Šampiňóny patria medzi obľúbený druh húb. Máme pre vás 7 spôsobov prípravy. Máte radšej plnené šampiňóny so syrom a šunkou alebo s mäsom?
Výhodou plnených šampiňónov v rúre je ľahká príprava, navyše môžete vyskúšať mnoho rôznych variácií, a zo zdanlivo rovnakého jedla mať zakaždým iný pôžitok.
Plnené šampiňóny v rúre s vínnou klobásou
Kombinácia čerstvých šampiňónov s vínnou klobásou a bylinkami poteší nejeden maškrtný jazyk. Tieto plnené šampiňóny sú navyše naozaj rýchlovka, a ľahko tak pripravíte zdravý a rýchly obed.
Suroviny
- 1 stredne veľkú cibuľu,
- 150 g vínnej klobásy,
- 12 šampiňónov,
- 50 g syra (ideálne typu ementál),
- hrsť čerstvých byliniek (tymián),
- 2 lyžice olivového oleja,
- maslo na vymazanie.
Postup prípravy
- Ešte, než začnete s prípravou, dajte rozohriať rúru na 200 °C, ak máte teplovzdušnú, bude stačiť 180 °C.
- Na panvici rozohrejte trochu olivového oleja. Na ňom osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista. Pridajte pokrájané nožičky šampiňónov a nechajte orestovať.
- Stiahnite panvičku z ohňa.
- Následne pridajte vínnu klobásu vytlačenú z črievka, primiešajte bylinky a korenie podľa chuti.
- Takto pripravenou zmesou plňte klobúčiky šampiňónov.
- Na záver ich ešte posypte nastrúhaným syrom.
- Pekáčik vymažte maslom, potom naň poukladajte šampiňóny.
- Nechajte v rúre zapekať zhruba 15 minút.
Plnené šampiňóny na grile
Tento recept na plnené šampiňóny na grile môžete pojať ako hlavný chod či chuťovku pri grilovaní vedľa mäsa. Vďaka použitým surovinám sa jedná o ľahké jedlo s talianskym nádychom.
Suroviny
- 4 ks veľkých šampiňónov,
- 100 g prosciutta,
- 50 g parmezánu,
- čili papričku,
- 4 strúčiky cesnaku,
- 2 vetvičky oregana,
- olivový olej,
- morskú soľ,
- mleté korenie.
Postup prípravy
- Šampiňónom najprv oddeľte nožičky. Tie následne použijete k náplni.
- Pokrájajte ich na menšie kúsky spoločne so šunkou, parmezánom, cesnakom a chilli papričkou.
- Túto zmes dôkladne premiešajte, podľa chuti pridajte soľ a korenie, pokvapkajte olivovým olejom. Nasekajte čerstvé vetvičky oregana a zamiešajte ich do zmesi.
- Klobúky šampiňónov zľahka pokvapkajte olivovým olejom.
- Plňte ich pripravenou zmesou, mali by ľahko pretekať, pretože pri grilovaní náplň stratí objem.
- Gril rozpáľte na strednú teplotu, rošt omastite a pokladajte šampiňóny.
- Takto pečte zhruba 15 minút.
- Grilované plnené šampiňóny môžete podávať ako prílohu k mäsu, prípadne ako hlavný chod s čerstvým pečivom, skvele sa hodí bageta či olivový chlieb.
Plnené šampiňóny so syrom a šunkou
Recept na plnené šampiňóny s mozzarellou v kombinácii so šunkou, sú klasickou kombináciou. Je navyše veľmi variabilný a môžete pridať aj niečo navyše podľa svojej vlastnej chuti.
Suroviny
- 220 g šampiňónov,
- 60 g kuracej šunky,
- menšiu cibuľu,
- olivový olej,
- vajcia,
- mozzarellu,
- soľ, korenie,
- bylinky,
- syr podľa chuti.
Postup prípravy
- Zo šampiňónov odoberte nožičky a nakrájajte ich na drobné kúsky.
- Na rozpálenom oleji opražte nakrájanú cibuľu, šunku a nožičky šampiňónov.
- Zmes osoľte a okoreňte podľa chuti, pridajte obľúbené bylinky a vmiešajte jedno vajíčko.
- Nechajte chvíľu restovať. Potom môžete stiahnuť z ohňa, a náplň je pripravená.
- Šampiňóny plňte zmesou až po okraj, na záver ešte posypte syrom.
- Pečte na 180 ° C zhruba 15-20 minút.
Plnené šampiňóny so špenátom
Recept na zdravé plnené šampiňóny so špenátom je obľúbený. To preto, že špenát je veľmi obľúbenou surovinou pre náplne, jedlu totiž dodá skvelú chuť, a organizmu navyše množstvo vitamínov a ďalších dôležitých živín, môže tak pomôcť napríklad aj v boji s jarnou únavou.
Suroviny
- 16 veľkých šampiňónov,
- balenie listového špenátu,
- sušené paradajky (6 kusov),
- 4 strúčiky cesnaku,
- 4 jarné cibuľky,
- strúhaný syr,
- soľ, korenie, muškátový oriešok,
- rastlinný olej.
Postup prípravy
- Šampiňóny zbavte nožičiek.
- Mrazený špenát nechajte rozmraziť a odkvapkať, ak máte čerstvý, prepláchnite ho a nechajte odkvapkať.
- Cibuľu nakrájajte najemno, rozpáľte olej v panvici a orestujte dozlatista.
- Pridajte nadrobno nakrájaný cesnak a lístky špenátu.
- Zmes osoľte a okoreňte podľa chuti, pridajte trošku muškátového orieška.
- Za stáleho miešania nechajte pár minút restovať.
- Ku koncu restovania pridajte ešte na prúžky nakrájané sušené paradajky.
- Potom môžete náplň stiahnuť z platničky a začať plniť.
- Na záver posypte dostatočným množstvom obľúbeného syra.
- Pečte v rúre predhriatej na 180 °C po dobu zhruba 20 minút.
Plnené šampiňóny portobello na štýl caprese
Caprese je svieži taliansky šalát, v kombinácii so šampiňónmi tak získate ľahké chutné jedlo, ktoré sa hodí nielen do horúcich letných dní. Okrem bežných malých šampiňónov môžete vyskúšať aj recept plnených šampiňónov portobello, čo je špeciálna odroda. Jedná sa o väčšie hnedé huby, získate tak oveľa plnšie šampiňóny.
Suroviny
- 5 ks portobello šampiňónov,
- 2 mozzarelly,
- cherry paradajky (zhruba 1 hrnček),
- 2 lyžice masla,
- 2 strúčiky cesnaku,
- čerstvú hladkolistú petržlenovú vňať,
- čerstvú bazalku,
- ¼ hrnčeka balzamikového octu,
- 2 lyžice hnedého cukru,
- vločkovú soľ.
Postup prípravy
- Rúru nastavte na program grilovania, predhrejte ju na najvyššiu teplotu.
- Pripravte si cesnakové maslo zmiešaním masla, nadrobno nakrájaného cesnaku a lyžice nasekanej hladkolistej petržlenovej vňate v malej rajnici. Na miernom plameni miešajte, aby sa všetko dobre spojilo.
- Takto pripraveným maslom potierajte klobúčiky húb. Potom ich rozložte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Do každého klobúka dajte plátok mozzarelly, na to pokladajte cherry paradajky nakrájané na plátky.
- Takto pripravené šampiňóny vložte do rúry.
- Nechajte ich grilovať zhruba po dobu 8 minút, kým sa syr nezačne rozpúšťať a zlátnuť.
- V medzičase, kedy sa šampiňóny budú pripravovať v rúre, sa pustite do výroby glazé.
- V malej rajnici zmiešajte balzamikový ocot s hnedým cukrom.
- Na väčšom plameni priveďte do varu.
- Potom nechajte na miernom ohni variť 5-8 minút, aby zmes zhustla a vzniklo takzvané glazé.
- Po vybratí šampiňónov z rúry ich pokvapkajte pripraveným glazé, na záver ich ešte posypte nasekanou čerstvou bazalkou a vločkovou soľou.
Plnené šampiňóny nivou
Vyskúšajte recept na plnené šampiňóny s nivou. V kombinácii s anglickou slaninou získate veľmi chutnú kombináciu a skvelú pochúťku.
Suroviny
- 10 ks väčších šampiňónov,
- 100 g nivy,
- 10 plátkov anglickej slaniny alebo údeného bôčika,
- olivový olej.
Postup prípravy
- Šampiňónom odkrojte nožičky. Vnútro klobúkov pokvapkajte miernym množstvom olivového oleja.
- Nivu nakrájajte na drobné kúsočky.
- Klobúky plňte kúskami nivy.
- Takto naplnené šampiňóny obaľte v plátkoch anglickej slaniny či údeného bôčika.
- Následne ich vyskladajte na plech.
- Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C, kým slanina nebude pekne chrumkavá. Zhruba 30 minút.
- Ak by ste chceli dosiahnuť ešte výraznejšiu chuť nivy, môžete k plneným šampiňónom pripraviť ešte nivovú omáčku.
Vegetariánske plnené šampiňóny
Túto pochúťku si môžete úplne bez problémov pripraviť aj bez použitia živočíšnych produktov. Recept na vegetariánske plnené šampiňóny sú trochu netradičným, vyskúšate však vďaka nim úplne nové kombinácie.
Suroviny
- slnečnicové semienka,
- ľadový šalát,
- ½ balenia údeného tofu,
- šampiňóny,
- cesnak,
- červenú repu,
- olivový olej,
- soľ, korenie.
Postup prípravy
- Oddelené nožičky zo šampiňónov pokrájajte na drobné kúsky.
- Pridajte k nim namočené slnečnicové semienka.
- Do zmesi pridajte lisovaný cesnak a nastrúhané tofu (údené).
- Repu nakrájajte nadrobno a zamiešajte ju k tofu.
- Náplň osoľte a okoreňte, môžete podľa vlastnej chuti pridať bylinky či ďalšie korenie.
- Klobúčiky šampiňónov potrite olivovým olejom.
- Následne ich naplňte pripravenou zmesou.
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Šampiňónové klobúčiky vyskladajte na plech s papierom na pečenie.
- Nechajte v rúre piecť zhruba po dobu 20 minút.
- Ak by ste k šampiňónom chceli aj ľahkú prílohu, pripravte si o niečo viac náplne.
- Tú, ktorá vám zostane, potom na záver premiešajte s nakrájanou zeleninou podľa chuti.
- Na tanieri potom servírujte do listov ľadového šalátu.
Plnené šampiňóny sú úplne skvelým pokrmom, nikdy sa vám totiž neomrzí. Môžete ich naplniť takmer čímkoľvek podľa vašej fantázie. Môžete zvoliť plnené šampiňóny s mletým mäsom, špenátom, kombináciu šunky a syra, bylinky s paradajkami, alebo aj vegetariánsky či dokonca vegánsky variant, výsledkom bude vždy výborné jedlo.
Tip redakcie:
Recept na šampiňóny s omeletou
Jednoduchosť a výborné zladenie chutí, ktoré si okamžite zamilujete. Netraičná večera či pohostenie pre návštevu.
Šampiňóny je možné podávať ako hlavný chod, prílohu, navyše sa tiež hodí na gril, pokiaľ vás teda nebaví grilovanie mäsa, skúste pre zmenu plnené šampiňónmi.
Zdroj: frommybowl.com, foodleclub.com