkovú, mali by ste vyskúšať tento alternatívny recept na tekvicovú omáčku s mäsom.

Suroviny

  • hovädzie mäso (ideálne pliecko)
  • 2 cibuľa
  • 400 g zemiakov
  • 1 kg tekvica
  • 200 g kyslej smotany
  • 50 ml mlieka
  • 20 g hladkej múky
  • 40 g masla
  • kôpor
  • soľ
  • korenie
  • mletá rasca
  • sladká paprika
  • voda
  • olej

Postup prípravy

  1. Cibuľu nakrájajte najemno a speňte dozlatista na oleji.
  2. Mäso nakrájajte na kocky, ktoré potom vložte k cibuli a nechajte zatiahnuť.
  3. Pridajte rascu a papriku, premiešajte a zalejte vodou. Pod pokrievkou za občasného miešania duste minimálne 1,5 hodiny.
  4. Medzitým si očistite zemiaky a nakrájajte ich na menšie kúsky.
  5. Cibuľu olúpte, nakrájajte najemno a opäť speňte na oleji dozlatista. Potom k cibuli pridajte kúsky zemiakov, zalejte vodou, osoľte a varte asi 10 minút.
  6. Tekvicu očistite (môžete aj nemusíte olúpať) a nahrubo postrúhajte. Nastrúhanú tekvicu pridajte k zemiakom, osoľte a varte ďalších 10 minút.
  7. Medzitým zmiešajte smotanu, mlieko a múku a vmiešajte do hrnca k tekvici. Poriadne rozmiešajte, nechajte chvíľku prevariť a vypnite plameň.
  8. Pridajte maslo, nasekaný kôpor a dochuťte podľa seba.

Obdobie tekvíc je už tu, preto stojí za to premýšľať nad tým, aké recepty z tekvice chcete tento rok vyskúšať.

Zdroj: foodwithfeeling.com

Ďalšie recepty na omáčky